Hakhoning

Recepten uit verschillende landen
die gebruik maken van honing.

Moderator: Wim Joosten

Mattheijer
Berichten: 20
Lid geworden op: za 22 okt 2016, 17:16
Imker sinds: nog niet
Contacteer:

Hakhoning

Berichtdoor Mattheijer » di 03 jan 2017, 22:00

De hakhoning is al een eeuwenoud recept. Van oorsprong werd het door monniken gemaakt in een abdij in Frankrijk.
Bij deze abdij hielden de monniken bijen en van de honing werd hakhoning gemaakt en die staat ook bekend als ‘Vogezenbrokken’.
In 1847 kwam het recept van de hakhoning in handen van de familie ‘van Erp’ in België. Door aangetrouwde familie van deze Belgische familie, kwam de hakhoning/Vogezenbrokken in Nederland terecht.

Weet iemand het exacte recept?
op internet is hier niet veel over te vinden :-(
pluk de dag
Marco Mattheijer
0627091949

joselito
Berichten: 2053
Lid geworden op: ma 06 jul 2009, 22:06
Imker sinds: 1979
Aantal volken: 20
Bijenras(sen): carnica
Locatie: Helchteren, België
Contacteer:

Re: Hakhoning

Berichtdoor joselito » wo 04 jan 2017, 00:25


Gait
Berichten: 42
Lid geworden op: ma 19 sep 2016, 02:52
Imker sinds: 2016
Aantal volken: 2
Bijenras(sen): Carnica
Contacteer:

Re: Hakhoning

Berichtdoor Gait » wo 04 jan 2017, 00:51

In Twello staat er elke vrijdag een kraam met hakhoning.

Gebruikersavatar
Jelte Pieter Dijkstra
Berichten: 4150
Lid geworden op: ma 19 feb 2001, 01:00
Imker sinds: 1998
Bijenras(sen): baastaard (mijn lievelingsbij), ca, bu
Locatie: Belgie
Contacteer:

Re: Hakhoning

Berichtdoor Jelte Pieter Dijkstra » wo 04 jan 2017, 10:53

Om eerlijk te zijn, ik had er nog nooit van gehoord. Wel eens leuk om te horen wat het is.
De honing wordt dat ook gedroogd om tot brokken te komen?

vr. gr.
JP

RutgerV
Berichten: 129
Lid geworden op: do 27 aug 2015, 16:07
Contacteer:

Re: Hakhoning

Berichtdoor RutgerV » wo 04 jan 2017, 20:45

Ik heb pas ergens op een beurs een keer de achterkant van de verpakking gelezen, ik geloof 10% honing en voor de rest het grootste gedeelte suiker. Het zal vast lekker zijn maar ik vind de benaming honing een beetje misleidend.

Gebruikersavatar
Jelte Pieter Dijkstra
Berichten: 4150
Lid geworden op: ma 19 feb 2001, 01:00
Imker sinds: 1998
Bijenras(sen): baastaard (mijn lievelingsbij), ca, bu
Locatie: Belgie
Contacteer:

Re: Hakhoning

Berichtdoor Jelte Pieter Dijkstra » wo 04 jan 2017, 22:18

IDD!! Nu in droge toestand lijkt het ook niet echt op honing, maar toch.
JP

bee-tree
Berichten: 2919
Lid geworden op: za 30 mar 2013, 11:49
Imker sinds: 1965
Aantal volken: 30
Bijenras(sen): Westerwolds landras
Contacteer:

Re: Hakhoning

Berichtdoor bee-tree » wo 04 jan 2017, 22:21

Als je kandijsuiker kunt maken lukt het je ook om hakhoning te maken.

Op jaarmarkten ruik je het kraampje met hoekige stukken hakhoning ,
afgehakt van een harde borstplaat, al op afstand vanwege de zoetige eucalyptus-honinglucht.
De kleur is die van vroege zomerhoning. Vooral voor de luchtwegen bestemd.

Er waren ooit voor hetzelfde doel en met dezelfde kandijhardheid ook borstsuikerklonten
en borstplaatjes te koop. In januari 2016 en 2005 is er in het forum vraag naar geweest.
Je vindt dat via de zoekfunctie met trefwoorden zoals borstsuiker en borstplaat. Zj. :b10:

ErikS
Berichten: 1858
Lid geworden op: wo 02 apr 2014, 22:52
Imker sinds: 2004
Aantal volken: 12
Bijenras(sen): Buckfast.
Locatie: Weert, Midden-Limburg.
Contacteer:

Re: Hakhoning

Berichtdoor ErikS » di 05 dec 2017, 10:55

Maar,,,,, hoe maak je "hakhoning"?
Oververzadigde suikeroplossing maken met honing en laten kristaliseren?
Uitgieten op een bakplaat en in oven op 90 graden laten "opdrogen"?


Terug naar “Het gebruik van honing - recepten.”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast