webcam Duitse honinggbijen

In deze rubriek kunnen koppelingen geplaatst worden naar filmpjes op het internet, die iets met bijen te maken hebben.

Moderator: Bart de Coo

bee-tree
Berichten: 3058
Lid geworden op: za 30 mar 2013, 11:49
Imker sinds: 1965
Aantal volken: 30
Bijenras(sen): Westerwolds landras
Contacteer:

Re: webcam Duitse honinggbijen

Berichtdoor bee-tree » do 29 nov 2018, 10:02

Enigszins geveinsd zeg ik tegen wil en dank over het weerbericht van enkele
weersvoorspellers dat zij, in weerwil van wat zij gister voor het Noord-Oosten
aankondigden, dus met tegenzin beweerden,
het warmere weer óók bij mijn bijen is gearriveerd.

Nu om 9.00 uur is het al + 9 graden Celsius. Wel is de zon er nog niet bij zoals
dat wel het geval is in Berlijn, maar daar heeft het tot 9.00 uur licht gevroren ofwel - 2 C.
Momenteel baadt de schilderachtige zijkant van de kast zich in de zon.

(Terzijde : wie zich "am Fluchloch" wat langer kan ophouden,
zal in het kleurpatroon van de zijwand de globale belijning van Europa
in prehistorische tijden herkennen.) Zj. :b10:

P.S.1. Vandaag kunnen de kasten voorzichtig van achteren handmatig gewogen worden.
Ik neem aan dat er nog maar weinig voer is verbruikt.
Over zelf voederdeeg maken wordt nog niet gerept; omdat er in het forum
al de nodige recepten staan.
Wie desondanks het wiel opnieuw wil uitvinden, kan eens voederdeeg maken
op de manier waarop marsepein wordt gemaakt, maar dan wel zonder eiwit,
ofschoon mij gastro-entiritis (= darm-ontsteking) ten gevolge van Salmonella-infectie
bij bijen niet bekend is.

P.S.2. Over de herkomst van het woord "mars" in marsepein zijn de meningen verdeeld.
Het zou van Arabische oorsprong zijn. Misschien kan Marsimo er wat over schrijven.
Bij deze heet ik Marsimo welkom.

Gebruikersavatar
Tieme
Berichten: 1358
Lid geworden op: vr 12 aug 2005, 13:35
Imker sinds: 2003
Aantal volken: 25
Bijenras(sen): Carnica (beebreed 55-2)
Locatie: De Krim, Nederland
Contacteer:

Re: webcam Duitse honinggbijen

Berichtdoor Tieme » do 29 nov 2018, 14:45

Hi Bee-tree,

Zouden de bijen Amandel lusten?

groeten,
Tieme

bee-tree
Berichten: 3058
Lid geworden op: za 30 mar 2013, 11:49
Imker sinds: 1965
Aantal volken: 30
Bijenras(sen): Westerwolds landras
Contacteer:

Re: webcam Duitse honinggbijen

Berichtdoor bee-tree » vr 30 nov 2018, 10:34

Tieme schreef:Hi Bee-tree,

Zouden de bijen Amandel lusten?

groeten,
Tieme
Moi Tieme, je bedoelt zeker amandelMEEL !
Ik heb via internet er naar gezocht. Zet jij maar de speurtocht voort.
Ik denk dat het meel te duur wordt gevonden. Bovendien wijzen proeven uit
dat bijen, meelsoorten zoals boekweitmeel en protostar,
vermengd met suiker
en tot spijs gekneed,
als stuifmeelvervangers links laten liggen. Alleen de suiker wordt uit de spijs gehaald.
Zo zal dat ook met amandelspijs en marsepein kunnen gebeuren.
Daarom beveel ik je aan om net als ik,
een belangrijk eenvoudig proefje te doen "Am Fluchloch",
zodra de broed- en haaldrift weer begonnen zijn. :hive:
Momenteel is het webcamvolk in rust doordat het buiten de hele dag maar 2 à 3 graden
boven 0 is en koude wind uit ZZO waait . Wel is het in Berlijn zonnig.
Bij ons is het momenteel +8 en de zon die in Berlijn om 7.52 uur op ging en bij ons
een half uur later, probeert ook hier op 53 NB,7 OL wat warmte in te stralen.
Gister is 'n sanitaire vlucht achterwege gebleven. Het bleef miezeren bij 9 graden C.

