Pagina 1 van 1

Hakhoning

Geplaatst: di 03 jan 2017, 22:00
door Mattheijer
De hakhoning is al een eeuwenoud recept. Van oorsprong werd het door monniken gemaakt in een abdij in Frankrijk.
Bij deze abdij hielden de monniken bijen en van de honing werd hakhoning gemaakt en die staat ook bekend als ‘Vogezenbrokken’.
In 1847 kwam het recept van de hakhoning in handen van de familie ‘van Erp’ in België. Door aangetrouwde familie van deze Belgische familie, kwam de hakhoning/Vogezenbrokken in Nederland terecht.

Weet iemand het exacte recept?
op internet is hier niet veel over te vinden :-(

Re: Hakhoning

Geplaatst: wo 04 jan 2017, 00:25
door joselito

Re: Hakhoning

Geplaatst: wo 04 jan 2017, 00:51
door Gait
In Twello staat er elke vrijdag een kraam met hakhoning.

Re: Hakhoning

Geplaatst: wo 04 jan 2017, 10:53
door Jelte Pieter Dijkstra
Om eerlijk te zijn, ik had er nog nooit van gehoord. Wel eens leuk om te horen wat het is.
De honing wordt dat ook gedroogd om tot brokken te komen?

vr. gr.

Re: Hakhoning

Geplaatst: wo 04 jan 2017, 20:45
door RutgerV
Ik heb pas ergens op een beurs een keer de achterkant van de verpakking gelezen, ik geloof 10% honing en voor de rest het grootste gedeelte suiker. Het zal vast lekker zijn maar ik vind de benaming honing een beetje misleidend.

Re: Hakhoning

Geplaatst: wo 04 jan 2017, 22:18
door Jelte Pieter Dijkstra
IDD!! Nu in droge toestand lijkt het ook niet echt op honing, maar toch.

Re: Hakhoning

Geplaatst: wo 04 jan 2017, 22:21
door bee-tree
Als je kandijsuiker kunt maken lukt het je ook om hakhoning te maken.

Op jaarmarkten ruik je het kraampje met hoekige stukken hakhoning ,
afgehakt van een harde borstplaat, al op afstand vanwege de zoetige eucalyptus-honinglucht.
De kleur is die van vroege zomerhoning. Vooral voor de luchtwegen bestemd.

Er waren ooit voor hetzelfde doel en met dezelfde kandijhardheid ook borstsuikerklonten
en borstplaatjes te koop. In januari 2016 en 2005 is er in het forum vraag naar geweest.
Je vindt dat via de zoekfunctie met trefwoorden zoals borstsuiker en borstplaat. Zj. :b10:

Re: Hakhoning

Geplaatst: di 05 dec 2017, 10:55
door ErikS
Maar,,,,, hoe maak je "hakhoning"?
Oververzadigde suikeroplossing maken met honing en laten kristaliseren?
Uitgieten op een bakplaat en in oven op 90 graden laten "opdrogen"?