gistende honing?

Recepten uit verschillende landen
die gebruik maken van honing.
Plaats reactie
Bmans
Berichten: 282
Lid geworden op: za 21 jun 2014, 20:56
Imker sinds: 2014
Aantal volken: 8
Bijenras(sen): Buckfast
Contacteer:

gistende honing?

Bericht door Bmans » za 30 dec 2017, 10:42

Hallo,
ik heb deze zomer een potje (distel)honing gekocht bij een winkeltje, dit uit nieuwsgierigheid naar de smaak.
Is de honing gaan gisten? Het smaakt nog wel goed. De vlokkige stukken heb ik niet geproefd.

Inmiddels even zelf nog verder onderzocht... Vochtgehalte 18.8% en de vlokkerige delen lijken wel kristallen. Valt wel mee dus denk ik.
20171230_075823.jpg
20171230_075746.jpg

Gebruikersavatar
maartenkleijne
Moderator
Berichten: 3582
Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds: 1974
Aantal volken: 3
Bijenras(sen): bastaard
Locatie: hilversum
Contacteer:

Re: gistende honing?

Bericht door maartenkleijne » za 30 dec 2017, 23:09

Twee soorten honing door elkaar die gaan scheiden?
gr,
m

Eddy Geurtsen
Berichten: 909
Lid geworden op: zo 30 mei 2004, 22:51
Imker sinds: 1979
Aantal volken: 12
Bijenras(sen): Buckfast
Locatie: Hengelo Gld
Contacteer:

Re: gistende honing?

Bericht door Eddy Geurtsen » za 30 dec 2017, 23:45

Geen gistende honing, maar een scheiding tussen gekristalliseerde honing en vloeibare honing. Ik zie het vaker in winkeltjes waar imkers hun honing verkopen (en er vervolgens niet meer naar omkijken). Het verdient geen schoonheidsprijs. Ik denk dat het verschijnsel zich vooral voordoet bij opnieuw vloeibaar gemaakte honing. Maar er zijn vast wel mensen die daar meer van kunnen vertellen.
Als verkoper moet je, ook nadat de honing in de winkel staat, regelmatig kijken hoe je handel er bij staat.

Astrid Schoots
Berichten: 734
Lid geworden op: ma 07 apr 2003, 21:56
Imker sinds: 1994
Aantal volken: 6
Bijenras(sen): bastaard
Locatie: Netherlands
Contacteer:

Re: gistende honing?

Bericht door Astrid Schoots » zo 31 dec 2017, 11:05

Klopt, twee soorten scheidende honing, eigenlijk suiker.
Kleine aanvulling:
de glucose* kristalliseert eerder en zakt, de vloeibare fructose gaat erboven drijven.
Ziet er niet lekker uit maar er is niks mis mee.

*ezelsbruggetje: glue = lijm

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 29 gasten