Nu het proefje !
Leg op de vliegplank meerdere soorten zoete lekkernij zoals marsepein,
banketstaaf, hoestbonbons met eucalyptus- of pepermunt- of amandel-olie er in, enz.
Hoe reageren de bijen er op ?

P.S.1 Ga je zelf marsepein of amandelspijs maken, let dan op dat je dat niet doet
met "bittere amandelen". Bij die kan het giftige blauwzuur(HCn) ontstaan.
Het moeten de "zoete amandelen" zijn.

P.S.2 Bijen nemen eiwitrijk meel zoals stuifmeel en Protostar
het liefst mee als klompjes aan de poten, is mijn ervaring.
Of ze de 3 % stuifmeel die in Nektapolldeeg zit, wel binnen krijgen,
is nog maar de vraag.
Als in Nektapoll ook stuifmeel van Amandelbloemen zit, zou dat een aanwijzing
kunnen zijn dat eiwitten en mineralen en vitaminen enz.
van de Prunus dulcis, variëteit dulcis (= Zoete amandelboom) in de bloemen
en vruchten van deze kersenboom geschikt zijn voor de bijen.

nyckle
Berichten: 139
Lid geworden op: zo 29 mei 2005, 16:54
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: webcam Duitse honinggbijen

Berichtdoor nyckle » vr 30 nov 2018, 12:57

P.S.1 Ga je zelf marsepein of amandelspijs maken, let dan op dat je dat niet doet
met "bittere amandelen". Bij die kan het giftige blauwzuur(HCn) ontstaan.
Het moeten de "zoete amandelen" zijn.


Bittere amandelen worden wel degelijk in de bakkerij gebruikt. BV in bitterkoekjes.

Gebruikersavatar
Fish
Berichten: 275
Lid geworden op: wo 30 mar 2016, 19:03
Imker sinds: 2014
Aantal volken: 14
Bijenras(sen): Bastaard/Carnica
Contacteer:

Re: webcam Duitse honinggbijen

Berichtdoor Fish » vr 30 nov 2018, 13:49

nyckle schreef:
P.S.1 Ga je zelf marsepein of amandelspijs maken, let dan op dat je dat niet doet
met "bittere amandelen". Bij die kan het giftige blauwzuur(HCn) ontstaan.
Het moeten de "zoete amandelen" zijn.


Bittere amandelen worden wel degelijk in de bakkerij gebruikt. BV in bitterkoekjes.


Een jong kind kan overlijden aan 5-10 bittere amandelen, een volwassen persoon overleeft 50 bittere amandelen per dag niet. Een normale amandel bevat tot 40x minder cyanide. Dus hoewel bittere amandelen zeker worden gebruikt, zal het cyanide toch echt verwijderd moeten worden in het productieproces. Ook in de bakkerij.

nyckle
Berichten: 139
Lid geworden op: zo 29 mei 2005, 16:54
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: webcam Duitse honinggbijen

Berichtdoor nyckle » vr 30 nov 2018, 14:34

Moderne bewerking van het recept

Voor mijn kerst-trifle van 2014 heb ik toch eens zelf bitterkoekjes gemaakt. De verhouding bittere/zoete amandelen (bij Beeton één op twee) heb ik aangepast naar één op dertien. Als je geen bittere amandelen kunt krijgen neem je alleen gewoon amandelmeel (350 gram), en gebruik je amandelessence naar smaak.
Voor 80 tot 90 bitterkoekjes (ongeveer 700 gram); voorbereidingstijd 10 minuten; bereidingstijd 15 minuten per bakronde.

325 gr amandelmeel
25 gr gemalen bittere amandelen of amandelessence naar smaak
350 gr poedersuiker
4 eiwitten + snufje zout
eventueel vellen ouwelpapier
Voorbereiding

Klop de eiwitten goed stijf met een snufje zout.
Verpulver de bittere amandelen in een vijzel of notenmolen met een half eiwit (anders vormen de olierijke amandelen een pasta).
Meng amandelmeel, bittere amandelen of amandelessence en poedersuiker.
Doe dit bij de stijfgeslagen eiwitten, meng goed.
Bereiding

Verwarm de oven voor op 170 °C (hetelucht 160 °C).
Bedek een bakplaat met bakpapier. Schep met twee theelepels hoopjes deeg op het bakblik, houd afstand tussen de hoopjes. Ik kreeg op één bakblik 25 koekjes. Je kunt het deeg ook op ouwelpapier (eetbaar) leggen, en de koekjes na het afkoelen rondom losscheuren.
Bak de koekjes tien tot twaalf minuten iets boven het midden van de oven, haal ze er dan uit. De bitterkoekjes zijn nog erg zacht, schuif ze met een vlakke spatel van het bakpapier en leg ze op een taartrooster om af te koelen. Bij het afkoelen worden ze harder van buiten. Als je ze niet te hard hebt gebakken, zijn ze van binnen nog lekker zacht.

Gebruikersavatar
Fish
Berichten: 275
Lid geworden op: wo 30 mar 2016, 19:03
Imker sinds: 2014
Aantal volken: 14
Bijenras(sen): Bastaard/Carnica
Contacteer:

Re: webcam Duitse honinggbijen

Berichtdoor Fish » vr 30 nov 2018, 14:52

Mooi recept, maar daar zit "gewoon" waterstofcyanide in. Nu is de hoeveelheid beperkt, 25gr zullen ongeveer 15 nootjes zijn, dus zeker niet alle 80 bitterkoekjes in één keer opeten. Met marsepein gebruik je wellicht meer noten, en moet je gewoon meer uitkijken, net waar deze discussie over begonnen was.

nyckle
Berichten: 139
Lid geworden op: zo 29 mei 2005, 16:54
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: webcam Duitse honinggbijen

Berichtdoor nyckle » vr 30 nov 2018, 15:38

Toch maar even ruggespraak gehouden met een vriend die jaren bakker is geweest, om te vragen hoe het zit met bittere amandelen.

Door het bakken verdwijnt de cyanide.
Voor spijs gebruikten ze 1/2 bittere- en 1/2 gewone amandelen. citroensap en eiwit.

een dodelijk mengsel zo te zien. Daar een bakker wel graag zijn klanten wil houden, lijkt mij toe dat zijn producten veilig zijn.



In specieboontjes zit ook cyanide. Wij mochten dan ook nooit rauwe boontje, doperwtjes en peultjes eten.

Gebruikersavatar
Kroese
Berichten: 1395
Lid geworden op: do 16 nov 2000, 01:00
Imker sinds: 1977
Bijenras(sen): Buckfast
Locatie: Apeldoorn
Contacteer:

Re: webcam Duitse honinggbijen

Berichtdoor Kroese » vr 30 nov 2018, 17:02

nyckle schreef:
In specieboontjes zit ook cyanide.

Ik denk dat "specieboontjes" wel erg zwaar op de maag liggen. (typootje, maar wel leuk.....)
Maar ik denk dat spercieboontjes bedoelt?
:D :D

nyckle
Berichten: 139
Lid geworden op: zo 29 mei 2005, 16:54
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: webcam Duitse honinggbijen

Berichtdoor nyckle » vr 30 nov 2018, 17:08

het moest weer in haast gebeuren.... hahaha.


Terug naar “Cinematheek”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast