Bijensterfte door insecticiden

Onderwerpen als varroa, Amerikaans vuilbroed en secundaire infecties bij bijen.
Gebruikersavatar
Jeroenvt
Berichten:1535
Lid geworden op:do 06 sep 2007, 21:44
Aantal volken:5
Bijenras(sen):hele leuke
Locatie:Hoogland - Nederland
Contacteer:
Re: Bijensterfte door insecticiden

Bericht door Jeroenvt » vr 15 mei 2009, 11:54

Als je de vergelijkende kaartjes hier ziet:

http://www.bijensterfte.nl/node/21 [url="http://www.bijensterfte.nl/imidaclopridbijensterfte.gif"]kaartje[/url]

iets naar beneden scrollen,

Zou ik zeggen slaap lekker door in Wageningen, maar ik ben natuurlijk geen wetenschapper. Dit soort normoverschrijdingen is toch schrijnend? Overigens vrees ik het ergste als straks het RIVM ook nog geprivatiseerd wordt. Zal wel hetzelfde effect hebben als de geprivatiseerde Voedsel en Warenautoriteit. Onze gehele veiligheid komt in handen van slagers die hun eigen vlees keuren. Straks heb je een tweede geprivatiseerde overheid nodig om de eerste geprivatiseerde overheid met tegenonderzoeken te controleren. En een derde geprivatiseerde dienst om te zorgen dat de eerste twee hun werk doen. Hoe cynisch kun je hiervan worden....

--
Mvg Jeroen van Tol
http://blog.v-tol.nl
http://www.bijentuin.nl

Gebruikersavatar
Jeroenvt
Berichten:1535
Lid geworden op:do 06 sep 2007, 21:44
Aantal volken:5
Bijenras(sen):hele leuke
Locatie:Hoogland - Nederland
Contacteer:

Re: Bijensterfte door insecticiden

Bericht door Jeroenvt » vr 15 mei 2009, 11:59

pxsloot schreef:
Ze gaan in ieder geval in debat:

11 juni 19.30 een academisch debat in Leiden

de heren Blacquière en Tennekes hebben toegezegd.

Lokatie op de Universiteit wordt nog bekend gemaakt.
Inschrijven of gewoon op komen draven is ook nog niet bekend.


Kan er niet iets geregeld met een webcam oid? Of is dat te modern.

--
Mvg Jeroen van Tol
http://blog.v-tol.nl
http://www.bijentuin.nl

Gebruikersavatar
pxsloot
Berichten:162
Lid geworden op:zo 21 mei 2006, 16:21
Locatie:Nederland
Contacteer:

Re: Bijensterfte door insecticiden

Bericht door pxsloot » vr 15 mei 2009, 12:54

verzoek voor live video, of videoregistratie is ingediend bij de Uni van Leiden.

Met dank aan dr. Jeroen van der Sluijs

grgr

Peter S.

gerard.b.w.vos
Berichten:858
Lid geworden op:wo 16 jan 2002, 13:17
Contacteer:

Re: Bijensterfte door insecticiden

Bericht door gerard.b.w.vos » vr 15 mei 2009, 13:46

Wat zijn dit eindelijk eens positieve berichten tav de onderzoeken naar al deze middellen.
Een ander geluid dan van de schuld alleen te leggen bij de Varroa,en onkunde van imkers, ook al is dit natuurlijk ook wel een deel van het probleem.
De wetenschappers maken in ieder geval gebruik van de gegevens van Romee, en het is heel apart en verwondelijk dat de door Romee verstrekte sterfte percentages een causaal verband leggen met de overschrijdingen van de gemeten waarden.
Hopelijk dat daar toch verder naar gekeken wordt.
Ook staaft het de overtuiging van Romee dat er andere oorzaken zijn dan alleen Varroa.
Zijn er ook metingen nabij andere tuinbouwgebieden gedaan zoals nabij Emmen, waar veel kassen zijn?
De NBV gelden moeten we maar eens naar de universiteit van Utrecht sturen ipv naar Wageningen.

Heren Wetenschapper(s) CHAPEU! en ga door zo.
Te hopen valt dat dat debat in Leiden per internet te volgen is, dat moet lukken en is ook in ons aller belang.
Daarom ook nogmaals het belang om alle gegeven van sterfte, maar ook van goede uitwintering op te geven aan Romee.
Alleen zo is een goed beeld weer te geven hoe ons bijenbestand er voor staat.
Volken zijn snel genoeg wel te vermeerderen maar geeft geen inzicht in de werkelijke situatie van sterfte, of verdwijnen.
Dus alsnog, geef je gegevens door!!

