Pagina 5 van 5

Re: Mede maken.

Geplaatst: do 12 jan 2017, 19:18
door joselito
gerard.b.w.vos schreef:Als het waterslot droog komt te staan kan je het ook gelijk weggooien. :o
Weggooien niet, maar dan heb je wel wijnazijn voor vele jaren :)

Re: Mede maken.

Geplaatst: di 17 jan 2017, 15:01
door m.kolsters.
En als het azijn is zo als ze zeggen gewoon een paar potten honing er bij, heb je weer mede.
Wat het waterslot betreft is dat geheel juist hou het vol en dicht met een watje of afsluiter.
De fles is half vol en dat geeft niet zo veel heb er wel tien die niet vol zijn. ( te veel geproefd.) proef met je mate.

Re: Mede maken.

Geplaatst: do 19 jan 2017, 03:59
door Cor Van Pelt
Ik heb nog wat honing in potten van 3 jaar terug. Nu lees ik over mede maken. Maar ik lees ook dat dat wel een lange tijd vraagt om een goed produkt te krijgen.

Wie van jullie hebben op de kortste tijd mede gemaakt? Als het een paar jaar duurt zie ik er vanaf!!

Groeten uit Alberta.
Cor.

Re: Mede maken.

Geplaatst: do 19 jan 2017, 12:37
door m.kolsters.
Cor de kortste tijd is 3 maanden, maak de honing warm 75 gr. met water verdund zoet is 2 honing een water droog is 2 water een honing
maar wel bedenke dat zoet hoger gist en langer goed blijft. Als dit is afgekoeld 20 gr. dan gist korrel gist en voedingen zout er bij en\ als het water slot aan twee kante even hoog is kan je in de fles gaan doen.

Re: Mede maken.

Geplaatst: do 19 jan 2017, 13:47
door BBBeez
Je kan ook een BOMM maken: Bray's one month mead. Zie: http://gotmead.com/blog/recipe/brays-on ... -the-bomm/

Die is na een maand al lekker! Het geheim is een getrapte toevoeging van gistvoeding (1x bij de start van de fermentatie, 1x na 24 uur en 1x na 72 uur) en het gebruik van de Wyeast 1388 biergist. Dat is ook wel bekend als de Duvel gist. Ik heb zelf ook goede ervaring met de BOMM.

Het getrapt toevoegen van gistvoeding heeft sowieso de kwaliteit van mijn mede's verbeterd.

Re: Mede maken.

Geplaatst: di 17 sep 2019, 10:58
door Fish
Inmiddels eindelijk wat honing over om mede van te maken. Gekozen voor twee batches van 5 liter, één met een Lalvin D-47 gist en de ander met Safale US-05 gist. Na 3 weken al redelijk klaar met de fermentatie, respectievelijk 15,5% en 12% alcohol. Grappig dat je een heel verschillende drank krijgt door puur een andere gist, geuren en smaken zijn verschillend. Maar het was toch echt dezelfde honing! De sterkste batch gaat nu verder met wat licht geroosterde Franse eiken chips, de andere laat ik gewoon zo verder rijpen.

Voor de volgende batches ga ik ook die trapsgewijze toevoeging van voedingsstoffen proberen, dan hoop ik met de kerst alvast een flesje te kunnen proberen.