Pagina 1 van 1

De Uddeler Korf

Geplaatst: za 30 mei 2009, 22:37
door Bart de Coo
De afgelopen week heb ik twee mooie nazwermpjes geschept. Ik heb ze beide in een Uddeler korf gestopt. Ik bezit er overigens maar twee. Ik heb 1 keer eerder 1 Uddeler korf naar de hei gebracht en dat was in 2007, het legendarische heidejaar. Dus ik had onmiddellijk succes: binnen een week op de hei was de korf niet meer te tillen[:)].

Ik zou graag eens wat ervaringen, tips en hints en wat dies meer zij willen uitwisselen.

Voorschot: wat doe je met Uddeler korven als ze terugkomen van de hei? In 2007 was het nest compleet 'verhoningd': er zat geen bij meer in en er was nauwelijks meer ruimte om te broeden. Tegen beter weten in zette ik er een rand onder en begon ze een beetje te voeren, zodat ze weer wat zouden gaan bouwen, zodat er weer wat broedruimte zou ontstaan. Maar helaas, twee maanden later was het volkje verdwenen. De oorzaak lijkt me duidelijk: door de varroa en het intensieve honinghalen en door het ruimtegebrek was het volk te veel verzwakt, de winterbijen waren veel te matig van kwaliteit en het volk was kansloos. Al mijn andere volken, in kasten, overleefden de winter moeiteloos.

(Misschien was het inderdaad niet zo netjes van me om die korf naar de hei te brengen, terwijl je zo'n probleem eigenlijk best had kunnen zien aankomen en vervolgens niet weet hoe je het oplost. Voordat je met een Uddeler korf naar de hei gaat, verklein je de ruimte immers enorm. Zo' volk ga je dus niet inwinteren. Maar ja.)

Ik volg op dit moment de korvencursus bij Kees van Holland, dus ik neem aan dat ik daar in september het antwoord vanzelf wel krijg, maar ik kan niet zo goed wachten :D.

Haak eens in! Of zijn er Uddeler imkers meer?


Groet,


Bart de Coo

Re: De Uddeler Korf

Geplaatst: zo 31 mei 2009, 20:21
door J.R.
Hallo Bart,

Ik ben wel in het bezit van een Uddeler korf (2 Randen).
Ben wel benieuwd hoe je het gaat doen,
ik heb namelijk geen idee.
Kun je mij misschien wat raad geven hoe te beginnen?

Groet,

Jan Ritsma

Re: De Uddeler Korf

Geplaatst: zo 31 mei 2009, 22:50
door Bart de Coo
Nou, hoe je moet beginnen, dat kan ik je wel vertellen. Zet 1 rand onder de korf. Leg er eerst wat repen schuimrubber op en kram hem daarna vast aan de broedkamer. Ik heb de krammen gemaakt van grondpennen die bij een tent hoorden.

Ondertussen had je bovenlatten, die een zaagsnede hebben, al voorzien van reepjes voorbouw om de zwerm de weg te wijzen. Bovendien moet je de broedkamer spijlen met vier spijlen. Met geschilde wilgentakken gaat dat prima.

Als dat allemaal gebeurd is, gooi je er een zwerm in, of bij het doppenbreken gooi je er een jong moertje in en een emmer bijen. Afvoeren naar een andere plaats buiten vliegbereik. Vergeet niet te voeren. Benevelen met oxaalzuuroplossing als de boel goed aan de praat is. Daarvoor korf een kwartslag voorover of achterover kantelen, bijen even langs de wanden laten verspreiden en benevelen maar. Draag een masker a.u.b.

Zodra de heide begint, rand eronder vandaan halen. Raten terugsnijden tot onderaan de broedkamer, dus dwars door het broed heen (!). Stukken broed eventueel laten uitlopen bovenop een kast met een lege honingkamer bovenop de dekplank. Voergat open laten.

Plaats de rand bovenop de honingkamer met de raampjes erin, die je ook voorzien hebt van een reepje voorbouw. Afvoeren naar de hei.



Maar wat als de operatie geslaagd is J.R.? Wat dan? Dat is mijn vraag. Maar ik hoop dat ik je verder heb geholpen.



Groet,


Bart

Re: De Uddeler Korf

Geplaatst: ma 01 jun 2009, 10:55
door J.R.
Hallo Bart,

Bedankt tot zo ver , hoe het verder gaat zal ik moeten afwachten of er nog iemand anders reageert.

Groet,

Jan Ritsma

Re: De Uddeler Korf

Geplaatst: di 02 jun 2009, 22:29
door Piet Jager
De werkwijze van de vierkante korf staat heel precies beschreven, inclusief schematische weergave, op blz. 66 en 67 in het boek 'KORFIMKER, eens een beroep ... thans en hobby' van Jan van de Veluwe (Speelziek.) - Uitgave 1982

!Piet