Uit de baskische keuken

Recepten uit verschillende landen
die gebruik maken van honing.
Bas1974
Berichten: 39
Lid geworden op: do 28 jan 2010, 02:04
Contacteer:

Uit de baskische keuken

Bericht door Bas1974 » vr 26 feb 2010, 06:36

Men bakt een stuk ontbijtspek uit,
afgekoeld legt men daar een flinke goede plak uitstekende geitenkaas op, met daarin een halve walnoot. daaroverheen giet men royaal honing. Maak altijd meer hapjes van deze dan gepland, uw gasten zullen de vingers erbij opeten.

Gebruikersavatar
AndreasH
Berichten: 815
Lid geworden op: di 07 apr 2009, 11:07
Locatie: Vught
Contacteer:

Re: Uit de baskische keuken

Bericht door AndreasH » vr 26 feb 2010, 10:01

*kreunt*

Gebruikersavatar
Bart de Coo
Moderator
Berichten: 2977
Lid geworden op: wo 14 jan 2004, 20:34
Imker sinds: 2003
Aantal volken: 15
Bijenras(sen): Bastaard
Locatie: Dieren (Gld)
Contacteer:

Re: Uit de baskische keuken

Bericht door Bart de Coo » vr 26 feb 2010, 11:22

Wat overdadig recept, vind ik. Ik zou de honing weglaten en bewaren voor het dessert.


Groet,


Bart

Gebruikersavatar
Oude Essink
Erelid
Berichten: 3562
Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Uit de baskische keuken

Bericht door Oude Essink » vr 26 feb 2010, 17:02

Ik heb het PLM. recept van Bas ooit voorgeschoteld gekegen als dessert (uiteraard) in een ** retaurant: heerlijk!

Afbeelding

Gebruikersavatar
marc
Berichten: 1074
Lid geworden op: vr 10 sep 2004, 01:34
Locatie: Belgie
Contacteer:

Re: Uit de baskische keuken

Bericht door marc » vr 26 feb 2010, 17:30

Maak er een heerlijke saladeschotel van met (uiteraard) salade, worteltjes, tomaat... (warme)spekblokjes en (warme)geitenkaasjes. De (vloeibare) honing wordt als dressing over de salade gedruppeld of gelepeld (naar smaak), heerlijk Belgisch dit. Je gebruikt dan natuurlijke geen andere dressing (mayo o.i.d.) meer op de salade.
De kaasjes kan je op een getoast broodje leggen.
Smakelijk.

Gebruikersavatar
Bart de Coo
Moderator
Berichten: 2977
Lid geworden op: wo 14 jan 2004, 20:34
Imker sinds: 2003
Aantal volken: 15
Bijenras(sen): Bastaard
Locatie: Dieren (Gld)
Contacteer:

Re: Uit de baskische keuken

Bericht door Bart de Coo » vr 26 feb 2010, 18:46

degustandum non disputandum est

Ik heb hier op het forum al eens eerder over geschreven en ik kreeg de handen niet op elkaar. Ik sta geloof ik nogal alleen in mijn opvattingen, maar ik probeer het nog maar eens:

Honing over de salade laten lopen is een culinaire misdaad. Daarmee verpest je zowel de honing als de salade. Verder vind ik het recept dat Marc geeft een soortje patatje oorlog*. Bah! Een gastronomisch delict, dat is het!

(Neem het bovenstaande niet al te serieus a.u.b. [;)] Maar haak er eens op in.)

(* Ik heb geen idee of de Vlamingen bekend zijn met het begrip 'patatje oorlog'. Dat zijn frieten die je bedelft onder fijngesneden uitjes en alle sauzen die de frietenbakker in zijn kraam kan vinden. In Nederland komt dat meestal neer op mayonaise (= meestal frietsaus = mayonaise-immitatie met glucosestroop in plaats van olie (smullen! [|)])), tomatenketchup en pindasaus.)


Groet,


Bart

Gebruikersavatar
marc
Berichten: 1074
Lid geworden op: vr 10 sep 2004, 01:34
Locatie: Belgie
Contacteer:

Re: Uit de baskische keuken

Bericht door marc » vr 26 feb 2010, 19:57

Dan zou het in jouw geval dus honing over de salade druppelen worden he Bart. Probeer het eens uit.
De combinatie zout(spek), geitenkaas en (een beetje) honing is perfect, doe daar de frisheid van (verse) salade bij en je bent er.
In veel eethuizen worden de ronde, platte geitenkaasjes met een spekje omwonden, die je in alle winkelrekken vindt (toch in B.), daarvoor gebruikt.
Leuk 'patatje oorlog', weer wat bijgeleerd.

pim123
Berichten: 400
Lid geworden op: wo 30 mei 2007, 22:52
Locatie: Delft
Contacteer:

Re: Uit de baskische keuken

Bericht door pim123 » vr 26 feb 2010, 22:28

Water loopt in mijn mond ...

Gebruikersavatar
macwlem
Berichten: 504
Lid geworden op: wo 10 sep 2008, 22:18
Locatie: Remersdaal
Contacteer:

Re: Uit de baskische keuken

Bericht door macwlem » vr 26 feb 2010, 22:33

Voor wie even zijn kennis over patat wil bijspijkeren:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Friet#Patatje_oorlog

Gebruikersavatar
Dirk C
Berichten: 346
Lid geworden op: zo 21 mar 2004, 11:04
Imker sinds: 1992
Aantal volken: 25
Bijenras(sen): Carnica, buckfast
Locatie: Belgium
Contacteer:

Re: Uit de baskische keuken

Bericht door Dirk C » za 27 feb 2010, 09:02

Ik gebruik salade, mix diverse slasoorten, spinazie, veldsla ruccola enz, bak aantal blokjes appel en sliertjes paprika lichtjes aan, gebakken spekblokjes eronder en maak dan dressing van 6 lepels olie (waarvan 2 lepels notenolie), met 1 lepel balsamico en 1 lepel honing, smaakt heeeerlijk.
onder de salade kan desgevallen nog dobbelsteentjes aardappel en boontjes doe hier ook nog wat grof geraspte parmezaan over.

groetjes,
Dirk

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 12 gasten