Mede maken.

Recepten uit verschillende landen
die gebruik maken van honing.

Moderator: Wim Joosten

E. Lammerts
Berichten: 57
Lid geworden op: wo 04 aug 2010, 22:57
Contacteer:

Mede maken.

Berichtdoor E. Lammerts » zo 18 okt 2015, 15:49

Goedemiddag, hoe maken wij de mede smakelijker ?
Te vaak vinden wij het te vlak.
Ooit hebben wij een heelijke mede gedronken, die licht naar sherry smaakte....

Welke kruiden of specerijen voegen wij toe ?
Wanneer in het proces en in welke hoeveelheden ?

Nieuwsgierig wachten wij het antwoord af ......

M.vr.gr. Elze.

Gebruikersavatar
Erik Konijn
Berichten: 535
Lid geworden op: di 20 sep 2011, 20:20
Imker sinds: 2012
Aantal volken: 25
Bijenras(sen): buckfast
Locatie: Limmen
Contacteer:

Re: Mede maken.

Berichtdoor Erik Konijn » zo 18 okt 2015, 23:35

Ben net begonnen. Recepten van de Baldadige bij. 6 weken onderweg nog een lange weg te gaan. Volgen ook een mede cursus in Raalte.

Gebruikersavatar
Hans van der Post.
Berichten: 5665
Lid geworden op: di 21 nov 2000, 01:00
Imker sinds: 1962
Aantal volken: 14
Bijenras(sen): F1 carnica
Locatie: Oegstgeest
Contacteer:

Re: Mede maken.

Berichtdoor Hans van der Post. » ma 19 okt 2015, 00:16

citaat E.Lammerts:
Goedemiddag, hoe maken wij de mede smakelijker ?
Te vaak vinden wij het te vlak.
Ooit hebben wij een heelijke mede gedronken, die licht naar sherry smaakte....
Door een goede "rein gist" te gebruiken. :)
!Hans.

Gebruikersavatar
alfa vulgaris
Berichten: 1574
Lid geworden op: di 11 okt 2011, 01:36
Imker sinds: 2010
Contacteer:

Re: Mede maken.

Berichtdoor alfa vulgaris » ma 23 nov 2015, 15:45

Doe nooit teveel water in je most...daar wordt de mede droog van :lol: :D

Gebruikersavatar
Erik Konijn
Berichten: 535
Lid geworden op: di 20 sep 2011, 20:20
Imker sinds: 2012
Aantal volken: 25
Bijenras(sen): buckfast
Locatie: Limmen
Contacteer:

Re: Mede maken.

Berichtdoor Erik Konijn » ma 23 nov 2015, 18:14

Als je maar op de 12% alcohol uitkomt. :D :D

bee-tree
Berichten: 2936
Lid geworden op: za 30 mar 2013, 11:49
Imker sinds: 1965
Aantal volken: 30
Bijenras(sen): Westerwolds landras
Contacteer:

Re: Mede maken.

Berichtdoor bee-tree » di 24 nov 2015, 11:30

Hans van der Post. schreef:
alfa vulgaris schreef:Doe nooit teveel water in je most...daar wordt de mede droog van :lol: :D

Waterig zal je bedoelen :be9:

De smilies van beide imkers zijn me niet duidelijk ?
Voorlopig geef ik Alfa gelijk. Droog slaat niet op het alcoholgehalte maar
op het suikergehalte van het eindproduct.
In Limburg noemen ze iemand die een flauwe mop vertelt "eine zeute" ofwel "zoetsappige".
Inconsequent van ze is , dat ze een humorloze vent "eine dreuge" noemen ofwel
"droogstoppel", dus "met weinig spirit". Pas wanneer de 'fles' aangesproken wordt,
wil het wel eens gebeuren dat er in z'n hersenstam het humorcentrum ontwaakt.
Dat droog slaat waarschijnlijk op het niet drinken van 'n "glaasje (jenever)"
of "borrel" of "neutje" of "dröpke". enz.
Dat iemand die geen of alleen flauwe moppen vertelt "een zoete" wordt genoemd,
heeft te maken met opvattingen over mannelijkheid. Masculien is|was het
drinken van 'n 'stevige borrel' en het roken van 'n 'dikke sigaar' en het
drinken van 'zwarte koffie' en het 'afslaan van snoep en zoet'.

