Mede maken.

Recepten uit verschillende landen
die gebruik maken van honing.
Gebruikersavatar
Erick
Berichten: 690
Lid geworden op: wo 23 apr 2014, 20:37
Imker sinds: 2019
Aantal volken: 1
Bijenras(sen): Mellifera
Locatie: Echt - Susteren
Contacteer:

Re: Mede maken.

Bericht door Erick » wo 25 nov 2015, 14:33

bee-tree schreef:.......... dat wijn gemaakt werd van GEDROOGDE druiven.
van krenten of rozijnen dus, wat was daar het nut van?
Met een vriendelijk groet,
Erick Janssen

Imme de Zwarte Bij

:be3: Bescherm ons inheems natuurerfgoed :be3:

Lid van:
Imkervereniging Roer en Leudal
Imkervereniging St. Ambrosius Weert
Zwarte Bij.org
NBV

Gebruikersavatar
Bart de Coo
Berichten: 2596
Lid geworden op: wo 14 jan 2004, 20:34
Imker sinds: 2003
Aantal volken: 15
Bijenras(sen): Bastaard, buckfast
Locatie: Dieren (Gld)
Contacteer:

Re: Mede maken.

Bericht door Bart de Coo » za 09 jan 2016, 16:03

Zojuist voor het eerst mijn allereerste zelfgemaakte mede gedronken. Fan-tas-tisch!!! Ik ben helemaal trots en gelukkig en ik zit hier nagenietend met een wat rozig hoofd achter mijn beeldscherm. Ik zal je vertellen hoe ik het heb gedaan.
IMG_2139.JPG
Ik nam wat honingrestanten van het heidehoning persen. Die verdunde ik met veel water, totdat ik de substantie nog steeds een mooie honingkleur vond hebben. Hij mocht van mij niet te stroperig en niet te waterig worden. Ik kwam op een litertje of vier. Dat was weinig, maar ik wilde gewoon eens wat proberen. Een kilo honing zat er zeker door.

Ik bracht de boel aan de kook en ik schuimde het af met een zeer fijne schuimspaan, die ik ooit in een goede kookwinkel heb gekocht.

Daarna voegde ik veel laurierbladeren toe. Ik heb een flinke struik in mijn achtertuin en in mijn moestuin staan. (Volgende keer ga ik het ook eens met kaneel proberen. Tijm lijkt me ook een goeie.) Met de bladeren in de pan heeft de massa ongeveer een uur zachtjes staan koken.

Vervolgens goot ik de boel met een trechter in een lege suikerkan, die na het inwinteren in onbeperkte hoeveelheden beschikbaar zijn. Laat een restje suikersiroop gerust zitten, want voordat ik alles in de kan goot, deed ik er nog flink wat suiker bij. Dus dat restantje siroop maakt niet uit.

Ik liet het afkoelen totdat het helemaal lauw was geworden. Dat duurt wel een paar uur. Vervolgens heb ik er een zakje broodgist uit de supermarkt bij gedaan.

Een waterslot had ik natuurlijk niet, dus ik deed om de schenktuit een boterhamzakje met een elastiekje. Ik zette kan met inhoud en 'luchtslot' in een vergeten hoek van de huiskamer bij de radiator. Daar heeft hij dus tot gisteren gestaan. in totaal dus een maandje of drie.

Ik kon twee anderhalveliterflessen makkelijk volkrijgen met heldere mede. De laatste liter heb ik gezeefd door een koffiefilter. Die raakt al gauw verstopt, dus de inhoud van één trechter heb ik moeten weggooien. Dat was dikke drab.

Het resultaat is werkelijk zalig. Zo te proeven heb ik de 12% alcohol niet gehaald, maar ik vind hem sterk genoeg. Het is een prachtige aperitiefwijn geworden die mij sterk doet denken aan muskaatwijn. Iets sherryachtigs heeft hij ook wel ja.

Nogmaals, fan-tas-tisch!!! Dit ga ik véél vaker doen! Ik wist niet dat het zó simpel was. Ik heb er jarenlang volledig ten onrechte een beetje tegenop gezien.

Bart

Gebruikersavatar
Kroese
Berichten: 1406
Lid geworden op: do 16 nov 2000, 00:00
Imker sinds: 1977
Bijenras(sen): Buckfast
Locatie: Apeldoorn
Contacteer:

Re: Mede maken.

