VARROA RESISTENTE BIJENVOLKEN SELECTEREN

Onderwerpen als varroa, Amerikaans vuilbroed en secundaire infecties bij bijen.
Ed Pieterse
Berichten: 346
Lid geworden op: do 16 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

VARROA RESISTENTE BIJENVOLKEN SELECTEREN

Bericht door Ed Pieterse » za 23 dec 2000, 21:55

This message was distributed by the mailing list vbbn_zoem-L

Beste zoemers,

Hieronder een artikel, wat velen van jullie in extase zal brengen, nl eenAmerikaans project, dat bestaande bijen varroaresistentie geeft doorselectie.
Er staan nog meer van deze artikelen op mijn site onder varroaresistente bijen.

met vriendelijke groet, Ed Pieterse
Esdoornlaan 3
3951 DB Maarn
0343.441651
http://www.mamamoer.nl
erpmaarn@tref.nl

EEN DOE HET ZELF METHODE OM VAN LOKALE BIJEN VARROA RESISTENTE BIJEN TE
SELECTEREN.
In Amerika starten een aantal bijenonderzoekers met een methode, om uit de bestaande lokale bij, een varroa-resistente bij te selecteren.
Zij zijn verbonden aan het Carl Hayden Bee Research Center. Het zijn E.H. Erickson, L.H. Hines en A.H. Atmowidjojo.

Voorwoord:
Een vroeger onderzoek van ons toonde aan dat het relatief makkelijk is voor bijenhouders in het zuidwesten van de USA om varroaresistente honingbijen te kweken, terwijl ze hun eigen bijen gebruiken.
De enige benodigdheden zijn: Fundamentele bijenhoudervaardigheden, de mogelijkheid om koninginnen te kweken en een aantal varroatolerante bijenvolken, die op ieder bijenstand aanwezig zijn.
Onze varroatolerante volken werden ontwikkeld in minder dan twee jaar en gaat nu het zesde jaar in. Een makkelijk te begrijpen methode, die iedere bijenhouder kan gebruiken om varroatolerante bijen te kweken. Ons doel is om
bijenhouders overal aan te moedigen om een zelfde soort poging te ondernemen om de algemeenheid van de toepassing aan te kunnen tonen.

Introductie:
Sinds 1994 zijn we betrokken bij een lange termijn studie, waarbij lokaal verkregen varroaresistente honingbijen kunnen worden ontwikkeld, gehouden en vermeerderd via selectieve teelt en conventionele imkerpraktijken en zonder het gebruik van mijtregulerende methoden. De resultaten van dit onderzoek demonstreren dat het relatief makkelijk is varroaresistente volken te vinden in beheerde imkerijen en deze te gebruiken om varroaresistente lijnen te kweken en te onderhouden
Onze varroaresistente populatie heeft het nu bijna zes jaar overleefd, een lage gemiddelde besmetting verdragend van constant ongeveer 6 tot 7 mijten per 100 bijen.
Varroaresistente bijen zijn noodzakelijk om welk integraal plagen-beheerprogramma tegen varroa dan ook te kunnen ontwikkelen. Varroaresistentie houdt in dat honingbijen en imkers kunnen leven met een laag niveau van varroabesmetting precies zoals ze tegenwoordig leven met een laag niveau tracheeënmijt besmetting. Varroaresistentie behelst een combinatie van factoren, die betrekking heeft op de biologie van de bijen en de mijt beide. In de beginperiode hebben we niet geprobeerd om varroaresistente factoren vast te stellen. Het belang in onze benadering, van het kweken van varroaresistente bijen leidde ons bij het aanmoedigen van andere bijenhouders om onze werkwijze te proberen.
Belangrijker nog, de werkwijze moest ook op andere locaties getest worden. Daarom hebben we stap voor stap onze procedures voortgezet, als een recept, dat ieder bijenhouder kan volgen om zijn of haar varroaresistente bijen te
selecteren. De enige benodigdheden zijn een praktische kennis van honingbijenvolken beheer en de mogelijkheid om koninginnen te kweken en natuurlijk te bevruchten. Als iemand geen koninginnen kan kweken, kan hij of zij het leren
(zo moeilijk is het niet) of samenwerken met andere collega bijenhouders, die het weten. Verminderde varroaresistentie zou verkregen kunnen worden in twee jaar of minder en daarna elk volgend jaar verbeterend.
Bedenk dat altijd gedetailleerde en complete administratie bijgehouden moet worden van ieder volk. Succes hangt hiervan af.

