Pagina 1 van 1

Desert: verse vijgen in sfafraanhoning

Geplaatst: vr 13 sep 2013, 18:25
door Jelte Pieter Dijkstra
Het wordt weer eens tijd dat deze rubriek wordt gevuld.

Vanavond wordt in Huize Dijkstra geserveerd: verse vijgen in saffraanhoning.

Ik kreeg van mijn lieve buurvrouw een zakje vol rijpe vijgen uit de tuin van haar broer. Heerlijk!! Ik ben dol op vijgen.
Ze was nog niet deur uit of ik had de potten al op het vuur. Zo maak je het:
Een eetlepel boter (ik gebruik magarine; gebruik nooit geen bakboter) smelten in steelpannetje.
Drie dikke eetlepes eigen lindehoning erbij en twee mespunten safraanpoeder (heb ik in overvloed). Vervolgens met een garde de boel goed helder kloppen en lichtjes laten opwarmen. De saus is klaar en een prachtige mooie goudgele kleur.

Week een plukje saffraandraadjes in een beker met een bodempje water.

Was de vijgern en zet ze rechtop in een pannetje. giet de saus erover en laat het een half uurtje trekken.
Voor eten 10 min koken. Dan laten afkoelen tot dat de vijgen lauw zijn.

Serveer vijg op een schaaltje met saus en wat draadjes safraan op de vijg.

gr.

Re: Desert: verse vijgen in sfafraanhoning

Geplaatst: wo 18 sep 2013, 21:01
door O Peatey
Wat versta jij onder saffraanpoeder? Kurkuma (geelwortel) wellicht? Vanwaar die overvloed?
Pieter

Re: Desert: verse vijgen in sfafraanhoning

Geplaatst: wo 18 sep 2013, 23:00
door Jelte Pieter Dijkstra
Echte saffraan!

Re: Desert: verse vijgen in sfafraanhoning

Geplaatst: zo 22 sep 2013, 17:42
door alfa vulgaris
Was ook wel even geïnteresseerd naar wat dat dan inhield :"safraanpoeder",want vermoedde dat je met 2 mespunten het hele peleton in een gele trui kon laten rijden,maar volgens de bronnen die ik heb geraadpleegd is safraanpoeder het stuifmeel van de safraancrocus.

Re: Desert: verse vijgen in sfafraanhoning

Geplaatst: zo 22 sep 2013, 21:56
door Jelte Pieter Dijkstra
Vandaag zag ik in mijn vaste Islaamtoko toevalligerwijs bussen van dit spul staan voor maar een paar euro. Zelf heb ik maar een klein zakje van dat spul.

gr.

Re: Desert: verse vijgen in sfafraanhoning

Geplaatst: zo 22 sep 2013, 23:08
door maartenkleijne
Bussen van een paar €€ is nep-saffraan, ben vergeten waar het van gemaakt wordt maar niet van de sativus crocus....

O ja ws saffloer......

Re: Desert: verse vijgen in sfafraanhoning

Geplaatst: zo 22 sep 2013, 23:22
door Jelte Pieter Dijkstra
Dat geloof ik wel Maarten, het poeder is ook veel lichter dan de meeldraden.

Re: Desert: verse vijgen in sfafraanhoning

Geplaatst: ma 30 sep 2013, 07:23
door Franschman
Geelzucht, je zou het bijna krijgen van saffraan :lol: maar de Fransen weten er weer veel dingen lekker mee te maken. Ook het oog wil wat bij het eten en de intens gele kleur die b.v. bij rijst wordt toegepast maakt de maaltijd extra lekker. De meeldraden worden met de hand geoogst en zorgvuldig gedroogd, dus een arbeidsintensief proces --> daarom is het zo duur (geel goud !!)
Bekijk eens de site van het dorp Cajarc hier in de Lot waar een speciaal saffraan feest in oktober plaatsvindt. Telers van deze crocussen houden in Cajarc een manifestatie waarbij de mogelijkheden en de teeltwijze van deze crocus worden geëtaleerd Een familielid van de saffraancrocus bloeit hier nu ook. Het is de Colchique , een zachtpaars/lila bloeiende, wilde krokus ,een zogenaamde droogbloeier (crocus autumnales) Alles aan deze krokus is zwaar giftig :o dus hier is het devies, afblijven.

Re: Desert: verse vijgen in sfafraanhoning

Geplaatst: ma 30 sep 2013, 16:06
door alfa vulgaris
Herftstijlloos als ik me niet vergis.

ZIt een stof in Cohlzine ofzo heb ik wel eens gehoord dat ze daar chromosoomparen van planten mee kunnen verdubbelen o.i.d.

Re: Desert: verse vijgen in sfafraanhoning

Geplaatst: di 01 okt 2013, 20:00
door maartenkleijne
Colchique, dat heet bij ons herfsttijloos.