Bericht door Kroese » za 09 jan 2016, 21:46

leuk Bart,
Het geeft me te denken. Ik heb net deze week een kist appels uitgestoomd in mijn stoomsap pan, waar ik normaal mijn was in smelt.
Het hete sap heb ik direkt in potten laten lopen. Deksel erop en op de kop gezet. is dan echt steriel.
Het heeft me zo'n 12 potten van zo'n 750 Ml opgeleverd.
Nu had ik nog 2 emmers met uitgestoomde appelprut over. Hier zat natuurlijk nog veel sap in. Ik heb er toen water bij gedaan en het nog een tijdje aan de kook gezet. Hier kwam nog weer veel bruin appelsap uit. De prut heb ik in een filterdoek gedaan, dichtgebonden en toen uitgeperst. Ik heb hier totaal nog een 1 emmer sap van gewonnen, en weer in potten opgeslagen.
Ik vind appelsap best wel lekker, maar ik zat al te denken om er appelwijn van te gaan maken.

Nu ik dat zo van jou lees kan ik er ook een bepaalde hoeveelheid honing bij doen (appelMede?)en het gaan laten gisten.
Vraag: is bakkergist dan wel geschikt hiervoor? Ik kan natuurlijk ook gaan googlen, maar die praktijk kennis zit vast ook wel hier.
Dat luchtslot (plastic zakje) werkt dat wel goed genoeg? Je moet er geen verkeerde bacteriën bij krijgen lijkt me.
Wie heeft hier nog meer ideeën?

Gebruikersavatar
Bart de Coo
Berichten: 2596
Lid geworden op: wo 14 jan 2004, 20:34
Imker sinds: 2003
Aantal volken: 15
Bijenras(sen): Bastaard, buckfast
Locatie: Dieren (Gld)
Contacteer:

Re: Mede maken.

Bericht door Bart de Coo » za 09 jan 2016, 22:04

Hennie,

Begin oktober heb ik met de honingpers enorme hoeveelheden appels staan persen voor de cider. Ik heb er veel suiker aan toegevoegd, anderhalve kilo op ongeveer 18 liter sap. Bij twee mandflessen heb ik cidergist toegevoegd van zo'n wijnbedrijf, Brouwland geloof ik, en toen was de gist op en toen heb ik in de derde mandfles broodgist van de supermarkt gebruikt.

Ik moet de cider een dezer dagen gaan overhevelen, dus ik kan je nog niets vertellen over de verschillen tussen cider- en broodgist. Alle drie de flessen zien er perfect uit in elk geval en ze hebben als gekken staan gisten. O ja, belangrijk detail: de mandfles met broodgist wil niet helder worden, de andere twee wel! Misschien dat om die reden broodgist niet zo geschikt is.

De mede ging bij mij in de huiskamer waarschijnlijk zeer snel gisten, waardoor de wilde gisten geen kans kregen. Bij de cider duurde het duidelijk langer voordat het gisten op gang kwam. Ik kan me voorstellen dat de methode met het boterhammenzakje om die reden voor cider minder geschikt is, vanwege het gevaar op wilde gisten. Verder kan cider erg heftig te keer gaan, waardoor het zakje zou kunnen klappen, vermoed ik. De mede vergiste juist heel rustig, met weinig schuim.

Ik meen mij mooie sites en foto's op het net te herinneren met zelfgefabriceerde waterslotjes. Google eens op 'waterslotje zelf maken' of zo.

Bart

Gebruikersavatar
Kroese
Berichten: 1406
Lid geworden op: do 16 nov 2000, 00:00
Imker sinds: 1977
Bijenras(sen): Buckfast
Locatie: Apeldoorn
Contacteer:

Re: Mede maken.

Bericht door Kroese » za 09 jan 2016, 22:56

Bart, bedankt ga me er wat meer in verdiepen.

Kan je appelsap met honing wel combineren, of kun je beter suiker gebruiken, en van de honing maar echte mede maken?

Gebruikersavatar
Hans van der Post.
Moderator
Berichten: 6114
Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds: 1962
Aantal volken: 14
Bijenras(sen): F1 carnica VSH
Locatie: Oegstgeest
Contacteer:

Re: Mede maken.

