Pagina 4 van 6

Re: Mede maken.

Geplaatst: zo 06 nov 2016, 21:09
door peter-koi
Kan je daar dan makelijk een waterslot op maken ?

Groet Peter

Re: Mede maken.

Geplaatst: ma 07 nov 2016, 11:32
door m.kolsters.
Als je de wartels van stroom dozen pakt en de maat van kabel van 10 mm dan boor je door de deksel
zet er de kabel schroef klem op en aan de onder kant de moer aan draaien en je bent klaar.

En Erik ik gebruik altijd super cultuur gist.

Re: Mede maken.

Geplaatst: ma 07 nov 2016, 13:05
door peter-koi
Oke bedankt.

Groet Peter.

Re: Mede maken.

Geplaatst: ma 02 jan 2017, 20:52
door Bart de Coo
Medemakers, blind aanschaffen graag! (Elektronische editie kost 10€) Ik ben hem al van buiten aan het leren.

http://wateetons.com/2016/07/05/meneers ... ver-drank/

Groet,

Bart

Re: Mede maken.

Geplaatst: vr 06 jan 2017, 14:55
door m.kolsters.
Bart blindelings proeven en het boek weg laten, maar vooral veel mede maken.

Re: Mede maken.

Geplaatst: di 10 jan 2017, 22:55
door Bart de Coo
Zie hier bladzijde 116 uit het boek waar ik naar verwijs en merk op dat je inderdaad meteen geneigd bent om Tinus weer eens gelijk te geven, want wat doen ze er allemaal voor rare zooi door?
IMG_3929.PNG

Re: Mede maken.

Geplaatst: di 10 jan 2017, 23:06
door Bart de Coo
Enfin, ik was dus op bezoek bij Tinus om een korf te leren vlechten, waarbij het gesprek veelvuldig over mede ging. Zie ook: http://www.bijenhouden.nl/phpbb/viewtop ... 01#p208601

Tinus houdt het graag simpel, hij stuurt de mede gerust in de loop der tijd een beetje bij en zijn geheim lijkt vooral te zijn: tijd! Mede gist zeer lang door en je mag zomaar in jaren denken en niet in maanden. Maak je geen zorgen, zegt hij, gewoon laten liggen, die gist wel verder. Maar het gaat soms zo langzaam, dat je het niet eens in de gaten hebt.

In elk geval is er geen enkel bezwaar tegen het recept: één deel honing en twee delen water, waarna gistvoedingszout en/of gist. Dat was het. Tot zo ver het recept.

Ik kwam thuis en ik besloot mijn fles heidehoningmede van afgelopen jaar over te hevelen in een schoon vat dat ik van Tinus had meegekregen - eerst even schoonmaken natuurlijk. Ik dacht namelijk dat mijn mede gestopt was met gisten en ik hoopte dat overhevelen in elk geval duidelijkheid zou verschaffen. Dat deed het, want binnen 24 uur bloepte hij weer.

Een dezer dagen breng ik de fles naar zolder. Over een paar jaar ga ik hem eens proeven.

Groet,

Bart
IMG_3914.JPG

Re: Mede maken.

Geplaatst: di 10 jan 2017, 23:29
door Bart de Coo
Kleine toevoeging.

Ik spreek mezelf wel heel erg tegen hierboven. Eerst verkondigen dat iedereen een boek blind moet aanschaffen en daarna zeggen dat ze allemaal zooi door de mede gooien.

Neemt allemaal niet weg dat het boek vol staat met zeer bruikbare instructies en geweldige ideeën, op het gebied van bier, mede, sterkedrank, likeuren enzovoort. Haal eruit wat je nodig hebt. Je gaat heel veel tegenkomen.

Bart

Re: Mede maken.

Geplaatst: wo 11 jan 2017, 10:36
door Primus
Bart,


Ik zie op de foto dat de fles half leeg of half vol is (zoals je zelf wil) maar moet een fles om te gisten niet bijna vol zijn? Mij is dat in ieder geval zo geleerd.

MVG CP

Re: Mede maken.

Geplaatst: do 12 jan 2017, 17:14
door gerard.b.w.vos
Bart de Coo schreef:Een dezer dagen breng ik de fles naar zolder. Over een paar jaar ga ik hem eens proeven.
Als je dat doet Bart, zou ik eerst het waterslot wat BIJvullen.
Dopje erop of prop watten erin.
Als het waterslot droog komt te staan kan je het ook gelijk weggooien. :o
Een volledig gevulde fles zou wel beter zijn.


Zelf nog twee batches opgezet met melicitoze honing.
IMAG0561.jpg
Twee flesjes met Mede. ( nou ja, dat moet het nog wel eerst worden dan!)
Heb nog zat staan en duurt wel even voor het gereed is.