Koken met Honing
Geplaatst: wo 29 jan 2003, 21:56
In het vrijwilligerspakket voor de imkers van Bee-at-Home zal het kookboekje '˜Koken met Honing'. Een mooi uitgevoerd boekje met mooie foto's en goed beschreven procedure's hoe één en ander te maken.
Kookcriticus Johannes van Dam (oa Het Parool) vindt dat onze smaak bedorven wordt door zoete gerechten. Zoetigheid moet, volgens hem, bewaard blijven tot het dessert. Nu geeft '˜Koken met Honing' ook een aantal tips voor een dessert met honing, waarvan ik er vorige maand één van probeerde:
[center]Gember-Honing Tutti Frutti[/center][/b]
Niet iedereen zal gecharmeerd zijn van gember, maar persoonlijk vindt ik gember heerlijk. Ook het gebruik van Kardemom trok mij aan. Dit gerecht is, wanneer geserveerd met Griekse yoghurt ook goed te gebruiken als ontbijt. Heb je teveel gemaakt: niet erg na een dag in de koelkast wordt het nog lekkerder. Ik heb het recept iets aangepast (de honing niet laten meekoken).
Benodigd: voor 4 personen
1 citroen
4 groene kardamompeulen
1 kaneelpijpje
1,5 dl heldere honing
2 eetl. gembersiroop uit een potje
450 gr tutti frutti
3 stukjes gember op siroop (stemgember)
1 sinaasappel, gepeld en in partjes of plakjes
Snijd 2 zeer dunne reepjes schil van de citroen. Plet de kardemompeulen lichtjes met het lemmet van een mes. Doe de citroenschil, kardemom, kaneelpijp en gembersiroop in een zware pan. Giet er 4 eetl. water over en schep er de tutti frutti door. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 10 min. sudderen. Doe in een mooie kom en zet weg tot het mengsel is afgekoeld. Hak de gember en roer dit met de honing door de tutti frutti. Schep er de partjes sinaasappel door en dek de kom af tot het serveren.
Huib Koel [8D]
Bijgewerkt door - Huib Koel op 03/02/2003 08:41:22
Bijgewerkt door - Huib Koel op 11/02/2003 22:56:29
Kookcriticus Johannes van Dam (oa Het Parool) vindt dat onze smaak bedorven wordt door zoete gerechten. Zoetigheid moet, volgens hem, bewaard blijven tot het dessert. Nu geeft '˜Koken met Honing' ook een aantal tips voor een dessert met honing, waarvan ik er vorige maand één van probeerde:
[center]Gember-Honing Tutti Frutti[/center][/b]
Niet iedereen zal gecharmeerd zijn van gember, maar persoonlijk vindt ik gember heerlijk. Ook het gebruik van Kardemom trok mij aan. Dit gerecht is, wanneer geserveerd met Griekse yoghurt ook goed te gebruiken als ontbijt. Heb je teveel gemaakt: niet erg na een dag in de koelkast wordt het nog lekkerder. Ik heb het recept iets aangepast (de honing niet laten meekoken).
Benodigd: voor 4 personen
1 citroen
4 groene kardamompeulen
1 kaneelpijpje
1,5 dl heldere honing
2 eetl. gembersiroop uit een potje
450 gr tutti frutti
3 stukjes gember op siroop (stemgember)
1 sinaasappel, gepeld en in partjes of plakjes
Snijd 2 zeer dunne reepjes schil van de citroen. Plet de kardemompeulen lichtjes met het lemmet van een mes. Doe de citroenschil, kardemom, kaneelpijp en gembersiroop in een zware pan. Giet er 4 eetl. water over en schep er de tutti frutti door. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 10 min. sudderen. Doe in een mooie kom en zet weg tot het mengsel is afgekoeld. Hak de gember en roer dit met de honing door de tutti frutti. Schep er de partjes sinaasappel door en dek de kom af tot het serveren.
Huib Koel [8D]
Bijgewerkt door - Huib Koel op 03/02/2003 08:41:22
Bijgewerkt door - Huib Koel op 11/02/2003 22:56:29