In het bericht staat tevens het volgende;
Omdat imidacloprid een systemisch insecticide is wat zeer effectief door de wortels wordt opgenomen en in de sapstroom van de plant terecht komt, zijn de te verwachten concentraties in de planten (en dus pollen en nectar) in deze gebieden naar verwachting aanmerkelijk hoger dan de concentraties in het water, en die zijn al zeer alarmerend. Bovendien fourageren bijen ook rechtstreeks op water en voeden het broed hiermee. Op sommige meetpunten zit de concentratie imidacloprid in het water maar liefst 300 keer boven het Maximaal Toelaatbaar Risiconiveau

Zijn hierover reeds gegevens bekend mbt metingen in honing door VWA, want dat is de enige instantie die dat (kan) meten?
Of zijn deze metingen ook in Utrecht uit te voeren.
Anders zou hiervoor toch actie ondernomen moeten worden om volgend op de in het kaartje aangegeven gebieden eens te kijken of hier ook verbanden liggen
Indien hier waarde overschrijdingen in onze honing worden gevonden zijn wij imkers straks een stel kriminelen die vervuilde voedingsmiddelen op de markt brengen.
Kunnen we de honing ook zo wegbrengen naar de milieustraat!

Al met al toch belangrijke ontwikkelingen.
En wat zegt de NBV en de heer van de Scheer en de minister?


http://www.bitsandbees.nl Bijna alles over bijen.
Bijen, monitor van ons milieu!

Gebruikersavatar
pxsloot
Berichten:162
Lid geworden op:zo 21 mei 2006, 16:21
Locatie:Nederland
Contacteer:

Re: Bijensterfte door insecticiden

Bericht door pxsloot » vr 15 mei 2009, 14:31

Via bijensterfte.nl kun je een paar rapporten vinden, waaruit blijkt dat Imidacloprid gevonden is in de kast. Ze staan in de linker kolom, de belangrijkste:

http://www.biobees.com/library/pesticides_GM_threats/Behaviour%20of%20Imidacloprid%20in%20Fields,%20Bonmatin.pdf

http://www.unaf-apiculture.info/presse/Bonmatin337.pdf



grgr

Peter S.

henkvanderscheer
Berichten:82
Lid geworden op:ma 26 nov 2001, 09:31
Locatie:Nederland
Contacteer:

Re: Bijensterfte door insecticiden

Bericht door henkvanderscheer » di 19 mei 2009, 10:35

Beste Gerard,

Dat had je nu niet moeten doen: vragen naar wat de NBV, de minister en ik ervan denken. Dat is toch volkomen irrelevant nu er een casueel verband is te leggen tussen sterftepercentages van bijenvolken en gemeten waarden van imidacloprid in water. Maar nu je het toch vraagt …….

Ik weet niet wat de minister ervan vindt. Ik heb wel een vermoeden wat de NBV ervan vindt, maar laat ik maar voor mezelf spreken. Ik heb de discussie natuurlijk met belangstelling gevolgd en eerlijk gezegd nam mijn verbazing en ongeloof alleen maar toe. Een paar jaar geleden was er de hype van “electrosmog” als oorzaak van de abnormale sterfte van bijenvolken. Daarna kregen we op dit forum een geweldige discussie over gebrek aan stuifmeel als oorzaak van de sterfte. Vervolgens kwam het verlossende antwoord van wetenschappers uit de USA: het Israeli acute paralysis virus (IAPV) zou de zondebok zijn. Vorig jaar stapten we over op een nieuwe hype: Nosema ceranae als lastpak. En nu zijn het de neonicotinen? Nou, bij dat laatste zijn nogal wat kanttekeningen te plaatsen. Het genoemde verband is me al te casueel en veel te weinig causaal onderbouwd. Ik begin me nu af te vragen wat er volgende jaar als wit konijn uit de hoge hoed wordt getoverd.

Even dacht ik dat het gezonde verstand ging zegevieren toen je schreef: “Een ander geluid dan van de schuld alleen te leggen bij de Varroa, en onkunde van imkers, ook al is dit natuurlijk ook wel een deel van het probleem. Tja, sommige bijenteeltonderzoekers in Duitsland weten het zo plastisch uit te drukken: “De oorzaak van alle ellende staat achter de kast”.

