Adri, op het gevaar af vanwege dit non-topic te worden gewist of verplaatst door de moderator het volgende over komkommers:Komkommers bestuiven gebeurt dat alleen door stuifmeel komkommers of ook door ander stuifmeel,zelfde familie?
En worden in de moderne komkommerleelt nog komkommers buiten
geteeld?
Deze vruchten worden momenteel praktisch geheel onder staand glas geteeld. Bijna uitsluitend de groene variant. Bestuiving door familieleden lijkt me mogelijk. Ik heb zelf bij gebrek aan een rijpe mannelijke bloem van een courgette ook wel eens kalebas gebruikt. Dat gaat ook goed.
Eén van van mijn buren is tuinder met kassenteelt. Voornamelijk tomaten, komkommers en sla. De kassen worden mechanisch gelucht. Dat gaat via flinke openingen in de schuine dakkanten. Mijn bijen staan op slechts 200 meter afstand. Soms gonst het zelfs in de kas van de bijen, die op de komkommerbloemen vliegen. Er is geen of nauwelijks schade door gelukkig. Wel soms wat schade aan de bijen, want die hebben wel eens een probleem om de kas te verlaten. Ze zitten dan tegen de ramen die niet geopend kunnen worden. Ook dat valt mee, want ze leren het kennelijk.
Ik heb de indruk dat komkommer een uitstekende drachtplant is voor de nectar.
(Vandaag vlogen mijn bijen massaal op een paar ha. mosterd op 300 meter afstand de andere kant op. Mooi okergeel stuifmeel.)
Groetend, Albert