Wat moeten we doen;

Ontdek varroaresistente bijen op uw bijenstand. Onze ervaring geeft aan dat mogelijk 3 tot 10% van de volken een weinig resistent zijn. Bijenhouders moeten zich bewust zijn, dat deze marge van regio tot regio kan verschillen.
Varroaresistente bijen worden niet opgemerkt als alle volken worden behandeld met geneesmiddelen. Men zal moeten beginnen met zoveel mogelijk varroaresistente volken als mogelijk. Als men de varroaresistente volken
heeft vastgesteld en op een aparte stand heeft gezet, kunt u de andere meer voor varroa gevoelige volken tegen varroa behandelen tot dat zij een nieuwe koningin krijgen uit het programma.

Het beste is de geselecteerde volken zoveel mogelijk op een aparte geïsoleerde (test) bijenstand te houden. Deze bijenstand zou het beste op 5 tot 6 km van andere bijenstanden moeten liggen, waar de volken met geneesmiddelen behandelt zullen worden. We missen wetenschappelijk bewijs, dat darren van varroagevoelige volken, welke paren met varroaresistente koninginnen de varroaresistentie verminderen. Echter wij hebben strikte afzondering gehouden voor de bevruchting en geloven dat deze isolatie van overwegend belang is voor succes van het onderzoekprogramma.

Onderzoek de varroabesmettingsgraad in de geselecteerde volken elke 3 maanden. Daar zijn verschillende methoden voor.

Kweek koninginnen van de meest varroaresistente volken. Verwijder de volken van de teststand welke meer dan 15 mijten per 100 bijen hebben. Als het programma voortschrijdt, verminder deze maat naar 10 mijten per 100 bijen of minder. Gebruik nooit volken welke problemen hebben, zoals ziekten, lage productie of ontoelaatbaar steekgedrag, ondanks een varroaresistent gedrag.

Bevrucht alle koninginnen op de testbijenstand. Welke traditionele bevruchting dan ook, zal de uitslag beïnvloeden.

Wissel de koninginnen op de andere bijenstanden als er koninginnen beschikbaar zijn. Het is het beste om de koninginnen van alle bijenvolken op een bijenstand gelijk te wisselen als dat mogelijk is
Als eenmaal alle koninginnen verwisseld zijn door meer varroaresistente zijn deze kandidaat voor verdere selectie op varroaresistentie. Dit geeft tevens de noodzaak aan, dat er een goede administratie moet zijn van alle metingen.

Hoe het aangepakt moet worden:

1. VARROATOLERANTIE VINDEN.

Voor het vinden van varroaresistente bijen kan men een of meer van de volgende technieken gebruiken.

A. Gebruik volken, die overleven. Soms zijn volken of hele bijenstanden onopzettelijk onbehandeld, of zijn ze aan hun lot overgelaten.

B. Kijk voor de herfstbehandeling met geneesmiddelen uit naar die volken met weinig mijten.

Gebruik volken met:
  • Een goed broedpatroon.
  • Afwezigheid van werksterbroed in niet gesloten cellen.
  • Werksterbroedcellen met uitwerpselen van de mijt erin.
  • Enkele darrenbroedcellen met mijten.
  • Afwezigheid van bijen met misvormde vleugeltjes.
  • Enkele bijen met mijten erop.
  • Enkele dode mijten op de bodemplank.
C. Wees gelukkig met bijenvolken, die overleefden bij bijenhouders die stoppen en als de volken de voorgaande 12 maanden niet tegen varroa zijn behandeld.