Henk van der Scheer

Gebruikersavatar
pxsloot
Berichten:162
Lid geworden op:zo 21 mei 2006, 16:21
Locatie:Nederland
Contacteer:

Re: Bijensterfte door insecticiden

Bericht door pxsloot » di 19 mei 2009, 12:02

beste Henk,

je raakt precies het belangrijkste punt van de hele discussie. Ogenschijnlijk gaat het om telkens een andere oorzaken, maar de mensen op de strategische plekken lijken hun ogen om evenzo strategische redenen te sluiten voor de samenhang van de tot nu toe bekende oorzaken:

* imidacloprid is een gif dat inwerkt op de zenuwen. In voldoende dosering is het dodelijk, maar in lage dosering, levert het gedragsproblemen op. Daarnaast zorgt het middel ervoor dat insecten vatbaarder worden voor infecties. (imidacloprid verdwijnt maar zeer langzaam uit het milieu)

* varroa zorgt voor het verzwakken van de bij door het ontnemen van essentiele eiwitten. Deze kan daardoor bijvoorbeeld niet uitgroeien tot echte winterbij en wordt vatbaarder voor infecties.

* een gebrek aan hoogwaardig stuifmeel zorgt voor een slechte ontwikkeling van het volk waardoor het geen goede winterbijen kan ontwikkelen en vatbaarder wordt voor infecties.

* Nosema, IAPV en alle andere ziektes krijgen pas een kans in verzwakte volken.

* een imker die geen kennis heeft van en/of niet anticipeert op de manieren waarop een volk kan verzwakken, loopt grote kans zijn volken te verliezen. (de niet-bijgeschoolde, niet-professionele, niet-kundige imker dus)

* de omstandigheden waarop weinig invloed is uit te oefenen kunnen ook zorgen voor het verzwakken van een volk. Maar dit wordt al sinds jaar en dag 'de gewone sterfte' genoemd.

Er is niet 1 oorzaak, het is telkens een samenspel, met (ongeveer) hetzelfde resultaat.

Om op de actualiteit terug te komen:
We zijn het er allemaal over eens dat Varroa en stuifmeel belangrijke factoren zijn bij bijensterfte. Bij de bestrijding van Varroa kan er ook het een en ander verbeterd worden.
Maar er is in delen van Nederland een bijensterfte waargenomen die niet verklaard kon worden. Die ook zodanig afwijkt van de sterfte in omringende landen dat er een andere verklaring voor moet worden gezocht dan varroa en imkerkunde.
En imidacloprid past heel netjes in dat plaatje; tussen de meetwaardes van de stof in het oppervlakte water vergeleken met bijensterfte is er statisch gezien een verband.
bijen(APENSTAART)wur veegt dat zonder meer van tafel. Zonder ook maar achter hun oor te krabben. Dat heeft met wetenschap niets te maken. Wetenschap moet nieuwsgierig zijn, wetenschap is in het diepst van zijn aard altijd op zoek naar een manier om hypothesen onderuit te schoppen. Met argumenten, niet 'omdat dat nu eenmaal zo is'.

van der Sluijs en Tennekes zeggen niet 'de oorzaak is imidacloprid, niet varroa', maar ze vragen aan bijen(APENSTAART)wur 'verklaar het statisch significante verschil in bijensterfte in de verschillende delen van Nederland, als alleen Varroa en imkerkunde de oorzaak kan zijn'.
Als dan imidacloprid van het lijstje van oorzaken geschrapt kan worden (door een tegenbewijs, of omdat het niet meer gebruikt mag worden), dan hebben we als imker met minder variabelen rekening te houden en zeker een variabele waarop de imker nauwelijks invloed kan uitoefenen. Dan komt het weer echt op de kunde van de imker aan.

grgr

Peter S.

Piet Jager
Berichten:2128
Lid geworden op:za 18 nov 2000, 00:00
Locatie:Nederland
Contacteer:

Re: Bijensterfte door insecticiden

Bericht door Piet Jager » di 19 mei 2009, 14:35

Poll Question:
Wat is volgens U de meest voor de hand liggende oorzaak van de echte verdwijnziekte in het najaar?

1.Varroa /virussen
a. Parasiterend
b. Als inductor bij virusoverdracht
c. APV/ DWV
d. Picorna
e. Andere virus

2.Ziekten
f. Nosema
g. Tracheeënmijt
h. Andere

3.Stuifmeel
i. Tekorten
j. Kwaliteiten

4.Landbouwbestrijdingsmiddelen
k.