Bericht door Hans van der Post. » za 09 jan 2016, 23:49

Hennie alleen honing gebruiken! en een reingist en een soortelijke gewicht meter om het "suiker"gehalte van de most te kunnen meten.
Als je zomaar wat doet kan alle tijd en werk die je er insteekt verloren gaan door een zeer ontsmakenlijke vocht wat KAN ontstaat. Je wil niet weten!
Als je het echt goed wil doen en een beetje achtergrond kennis, zorg dan dat je
het boek van Fred Lorsheijd in je bezit krijgt.
Het Druivenboek
uitgave Zomer & Keuning boeken B.V.
ISBN 90 210 0275 2
Dit boek gaat niet alleen over wijn maken van druiven.
Je vind heel veel informatie die je kunt gebruiken bij het maken van mede.
!Hans.

Bijkersgilde
Berichten: 78
Lid geworden op: do 18 jun 2009, 09:37
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Mede maken.

Bericht door Bijkersgilde » zo 10 jan 2016, 10:44

Het boekje Mede van het Bijkersgilde beschrijft niet alleen hoe je mede kan maken, maar ook de historie, recepten, benodigde materialen, keuring en herkenning.
Het boekje maakt deel uit van de publicaties als onderdeel van de cursus Specialist Bijenproducten.
Ook verschenen en beschikbaar zijn de uitgaven;
- Was
- Honing
- Apitherapie

http://www.bijkersgilde.nl/publicaties

Kortom;
Een kostelijke handleiding voor een Goddelijke drank
Bijkersgilde - Waarborg voor kwaliteit.
Meer informatie op onze webstee: www.bijkersgilde.nl

johan
Berichten: 531
Lid geworden op: ma 24 feb 2014, 20:37
Imker sinds: 2013
Bijenras(sen): Carnica
Locatie: Antwerpen, België
Contacteer:

Re: Mede maken.

Bericht door johan » zo 10 jan 2016, 15:25

we hebben 2 maanden geleden op onze maandvergadering een gastspreker gehad die iets is komen vertellen over het maken van mede.
het is zeer goed te doen en gebruikelijk om sap van fruit (bijvoorbeeld appel) te gebruiken om mede te maken. de reincultuurgisten voor het maken van wijn (te koop bij brouwland bijvoorbeeld) zijn aan te raden omdat deze een beter resultaat geven qua alcoholgehalte en vergistingsproces. een goed waterslot is een must.
ik zou ook eens een testbrouwsel willen maken maar ga toch eerst wat meer kennis opdoen voor ik er aan begin.

joselito
Berichten: 2053
Lid geworden op: ma 06 jul 2009, 22:06
Imker sinds: 1979
Aantal volken: 20
Bijenras(sen): carnica
Locatie: Helchteren, België
Contacteer:

Re: Mede maken.

Bericht door joselito » zo 10 jan 2016, 15:44

johan schreef:het is zeer goed te doen en gebruikelijk om sap van fruit (bijvoorbeeld appel) te gebruiken om mede te maken.
Als je er appelsap aan toevoegt is het geen mede meer. Mede bestaat uit enkel honing en water en eventueel zuren, zouten en gist

Gebruikersavatar
Erik Konijn
Berichten: 535
Lid geworden op: di 20 sep 2011, 20:20
Imker sinds: 2012
Aantal volken: 25
Bijenras(sen): buckfast
Locatie: Limmen
Contacteer:

Re: Mede maken.

Bericht door Erik Konijn » zo 10 jan 2016, 17:14

Hallo Ik ben in september begonnen ondertussen heb ik een batch staan met sinaasappel citroen lemoen gember en honing.Andere batch met sinaasappel citroen lemoen citroen rosemarijn thijm citroentijm lavendel en honing. 2 batches met Banaan honing. Als klapper uitgesmolten drap uit de wassmelter. Ben razend benieuwd hoe die wordt, Dat is het ging meten met de hydrometer stond hij zowat boven op de vloeistof. Heb het verdunt naar een S.G. van 11.22 als start. Nu staat hij na de laatste overheveling op S.G.10.02 en die ander op S.G. 10.20 . februari weer overhevelen en natuurlijk proeven.
Bijlagen
20151126_083516-800x600.jpg
20151129_082209-800x600.jpg
20151129_114024-600x800.jpg
20151129_114102-600x800.jpg
20160102_110726-600x800.jpg

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast