Interessant artikel varroabestrijding (Frans)

Onderwerpen als varroa, Amerikaans vuilbroed en secundaire infecties bij bijen.
Plaats reactie
AnnekeW
Berichten: 272
Lid geworden op: di 07 jun 2016, 15:35
Imker sinds: 2015
Aantal volken: 8
Bijenras(sen): Bastaard
Locatie: Gardes-le-Pontaroux, Charente, Frankrijk
Contacteer:

Interessant artikel varroabestrijding (Frans)

Bericht door AnnekeW » vr 10 sep 2021, 21:30

https://news.google.com/articles/CAIiEB ... id=FR%3Afr

Voor degenen die het Frans niet meester zijn of voor degenen die geen zin hebben om het hele artikel te lezen, een korte samenvatting:

Een Franse hobbyimker heeft na het verlies van zijn volken winter 2019 een test gedaan. Om een winter te simuleren van vóór de varroamijt zijn intrede deed, heeft hij zijn volken tijdens de winter ondergebracht in een donkere garage. Op deze manier zorgde hij ervoor dat er niet gevlogen werd en de koningin stopte met leggen. Af en toe gingen de volken en de garage open om de bijen de gelegenheid te geven water te halen en afval af te voeren. Door de broedstop kreeg de varroamijt geen kans zich te vermenigvuldigen. Op deze manier heeft hij zijn volken probleemloos door de winter gekregen. Hij roept nu andere imkers op hetzelfde te doen om meer ervaring op te doen met deze methode. Wellicht is dit inderdaad een goede methode om bijen zonder ingrijpen met varroabestrijdingsmiddelen de winter goed door te helpen.

Marije_en_Bas
Berichten: 66
Lid geworden op: wo 12 sep 2018, 16:08
Imker sinds: 2017
Aantal volken: 4
Bijenras(sen): Bastaard
Contacteer:

Re: Interessant artikel varroabestrijding (Frans)

Bericht door Marije_en_Bas » vr 10 sep 2021, 21:55

Maar dan doe je je volken bovenop een normale winter periode, dus een tweede periode aan waarin er een broedstop is en ook een stop op het binnenhalen van voeding? Dan gaan ze toch klein en uitgedund de echte winter in?
Ik zie persoonlijk het voordeel niet tegenover een keertje een thymol behandeling en een keertje oxaalzuur verdampen en ze verder " slechts" één winter stop door laten maken...

JEL
Berichten: 22
Lid geworden op: di 04 aug 2020, 17:20
Imker sinds: 2018
Aantal volken: 12
Bijenras(sen): Bastaard, Buckfast
Contacteer:

Re: Interessant artikel varroabestrijding (Frans)

Bericht door JEL » vr 10 sep 2021, 22:33

Als ik het goed lees boots je eigenlijk een winter na.
In het voorjaar gaan de bijen tot en met oktober/november naar buiten. Ondertussen hebben ze de gewone broedcyclus en dus de normale opbouw van het aantal mijten. Dus ik zie niet in waarom je met deze methode niet hoef te bestrijden.

AnnekeW
Berichten: 272
Lid geworden op: di 07 jun 2016, 15:35
Imker sinds: 2015
Aantal volken: 8
Bijenras(sen): Bastaard
Locatie: Gardes-le-Pontaroux, Charente, Frankrijk
Contacteer:

Re: Interessant artikel varroabestrijding (Frans)

Bericht door AnnekeW » za 11 sep 2021, 19:28

De betreffende imker heeft 40 jaar geleden ook ge-imkerd en probeert met zijn methode de lange winterperiode van destijds na te bootsen. Dus niks dubbelop, maar een langere winterperiode en een langere broedstop waardoor de varroa zich niet kan ontwikkelen, de winterbijen minder actief zijn en dus "langer meegaan" en beter voor het nieuwe broed in de lente kunnen zorgen. Daardoor ook minder nodig om te voeren. Hoe dan ook, elke behandeling tegen varroa is best heftig voor de bijen, en als je dat kunt voorkomen, waarom niet?
Zelf zie ik het niet zitten om met mijn Dadankasten te gaan sjouwen...

tomer
Berichten: 1747
Lid geworden op: di 27 okt 2015, 20:20
Imker sinds: 2015
Aantal volken: 25
Bijenras(sen): Carnica bastaarden op Dadant
Locatie: Vlaams Brabant
Contacteer:

Re: Interessant artikel varroabestrijding (Frans)

Bericht door tomer » za 11 sep 2021, 23:21

Bij warme winters gaan volken mss niet volledig uit het broed. Maar bij een koude of langere winter overwinteren de mijten ook. Het enige voordeel van een broedloze periode in de winter is net dat er dan kan behandeld worden. Niet zodat de volken de winter zullen overleven, maar om voor een goede start te zorgen in de lente.
Als je wil dat je volken de winter overleven moeten de mijten in de zomer bestreden worden, vóórdat de winterbijen gevormd worden.
Je kan dus beter in het voor bijen en mijten actieve seizoen voor een broedloze periode zorgen (zwerm, aflegger, kunstzwerm, broedafname, arrest, ...) en bestrijden/behandelen indien nodig.
Maar als ik het artikel lees is het vooral de bedoeling om de bijen in winterrust te houden zodat ze niet "verslijten" door actief rond te vliegen. Lijkt me wel een heel gedoe, elke 10 dagen de kasten naar buiten slepen...

Gebruikersavatar
Tieme
Berichten: 1961
Lid geworden op: vr 12 aug 2005, 13:35
Imker sinds: 2003
Aantal volken: 25
Bijenras(sen): Carnica (beebreed 55-2) en Buckfast
Locatie: De Krim, Nederland
Contacteer:

Re: Interessant artikel varroabestrijding (Frans)

Bericht door Tieme » wo 15 sep 2021, 10:45

Even voor de goede orde: Het stuk gaat dus helemaal niet over varroa of over varroabestrijding. De imker wil niet dat zijn volken bij elk zonnestraaltje uitvliegen en zo verzwakken omdat er nog geen dracht is.

Gebruikersavatar
Hans van der Post.
Moderator
Berichten: 8245
Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds: 1962
Aantal volken: 14
Bijenras(sen): F1 carnica VSH
Locatie: Oegstgeest
Contacteer:

Re: Interessant artikel varroabestrijding (Frans)

Bericht door Hans van der Post. » wo 15 sep 2021, 15:07

Even ruw vertaald!
Haute-Garonne: Om -de winter van 40 jaar geleden te recreëren en zijn bijen te redden, beperkt de imker ze tot de kelder
BELEVEN Ervan overtuigd dat de opwarming van de aarde bijen desoriënteert en hun sterfte verhoogt, heeft een imker uit de Haut-Garonnais zijn kasten in de kelder gezet om ze het voordeel van een kunstmatige winter te geven
De opwarming van de aarde veroorzaakt bedrieglijke wintertemperaturen voor de bijen, die uitgeput zijn door buiten het seizoen te gaan foerageren.

Om het fenomeen tegen te gaan en zijn intuïtie te bevestigen, kwam een imker uit Volvestre, in de buurt van Toulouse, op het idee om zijn bijenkorven op te sluiten in de kelder om de voorwaarden te creëren voor een "echte" winter.
Als we uit de bittere kou komen, blijkt de zorgvuldig gedocumenteerde ervaring overtuigend.
Er zijn geen seizoenen meer, zelfs niet voor bijen . Door steeds minder uitzonderlijke wintertemperaturen te veroorzaken, zorgt de opwarming van de aarde voor verwarring bij de bijenstallen. Dit is tenminste de intuïtie - die in de winter in –observatie- veranderde - van Xavier Dumont , een imker en gepensioneerd wetenschapper die in Latrape, ten zuiden van Toulouse, woont.

Bij de minste zonnestraal vertrekken ze om te foerageren als ze moeten overwinteren, ik heb ze zelfs regelrecht zien sterven ver van de bijenstal verdoofd door de kou, zegt de gepassioneerde imker. Samenvatting van de vluchten, "ten tijde van de strenge vorst in februari zijn ze niet talrijk genoeg om ertussen op te warmen, en sterven zelfs nog meer. Om nog maar te zwijgen van de koninginnen die, in de overtuiging dat de lente is aangebroken, opnieuw eieren leggen en leggen, waarbij ze de voorkeur geven aan besmetting door de verroa, een mijt die dol is op larven die, als er te veel zijn, bijenkolonies kunnen doden.

Een garage doet ook de truc Xavier Dumont had er genoeg van dat zijn bijen aan het einde van de winter was uitgestorven. Deze getrainde wetenschapper, die graag experimenteert en uitzendt in zijn bijenstal in Cantegril, zoals te zien is in zijn YouTube-video's , heeft daarom besloten om "de winters van veertig jaar geleden na te bootsen", overal koud. Een tijd waarin de bijen zich behoedden voor de kou door in de garage terug te keren.
Dus hoe ga je terug in de tijd? "Door de bijenkorven in de kelder te plaatsen" heel eenvoudig, of als je er geen hebt in een garage, een kamer op het noorden die koel blijft en met een temperatuur die kan variëren van 2 tot 12 ° C". En aan het einde van deze winter, na 70 dagen kelderen, is de tijd gekomen om de arbeiders te ontmantelen: zijn vier kasten hebben de ervaring niet alleen overleefd, maar ze bleven "vrij dichtbevolkt" en het aantal Varroa-besmettingen is sterk afgenomen sinds de koninginnen geen langer eieren leggen. Xavier Dumont nodigt de grote imkergemeenschap uit om komende winter deel te nemen aan het experiment.
!Hans.

G,A3.
Berichten: 251
Lid geworden op: zo 30 okt 2016, 15:28
Imker sinds: 1980
Aantal volken: 7
Bijenras(sen): mellifera
Locatie: omg Middelburg
Contacteer:

Re: Interessant artikel varroabestrijding (Frans)

Bericht door G,A3. » do 07 okt 2021, 22:38

Ik ben van mening dat de bijen zich aan de klimaats veranderingen zullen aanpassen zoals ze al 1000den jaren gedaan hebben en zoals ze zich nu ook aan de Varrao aangepast hebben. G,A3.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 33 gasten