5. Slechte varroabestrijding
l. Geen
m. Onvoldoende
n. Te laat
o. Verkeerd
p. Teveel
q. Met niet-toegelaten middel
r. Met verboden middel

6.Genetisch
s. Ras-, stam-, lijngebonden
t. Weerstandsniveau
u. Veredelingspractijken
v. Selectie-methoden

7.Imkermethoden
w. Te gote volken
x. Te veel reizen
y. Te weinig nestvernieuwing

8.Klimaatverandering
z. Te lang doorbroeden


Results:
Varroa/virussen [31%] 16 votes
Ziekten [6%] 3 votes
Stuifmeel [6%] 3 votes
Landbouwbestrijdingsmiddelen [8%] 4 votes
Slechte Varroabestrijding [17%] 9 votes
Genetisch [13%] 7 votes
Imkermethoden [13%] 7 votes
Klimaatverandering [6%] 3 votes

Poll Status: Open »» Total Votes: 52 counted »» Last Vote: 17/12/2008 11:43:34

-Edited by - Piet Jager on 13/01/2007 14:48:55

henkvanderscheer
Berichten:82
Lid geworden op:ma 26 nov 2001, 09:31
Locatie:Nederland
Contacteer:

Re: Bijensterfte door insecticiden

Bericht door henkvanderscheer » di 19 mei 2009, 17:00

Beste Peter,

Waarom de Utrechtse wetenschappers de publiciteit in de kranten zoeken ontgaat me ten enen male.
De mededeling dat neonicotinen zeer giftig zijn voor bijen, dat die insecticiden het gedrag (oriëntatie) van bijen beïnvloeden en dat ze behoorlijk persistent zijn in het milieu is oud nieuws. Vanuit de glastuinbouw weten we dat imidacloprid niet samengaat met de inzet van bijenvolken voor de bestuiving. De bijen gaan er niet van dood, maar willen niet op gewas vliegen en van de bestuiving komt niets terecht. Dat alles is bekend bij het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) en met die gegevens wordt rekening gehouden bij de toelating van dit soort middelen. Als het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nieuwe gegevens boven water haalt die wijzen op gevaren, dan is de gebruikelijke gang van zaken dat men contact zoekt met het Ctgb. Als daarbij bestuivende insecten in het vizier komen, dan komt daarover ook een discussie in de Werkgroep “Bestuivende insecten en gewasbeschermingsmiddelen en biociden”. In die werkgroep is de NBV vertegenwoordigd naast o.a. het Ctgb.

Waar ik me aan stoor is het ontbreken van elke onderbouwing dat abnormale sterfte van bijenvolken in de afgelopen jaren (mede) veroorzaakt wordt door het gebruik van neonicotinen. Je schrijft: “Maar er is in delen van Nederland een bijensterfte waargenomen die niet verklaard kon worden. Die ook zodanig afwijkt van de sterfte in omringende landen dat er een andere verklaring voor moet worden gezocht dan varroa en imkerkunde. En imidacloprid past heel netjes in dat plaatje; tussen de meetwaardes van de stof in het oppervlakte water vergeleken met bijensterfte is er statisch gezien een verband. ... van der Sluijs en Tennekes zeggen niet 'de oorzaak is imidacloprid, niet varroa', maar ze vragen aan bijen(APENSTAART)wur 'verklaar het statisch significante verschil in bijensterfte in de verschillende delen van Nederland, als alleen Varroa en imkerkunde de oorzaak kan zijn'.
Beste Peter, dat is de omgekeerde wereld. Niet Bijen(APENSTAART)wur heeft iets te verklaren, maar de heren van der Sluijs en Tennekes. En het probleem voor de heren is, dat niet is aangetoond dat die statistisch significante correlatie ook een oorzakelijk verband kent. Om dat te weten te komen zijn vervolgproeven nodig. Als de heren wetenschappers daar nu eens aan zouden gaan werken, zou dat een goede zaak zijn voor de bijenhouderij. Helaas vrees ik dat die onderbouwing er wel niet zal komen. Veel feiten wijzen namelijk op het tegendeel zoals uit het volgende blijkt.

