Film: Les vagabonds de la forêt

In deze rubriek kunnen koppelingen geplaatst worden naar filmpjes op het internet, die iets met bijen te maken hebben.
Henk Klok
Berichten: 761
Lid geworden op: wo 17 jan 2001, 00:00

Film: Les vagabonds de la forêt

Bericht door Henk Klok » wo 08 dec 2004, 15:03

De franse fotograaf en filmer Eric Valli maakte de film Les Vagabond de la forêt, over de laatste honingjagers in Nepal. Deze film wordt aanstaande zaterdag (11-12-04) vertoont op de franstalige zender TV5.
Eric Valli maakte eerder al een film met prachtige beelden over een nepalese zoutkaravaan. Himalaya.
Website:http://www.ericvalli.com/

groet,
Henk

H.S. Kok
Berichten: 130
Lid geworden op: zo 26 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Film: Les vagabonds de la forêt

Bericht door H.S. Kok » ma 03 jan 2005, 18:35

Henk

Ik heb deze indrukwekkende film ook gezien. Over deze film is een artikel in National Geographic van juni 1998 verschenen. En net als over de Honey Hunters of Nepal is er een soortgelijk boek over deze film verschenen: Hunting for honey, Adventures with the Rajis of Nepal, op de kop getikt bij de Slegte in Veenendaal.

Henk Kok

Henk Klok
Berichten: 761
Lid geworden op: wo 17 jan 2001, 00:00

Re: Film: Les vagabonds de la forêt

Bericht door Henk Klok » ma 03 jan 2005, 19:16

Dank je Henk,
ik ga ook maar eens bij de Slegte kijken.
Groet,
Henk

Frans vanTongeren
Berichten: 2016
Lid geworden op: wo 29 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland

Re: Film: Les vagabonds de la forêt

Bericht door Frans vanTongeren » ma 03 jan 2005, 19:49

Piet Jager schreef erover..:
(Berichten - 30/12/2001 : 23:21:01 )
-
Dappere honingjagers uit Nepal met een voorbeeldige kijk op de natuur.

In de Himalaya leven 200 soorten bijen, elk in hun eigen ecosysteem. De reuzenhoningbij (Apis dorsata laboriosa) is de grootste en meest agressieve. Ze is al eeuwen beschreven maar pas de laatste jaren echt bestudeerd. Ze leeft tegen de rotsen op 1200 tot 3500 meter hoogte. In diezelfde Himalaya leven anno 2001 ook dappere honingjagers. Wellicht zijn zij een van de laatsten op aarde welke nog vrijwel uitsluitend van de honingbij leven. Op 25 mei 98 zag ik ze aan het werk in de serie Wildlife and Nature op RTL 4. Ik werd zeer getroffen door hun grote verbondenheid met de natuur en met elkaar. Ongeletterd, arm maar toch rijk weten zij als geen ander dat kaalslag van bos fnuikend is voor mens en dier. Een bron van inspiratie welke mij noopte hier iets over op te schrijven.
Ik heb het over de honingjagers uit Kathmandu een dorpje gelegen op zo`n 3000 meter hoogte op de zuidflanken van de Himalaya in midden van Nepal. Ze behoren tot de Gurungs, een etnische groep, van oorsprong vooral honingjagers en soldaten, nu een groep die hoofdzakelijk leeft van de landbouw. Slechts enkelen zetten de traditie van het honingjagen van hun voorvaderen voort gewoon omdat het niet anders kon. Ze erfden te weinig land of waren te tenger om te vechten voor de Britse en Indiase legers. Aan de hand van grottekeningen uit India, Zuid-Afrika en Spanje hebben we kunnen nagaan dat de traditie van honingjagen minstens teruggaat tot in de prehistorie. In een grot nabij Valencia in Spanje is een grottekening aangetroffen van 6000 jaar oud. Het betreft een honing verzamelende persoon , vermoedelijk een vrouw, staande op een touwladder met in haar arm een mand en bezig een nest van het gele goud te beroven.
In mei, na de eerste volle maan na de geboorte van Boeddha, gaat een oude Gurung in de film alvast op verkenning uit. Op zo`n 300 meter boven zijn dorp tegen de steile rotswanden vindt hij 11 nesten van elk zo`n 2 meter doorsnede. Het zijn de grootste nesten ter wereld. Hij kijkt of de bijen al tegen het zwermen aan zijn want dan is de oogst het grootst. Nu dit het geval blijkt te zijn verwittigt hij zijn dorp en stelt een team van 7 mensen aan om de oogst binnen te halen.
Eerst moeten zij in een naburig dorp bamboe halen voor het maken van een touwladder. Dit is een secuur werkje. Het resulteert in een ladder van 180 meter lengte met 500 treden en met een gewicht van 150 kilogram! Dan wordt hij in een rivier gegooid om hem soepel te maken en daarna opgerold. Er zijn drie jagers nodig om samen een opgerolde touwladder te dragen. Barrevoets loopt men naar de bewuste rotswand. Het is een gewaagde en gevaarlijke klim. De westerse cameraman moet het vast moeilijk hebben zo tegen deze steile rotswanden. Eindelijk aangekomen wordt de ladder zo`n 150 meter boven het nest vastgemaakt. De bijen hangen als zwarte gordijnen rond de raten om te temperatuur van het broed zo goed mogelijk te houden. De overhangende rotsspleet biedt bescherming tegen regen en wind. De dragers rusten uit.
Op de grond onder het nest maken anderen alvast een reddingslijn en een groot vuur van hout. De rook verdrijft de bijen en maakt de goudgele raten zichtbaar. De steken van deze honingbij zijn niet geheel ongevaarlijk. Er zijn in het verleden al jagers voor wie de steken dodelijk afliepen. Daarom wordt vooraf via een rituele ceremonie de plaatselijke god van de jacht Pholo geschenken aangeboden. De Gurungs geloven in het hindoisme, het boeddhisme en in de theorie dat de natuur in handen is van de goden. Daarom moeten deze vooraf goed gestemd worden. Aan de hand van de dooiers van drie eieren (symbool van wedergeboorte) en de longen van een haan worden de voortekenen bestudeerd. Zijn deze goed dan kan de afdaling worden ingezet.
Alle honingjagers zijn gekleed in een wit hemd van vlas, een witte broek, een lendendoek en een vilten cape met capuchon, de `bokku`. Deze heeft de bruine kleur van de grond om minder op te vallen voor de bijen. Het gezicht, de handen en voeten van de jagers zijn echter onbeschermd (!) In de gordel steekt een gebogen hakmes. Steeds moeten luchtwortels worden weggehakt opdat de bengelende ladder hierin niet verstrikt kan raken. Dan waagt een oude jager zich in het diepe. Stilzwijgend met twee bamboestokken in de hand daalt hij de krakerige ladder af tot op tientallen meters hoogte boven de grond vlak onder het nest. Een nest dat groter is dan hijzelf. Nu maakt hij zich met een touw aan de ladder vast. Zo heeft hij zijn handen vrij. Hij geeft anderen het sein om de rook van het vuur dichterbij te brengen. De lucht wordt zwart van de bijen en de gele raat wordt zichtbaar. Van boven naar beneden zie je een krans van het verzegelde vloeibare goud, een krans met geel stuifmeel en onderaan broed in alle stadia. Eerst moet de broedraat worden verwijderd.
Iemand gooit een paar korte puntige stokjes aan een bamboetouw naar beneden. De jager op de ladder steekt ze aan zijn lange stokken en rijgt het touw door de broedraat m.b.v. de stokjes als een soort rijgnaalden. Dan wrikt hij het onderste deel van de raat los. De raat bungelt nu aan het touw. Boven laten andere jagers het touw zakken tot onder aan de rots.
Beneden staan de andere jagers klaar om de witte larven op te eten. Dit eiwitrijke voedsel geeft hun weer kracht. Van een deel van de larven wordt alvast het witte sap uitgeknepen om straks door de honing te mengen. Op dezelfde manier worden nu ook de stuifmeelraten naar beneden gehaald. Het stuifmeel is heldergeel en levert prima medicijnen op. Nu laat men een met geitenleer beklede mand van bamboe naar beneden zakken tot vlak onder het nest. Met zijn ene been en een lange stok houdt de oude man op de ladder de mand in evenwicht en met zijn beide armen en de andere stok wrikt hij de honingraten los en in de mand. De overtollige honing stroomt naar beneden en wordt aldaar door de dorpsbewoners in pannen opgevangen. Ze worden door de jagers niet verjaagd want als de oogst tegenvalt helpen zij de jagers met het betalen van belasting. Dit keer is het bingo. De manden zit vol met honingraat. Onder aan de rots wachten de jagers op het neerlaten van de mand.
De raten worden daar ter plekke met de hand uitgeknepen, door een bamboemand gezeefd en in kannen gedaan. De oogst was deze keer 18 liter per nest!
Nu moet de oude man de honing nog keuren. Als de kleur in zijn ogen teveel afwijkt vertrouwt men haar niet en gaat men er van uit dat de honing giftig is. Alle moeite is dan tevergeefs geweest. Maar deze keer is de honing prima. De uitgeknepen raten worden in grote pannen in water opgekookt. De bovendrijvende was wordt afgeschept en in een kuil met koud water gekoeld. Dan wordt hij uitgeknepen en tot grote vierkante blokken gekneed. Het heet nu was. De was wordt geruild. Kunstenaars uit het dorp maken er souvenirs van of kaarsen door de was in gespleten bamboestokjes te gieten.

Gebruikersavatar
Oude Essink
Erelid
Berichten: 3562
Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Film: Les vagabonds de la forêt

Bericht door Oude Essink » ma 03 jan 2005, 21:20

Voor achtergronden en enige foto's zie:
http://www.bijenhouden.nl/forum/topic.a ... PIC_ID=616

Afbeelding

Afbeelding

Bart Maes
Berichten: 136
Lid geworden op: zo 20 apr 2003, 15:32
Locatie: Belgium
Contacteer:

Re: Film: Les vagabonds de la forêt

Bericht door Bart Maes » di 04 jan 2005, 16:38

Ik zoek al een tijdje het boek 'De honingjagers van Nepal'. In de handel is het niet meer te krijgen, misschien is er wel iemand bij de forumlezers die me verder kan helpen?
mvg. bart

Henk Klok
Berichten: 761
Lid geworden op: wo 17 jan 2001, 00:00

Re: Film: Les vagabonds de la forêt

Bericht door Henk Klok » di 04 jan 2005, 17:31

Bart, volgens Henk Kok is het bij boekhandel De Slegte te verkrijgen. Die boekhandel heeft ook vestigingen in België dacht ik.
Groet,
Henk

H.S. Kok
Berichten: 130
Lid geworden op: zo 26 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Film: Les vagabonds de la forêt

Bericht door H.S. Kok » do 06 jan 2005, 23:23

het boek is bij boekhandel De Slegte te verkrijgen.
Jammer genoeg ligt het er niet als uitgeversrestant, maar als enkelvoudig exemplaar verkocht door een particulier. Anders was ik hier wel een handel begonnen. Het boek wat ik gekocht heb is Hunting for honey en niet Honey hunters of Nepal. Van beide boeken bestaan films. De honey hunters halen de honing met touwladdertjes van rotswanden en in het boek Hunting for honey klimmen ze in bomen waar de nesten aan de takken hangen.

Henk Klok
Berichten: 761
Lid geworden op: wo 17 jan 2001, 00:00

Re: Film: Les vagabonds de la forêt

Bericht door Henk Klok » do 06 jan 2005, 23:49

Jammer genoeg ligt het er niet als uitgeversrestant, maar als enkelvoudig exemplaar verkocht door een particulier.
Oh, jammer, verkeerd begrepen.
Groet,
Henk

Gebruikersavatar
Harmen vd Ende
Berichten: 258
Lid geworden op: za 04 jan 2003, 23:48
Locatie: Netherlands
Contacteer:

Re: Film: Les vagabonds de la forêt

Bericht door Harmen vd Ende » vr 07 jan 2005, 09:04

Hallo

In Engeland kun je het boek gewoon kopen, kijk hier
Hopelijk ben je hier dan mee geholpen

of vertaald

groeten Harmen

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 33 gasten