Korven spijlen

Deze oude bedrijfsmethode is nog steeds interessant.
Gesloten
Gebruikersavatar
Oude Essink
Erelid
Berichten: 3562
Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Korven spijlen

Bericht door Oude Essink » di 14 mei 2002, 16:48

Korven spijlen
bijen25 op 12-5: We haalden wat bamboestokjes uit de tuin maar dat handige maatje wat we van Leo van Gelderen hadden gehad om de bijenafstand tussen de stokjes te bepalen hebben we iets te goed opgeborgen..onvindbaar dus.Dan maar op de gok


De maat voor de afstand van de kopspijlen is gemakkelijk te onthouden en te realiseren: het is de maat van het gewone lucifersdoosje (35mm).

Afbeelding

De kopspijlen (1cm. rond of plat) komen boven in de korf en moeten parallel aan de lijn vlieggat- recht naar achteren worden aangebracht. Men begint met een spijl in het midden en op 35mm afstand de volgende spijlen, zo dicht mogelijk tegen de bovenwand van de korf; totaal drie of vijf spijlen, afhankelijk van de breedte van de bovenzijde. Insmeren met was vergemakkelijkt de aanhechting van de raat.
Vervolgens komt er een stevige spijl even boven het vlieggat en parallel aan de kopspijlen; dit alles zorgt ervoor, dat de bijen de korf in z.g. koudbouw uitbouwen.
Dwars of haaks op deze spijlen brengt men vervolgens telkens twee spijlen aan, die de korf in horizontale etages verdelen met een hoogte van plm. 10 cm. (is de korf erg ruim dan maakt men er telkens drie dwarsspijlen van).
Als de bijen de vlieggat-spijl zijn gepasseerd, kan men de bouw gaan sturen, zodat er mooie parallellopende straten ontstaan (afbeelding rechts). De spijlen onder de vlieggatspijl brengt men doorgaans pas aan als de bijen met de bouw even onder deze spijl zijn aangeland. Als de korf overbevolkt dreigt te raken, zodat men een onderrand moet plaatsen, doet de imker er goed aan even boven de bodem de laatste twee (of drie) spijlen aan te brengen.
Indien de imker een zwaardere korf verkeerd keert, beschadigd hij de raten. Een korf moet hij zo omdraaien, dat de raten in verticale stand blijven en dus niet op elkaar kunnen drukken. De imker tilt de korf op en draait vervolgens de onderzijde naar zich toe; het vlieggat draait dus naar beneden; als de imker de korf geheel op zijn kop wil zetten, draait hij deze verder door tot het vlieggat tegen zijn navel komt (of daaromtrent). Terugzetten van de korf gaat in omgekeerde richting.
Op de afbeelding rechts liggen de korven derhalve op de vliegopening.

Het boekje van Toon Brekelmans is al eerder ter sprake geweest; het gaat meer over het korfvlechten en is meen ik niet meer in de handel.
Van het boekje van Jan van de Veluwe over het korfimkeren zelf, zag ik een heruitgave in het Bijenhuis liggen onder de eigen naam van de auteur: Speelziek.
Hennie oes



Afbeelding



Bijgewerkt door - Oude Essink op 26/05/2002 17:30:58

Mirjam van Leeuwen
Berichten: 19
Lid geworden op: di 13 mar 2001, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Korven spijlen

Bericht door Mirjam van Leeuwen » wo 15 mei 2002, 17:43

Bedankt voor de tip, waar een luciferdoosje al niet handig voor kan zijn. Inmiddels toch voorzichtig in de korf gekeken. Marcel tilde hem op en verbaasde zich direct al over het gewicht. Ik keek van onderaf er in en hield er ook nog een spiegel bij om de korf niet te hoeven kantelen om er in te kunnen kijken.
Wat waren die meiden al idioot hard aan het werk geweest!!
Raten zowat al bij het vlieggat en vol!!
Die gaat nog een keer zwermen dit jaar.. daar kan je op wachten.
Wel hebben we voor de slechte dagen een potje suikerwater met een lont erin (handig als je wat bewaard) gezet zodat we zeker weten dat ze niet hongeren, maar zoals het er nu naar uitziet gaat het geweldig.

Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 22 gasten