1. In Frankrijk meenden en menen veel imkers dat sterfte van volken aldaar te wijten is aan het gebruik van neonicotinen bij met name de teelt van zonnebloemen. AFSSA, de Franse voedsel- en warenautoriteit, kon echter geen relatie vaststellen tussen de sterfte en het gebruik van neonicotinen en meende dat de oorzaak van alle ellende “achter de kast stond”. Uiteindelijk werd het gebruik van neonicotinen in Frankrijk beperkt, maar niet op grond van hun giftigheid voor bijen. De persistentie in de grond werd aangegrepen als zondebok.

2. Ook in Spanje meenden imkers dat neonicotinen de boosdoener waren van de abnormale sterfte van hun volken. In 2005 organiseerden ze zelfs een protestmars in Madrid. Naderhand schreven Spaanse onderzoekers de sterfte toe aan de explosieve uitbreiding van Nosema ceranae. Overigens wordt die opvatting door anderen in Spanje betwist en zou extreme droogte wel eens de oorzaak kunnen zijn (geweest) van alle sterfte.

3. Eveneens in Wallonië menen imkers dat neonicotinen de oorzaak zijn van de abnormale sterfte in gebieden met veel maisteelt. De deelregering stelde geld beschikbaar voor onderzoek, maar tot op heden kan de onderzoeker die het geld mocht besteden, de mening van de imkers niet onderbouwen.

4. Sinds 2002 wordt meer dan 90% alle koolzaad In het noorden van Duitsland behandeld met imidacloprid, maar onderzoekers k

gerard.b.w.vos
Berichten:858
Lid geworden op:wo 16 jan 2002, 13:17
Contacteer:

Re: Bijensterfte door insecticiden

Bericht door gerard.b.w.vos » di 19 mei 2009, 19:57

Henk, en lezers,
Dat had je nu niet moeten doen: vragen naar wat de NBV, de minister en ik ervan denken.

Ik heb dat bewust gevraagd en gedaan, deze "bijenprik" en dat heeft dus gewerkt.
PRI blijft op een standpunt staan dat de imkers de schuldigen zijn, onvoldoende kennis hebben, de grijze golf die niet meer opgewassen is tegen veranderingen.
Dat er uitzonderingen zijn, ongetwijfeld, maar een belediging voor imkers die bv in gezondheidsclubs zitten, keurmeester zijn, koningenenteler,20, 30 of meer jaren imkeren en dan toch hun volken kwijt zijn. Hoe is dat dan te verklaren met hun opvatting.
De mensen van PRI hebben een standpunt waar ze voor uitkomen, zoals hun opmerking dat ze beslist NIET tegen GGO zijn!
Nou prima, ook al heb je dan andere ideeen, dan weet je dat in ieder geval.
De taak van de regering is oa die dat zij hun burgers dienen te beschermen en te informeren, en de taak van de NBV is om hun leden te informeren, te instrueren en zonodig bij te scholen indien daar gegeven de omstandigheden aanleiding toe is.
Daarom verwacht ik dan ook regelmatig voldoende informatie te ontvangen van onze verenigingen.

De oorzaken van verdwijning en vermindering van de bijenvolken is veel complexer, en echt niet alleen een van de door Peter genoemde punten, die zelfs nog wel meer punten kunnen omvatten.
Maar de opmerking die al vaker is gezegd en geschreven "Zwakte maakt ziek".
Ook de middelen die te kust en te keur worden toegepast op de bijen door de imkers en bijenhouders om de Varroa in hun volken te weerstaan, zullen voor een verzwakking zorgen.

Onderzoeken van het geven van stoffen aan bijen tot een overschrijding van LD waarden en dan aangeven wat wel of niet nog kan tot ze dood gaan is geen overtuigend bewijs dat een stof wel of niet schadelijk is.
Het zijn de samenhangen en omstandigheden in de praktijk die vaak anders zijn, en daar wordt geen onderzoek naar gedaan.
Ook dat is door PRI mensen bevestigd!
Maar laten ze samen werken ipv elkaar de vlooien af te vangen, daar hebben we meer aan.
Er is al genoeg onderlinge strijd en wedijver, het gaat om een uiteindelijk resultaat van oplossing(en) en niet van eigen ego'tjes.

Ook van deze gif middelen moeten we bevrijd worden, ze komen wel allemaal in ons milieu en water, en als je dan leest dat er in China jaarlijks nog meer dan 700ton DDT wordt geproduceerd voor de export, dan worden wij burgers wel erg dom gehouden.

http://www.bitsandbees.nl Bijna alles over bijen.
Bijen, monitor van ons milieu!

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 42 gasten