De gist- en spiritus(= alcohol)fabrieken zorgen voor laag-alcoholisch bier
door de gisting eerder af te breken en\of minder maltose te geven.
Zoet bier maken ze door het moutsuikergehalte van de mostoplossing bij de start
hoog te maken. Het wateraandeel is dus laag. Zou je er een plomp water na
de start bijvoegen, dan kunnen meer suikermoleculen vergist worden en
krijg je 'droog' bier doorat de enzymen van gist dan niet of minder geremd worden
dan wanneer de suikerconcentratie bij de aanvang hoog is.

Alfa kan het vast wel beter uitleggen. Zjef :)
Dus: tijdens de gisting de most 'natter' maken geeft 'drogere' mede. :o

Gebruikersavatar
Hans van der Post.
Berichten: 5665
Lid geworden op: di 21 nov 2000, 01:00
Imker sinds: 1962
Aantal volken: 14
Bijenras(sen): F1 carnica
Locatie: Oegstgeest
Contacteer:

Re: Mede maken.

Berichtdoor Hans van der Post. » di 24 nov 2015, 12:18

E. Lammerts schreef:Goedemiddag, hoe maken wij de mede smakelijker ?
Te vaak vinden wij het te vlak.
Ooit hebben wij een heelijke mede gedronken, die licht naar sherry smaakte....

Welke kruiden of specerijen voegen wij toe ?
Wanneer in het proces en in welke hoeveelheden ?
Nieuwsgierig wachten wij het antwoord af ......
M.vr.gr. Elze.
Nu een maand verder, staat de de mede most al te bluppen?
Over sherrysmaak, de voorjaarshoning leent zich daar uitstekend voor.
!Hans.

bee-tree
Berichten: 2936
Lid geworden op: za 30 mar 2013, 11:49
Imker sinds: 1965
Aantal volken: 30
Bijenras(sen): Westerwolds landras
Contacteer:

Re: Mede maken.

Berichtdoor bee-tree » di 24 nov 2015, 20:05

Over smaak gesproken; persoonlijk houd ik van de frisse mintsmaak.
Mentha piperita in de tuin is een goede smaakmaker voor mede en tevens bijenplant.
Omdat Mede meestal onder de 15 % restSUIKER bevat, wordt hij gerekend tot
de "droge wijnen".
Het woord "droog" voor wijn stamt uit de tijd dat wijn gemaakt werd van
GEDROOGDE druiven. Men sprak van "vin sec" in het Frans en "trocken Wein en Sekt"
in het Duits. Dat sec komt van het Latijnse siccus voor droog. :b10: Zjef

Nog wat :'n Exsiccator is 'n laboratoriumapparaat om vocht uit iets te trekken,
dus 'n "droger of vochtvreter" met behulp van blauwe kristallen waarvan
me de naam ontschoten is.
Tot zo ver deze gort- of kurkdroge bijdrage over droge wijn;
straks schenken we ons 'n glaasje kurkdroge Muscadet in;
Mede komt met "Oud op Nieuw" aan de beurt D.V.) :)

ErikS
Berichten: 1862
Lid geworden op: wo 02 apr 2014, 22:52
Imker sinds: 2004
Aantal volken: 12
Bijenras(sen): Buckfast.
Locatie: Weert, Midden-Limburg.
Contacteer:

Re: Mede maken.

Berichtdoor ErikS » wo 25 nov 2015, 11:02

Blauwe kristallen, Silica gel?

https://nl.wikipedia.org/wiki/Silicagel

joselito
Berichten: 2053
Lid geworden op: ma 06 jul 2009, 22:06
Imker sinds: 1979
Aantal volken: 20
Bijenras(sen): carnica
Locatie: Helchteren, België
Contacteer:

Re: Mede maken.

Berichtdoor joselito » wo 25 nov 2015, 13:57

bee-tree schreef:Het woord "droog" voor wijn stamt uit de tijd dat wijn gemaakt werd van GEDROOGDE druiven.


Wie heeft je dat verteld?
Droge wijn krijg je als de gistcellen al de suiker omgezet hebben in alcohol.
Als wijn minder suiker bevat ga je andere bestanddelen beter proeven. Een daarvan is de tannine. De tannine of het looizuur maakt dat je mond samentrekt bij het drinken vandaar dat het woord droog ontstaan is. Het heeft niets met het watergehalte te maken :)


Terug naar “Het gebruik van honing - recepten.”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast