Pagina 1 van 1

Voortbestaan korfimkerij

Geplaatst: do 29 jan 2009, 22:37
door Poulus Coset
Vandaag stelde iemand mij de vraag of de korfimkerij nog wel voort kon bestaan met alle ziekten van de laatste jaren. Hij was van mening dat dingen als raatvernieuwing en varroabehandelingen alleen plaats konden vinden met een bijenkast.

Ik ben van mening dat de korfimkerij zoals deze (in onze familie) twee generaties terug werd beoefend een stuk natuurlijker was dan zoals wij (ook ikzelf maak me hieraan schuldig) in deze moderne tijd met onze bijtjes omgaan. Natuurlijk moeten we wel rekening houden met de varroa-bestrijding.

We kunnen en willen niet meer terug naar de zwermimkerij van anderhalve eeuw terug, maar zouden we enkele ziekten niet de baas kunnen zijn met de aloude korfimkermethode? Of is het toch maar beter om de korven voorgoed vaarwel te zeggen om vervolgens alle huidige plagen op een moderne manier het hoofd te bieden?

Ik ben eigenlijk best benieuwd hoe een jullie dit zien.

Met vriendelijke groet,

Paul.

Re: Voortbestaan korfimkerij

Geplaatst: za 31 jan 2009, 14:45
door Bart de Coo
O nee, je hoeft de korf zeker niet vaarwel te zeggen. Maar bijen in korven houden als remedie tegen wintersterfte lijkt me overdreven. Alles wat met een korf kan, kan met een kast ook, en beter. Zwermimkeren en de bijen zelf raten laten bouwen zonder kunstraat kan met kasten ook. De isolatie van een roggstrokorf dan? Ook dat voordeel van de korf wordt terzijde geschoven met de introductie van de kunststofkasten. Blijft over de ronde vorm. Dat zou in de winter inderdaad wel eens een voordeel kunnen zijn.

Varroabestrijding gaat met een korf heel aardig. Als je een zwerm hebt geschept dan kun je na een paar dagen de bouw controleren door met een lichte klap het hele volk af te stoten in een lege korf. Nu kun je de bijen mooi benevelen met oxaalzuuroplossing en de ratenbouw controleren bovendien. Verder lukt de sponsdoekmethode met mierenzuur natuurlijk ook prima en verder kun je rond de kerst het volk bedruppelen met oxaalzuuroplossing, net als in de kast. Met een korf gaat dan laatste misschien wel beter, omdat je geen dekplanken hoeft te verwijderen en omdat je rechtstreeks op de bijen kunt druppelen, zonder dat er een dikke voerrand in de weg zit.

Een zeer belangrijke maatregel tegen wintersterfte lijkt te zijn het afnemen van het broed en daarmee het opzetten van volkomen schone volken op schone raten. Dat is in elk geval de zeer sterke indruk die ik zo onderhand gekregen heb. Een korf is daar natuurlijk bij uitstek geschikt voor, maar met een kast lukt dit ook prima.

Korfimkeren is vooral erg mooi. Het plezier om een volk te huisvesten in een korf die je zelf gevlochten hebt, is gigantisch. Dat is voor mij meer dan voldoende reden om zo zijdelings naast je kasten wat korfjes erop na te houden. Het enige echte voordeel van de korf boven de kast dat ik me kan voorstellen is de mogelijkheid om korven om te keren, waarmee je sommige bezoekers van je bijenstand soms bijna een metafysische ervaring bezorgt: mensen kunnen daar echt enorm van onder de indruk raken.


Groet,


Bart de Coo

Re: Voortbestaan korfimkerij

Geplaatst: wo 11 feb 2009, 21:47
door Aro
Een late reactie;
Paul je kon hierin wel eens gelijk hebben! Alleen moeten we terug naar een ras welk:
a.groot hygienisch gedrag vertoont
b.veel propolis haalt (een raapje mag een keer vastzitten)
c.sterk verdedigend is (een bij mag steken)
d.niet zwermtraag is (zwermen is natuurlijk)
Als dit gecombineerd word met practisch imkeren,d.w.z.niet voor elk
wissewasje het volk verstoren denk ik dat we een heel eind op de goede weg zijn!! Ben nieuwsgierig naar reacties!
Vriendelijke groet,
Aro

Re: Voortbestaan korfimkerij

Geplaatst: do 12 feb 2009, 09:24
door labrador
Ik heb e.e.a. ook al eens ter sprake gebracht.
Zie topic:
http://www.bijenhouden.nl/forum/topic.asp?TOPIC_ID=8222

Re: Voortbestaan korfimkerij

Geplaatst: do 12 feb 2009, 14:03
door wilde
Ook met kasten kun je gemakkelijk(er) een zwermethode hanteren. Ik heb zowel korvan als kasten. Sedert begin vorig jaar laat ik mijn kasten ook vrij zwermen. Ik luister alleen na een dag of 10 naar tuters en kwakers. Zodra ik die hoor breek ik alle doppen, of doe dat na een nazwerm. Het gaat prima zo. Mijn volken zijn een stuk rustiger op mijn erf en iets minder agressief, ondat het wekelijks nazien en zwermvoorkoming met kunstzwermen de volken waarschijnlijk zeer verstoort. Ik drong ze vroeger ook een koningin op die mij welgevallig was. Ik doe uiteraard ook niet meer aan koninginnenteelt: dat doen de volken nu zelf en tot genoegen.