D. Als laatste hulpmiddel, bijt door de zure appel, en kies uit gehouden metingen op een of meerdere bijenstanden de mogelijkheid om alle mijtgevoelige volken ten gronde te laten gaan. De overlevende volken kunnen als geselecteerde volken in de groep meedoen. Duidelijk is dat sommige bijenhouders dit economisch onmogelijk vinden. Hoewel sommige bijenhouders dit dienstig vinden als ze in aantal volken willen minderen.

2. VOLKEN AFZONDEREN.

Om een goede afgelegen plek te vinden op 5 tot 6 km van andere behandelde volken, zal voor sommige bijenhouders moeilijk zijn, zeker voor kleine experimenten. Geef het niet op. Geïsoleerde plaatsen zijn er hier en daar.
In het slechtste geval, als er geen geïsoleerde plaatsen te vinden zijn, plaats dan koninginneroosters tussen de onderste broedkamer en de bodem van de behandelde volken om die darren te weerhouden van uitvliegen. Maak je
geen zorgen om wilde volken. Als ze bestaan, zijn ze mogelijk al varroaresistent.

3. ONDERZOEK NAAR DE VARROARESISTENTIE GRAAD.

Schenk wat gewone schoonmaak alcohol in een klein potje (zoals een babyvoedingpotje) tot het halfvol is en doe het deksel er weer op. Op de bijenstand neemt men, een voor een bij elk volk een raam met bijen uit het broednest. Wees voorzichtig en vermijdt de koningin. Schraap voorzichtig naar boven werkbijen in het potje met alcohol. De werkbijen zullen in de alcohol vallen, waarbij men moet denken aan 100 tot 120 bijen per potje en per volk. Doe het deksel er goed op en merk het potje met het volknummer, zodanig dat het niet te verwisselen is.
Thuis in de keukenwasbak, doet men de dode bijen en mijten op een zeef boven een grote witte schaal. Gebruik een fijne krachtige sproeier om de mijten van de bijen af te spoelen in de schaal. Stop voordat de schaal overloopt en
tel en administreer de drijvende mijten op het water. Gooi het water met de mijten weg en herhaal de procedure nog twee maal, omdat de mijten meestal niet allemaal bij de eerste wassing eraf vallen. Tel daarna het aantal bijen van het monster en reken het aantal mijten uit per 100 bijen.

4. KRUISEN EN KWEKEN VAN KONINGINNEN.

Kweek koninginnen van de volken met de kleinste mijttellingen. Er zijn verschillende benaderingen voor het kweken en kruisen van koninginnen. Traditionele methoden worden gegeven boekwerkjes. Andere eenvoudige methoden en materialen zijn verkrijgbaar bij de handel in bijenmaterialen. Als laatste hulpmiddel kan men eenvoudig een raam met eitjes en jong broed van een geselecteerd volk in een kastje doen met alleen gesloten broed en jonge bijen zonder koningin. Deze bijen zullen verschillende koninginnen opzetten. Men moet de gesloten koninginnecellen verzamelen en twee dagen voor het uitkomen in een arrestkooitje doen, voordat de eerste koninginnen uitkomen.De grens is hier het aantal koninginnen dat in een keer kan worden gekweekt. Het is moeilijk om de koninginne-redcellen onbeschadigd uit te snijden. Ook kan men moeilijk de tijd van uitkomen bepalen, doordat men niet weet hoe oud
het larfje was waarvan de bijen een koninginnecel maakten. Wij laten onze koninginnen uitkomen in een broedstoof, welke op 34,5 graad Celsius wordt gehouden. Broedstoven zijn te verkrijgen bij de reguliere handel.

5. BEVRUCHTING VAN DE KONINGINNEN IN AFZONDERING.

Omdat er nauwkeurige administratie is bijgehouden en als men door de manier van telen weet hoe oud de koninginnecellen zijn, weet men wanneer de koninginnen uitkomen. Een of drie dagen voor het uitkomen van de koninginnen in de broedstoof plaatst men de koninginnecel in een bevruchtingsvolkje. Dit is verschillend per systeem, maar wees zeer voorzichtig en beschadig de cel niet. De koninginnen zullen uitkomen en paren met de aldaar rondvliegende darren. Men kan de koningin ook uit laten komen in de broedstoof in een arrestkooitje.
Iedere koningin in haar eigen kooitje, zodanig dat ze bij het uitkomen op de bodem van het kooitje valt en daar een dopje met suikerdeeg vindt. Het arrestkooitje maakt het gemakkelijk de koningin te merken voordat ze op bruidsvlucht gaat. Gemerkte koninginnen maken het gemakkelijk om de voortgang van het volk te volgen.
Maak het zeker dat er geen door het volk aangemaakte koninginnecellen zijn,voordat men de koningin invoert. Laat haar voorzichtig tussen de raten naar beneden lopen. Wees voorzichtig, dat ze niet wegvliegt, want dan kan ze
verloren zijn Als men de koningin in de broedstoof uit laat komen, zal men een van de volgende invoermethodes moeten volgen. Zorg dat de geselecteerde volken voldoende darren hebben. Als het aantal darren onvoldoende lijkt, moet men zorgen dat er een of twee uitgebouwde darrenbroedkamerramen ingehangen worden of raampjes met darrenkunstraat. (darrenkunstraat is verkrijgbaar bij de bijenhandel).Dit moet gedaan worden voordat men met koninginnekweken begint, zodanig dat men rijpe darren heeft op het moment van uitkomen van de koninginnen.
Darrenraten kan men bewaren en hergebruiken in plaats van darrenkunstraat te gebruiken.

6.KONINGINNEN WISSELEN.

Allereerst moet de oude koningin gevonden worden en gedood. Als dit is gebeurt moet het volk drie dagen moerloos blijven, met uitzondering van geafrikaniseerde bijen. In dit laatste geval is de acceptatie van de koningin het grootste (in een invoerkooitje) meteen na het doden van oude koningin. Bevruchte koninginnen kunnen ingevoerd worden door middel van verschillendetechnieken.Wij prefereren invoerkooitjes met suikerdeegafsluiting. Eerst moet de
koningin gemerkt worden (als dat al niet gebeurt was). Daarna moet de koningin in een invoerkooitje gezet en tussen de raten van het broednest gehangen worden. De werkbijen eten het suikerdeeg op en bevrijden de koningin, die weldra aan de leg gaat. Het invoerkooitje kan bij de volgende inspectie of de koningin wel aan de leg is, van het volk worden verwijderd. Men kan ook andere invoerkooitjes gebruiken. Ook kan men de koningin invoeren met het bevruchtingsvolkje samen, via de krantenmethode. Als men eenmaal alle volken van koningin heeft verwisseld voor uit geselecteerde volken gekweekte koninginnen, zal men toch van tijd tot tijd een volk vinden, dat een onacceptabel hoog aantal varroamijten heeft Behandel dit volk met geneesmiddelen en geef het een nieuwe koningin van
geselecteerde afkomst.

RESUMÉ.

We hebben ondervonden, dat het kweken van varroaresistente honingbijen relatief eenvoudig en goed te doen is.
Misschien is het in een andere omgeving moeilijker, maar dat moet getest worden. Ons concept is gebaseerd op fundamentele biologische principes en basiskennis van bijenhouden. Het gebruiken van locale bijen verzekert dat men bijen heeft die zeer vruchtbaar en productief zijn. Het kruisen en kweken van koninginnen kan door sommige bijenhouders gezien worden als een struikelblok in het produceren van varroaresistente bijen. Echter de techniek is niet moeilijk en het werk kan een persoonlijke beloning betekenen voor enthousiaste bijenhouders. Als men zelf geen koninginnen wil kweken, probeer dan samen te werken met een imker, die dat wel weet. imkerverenigingen moeten zich realiseren, varroaresistente projecten te starten in hun omgeving. Varroaresistentie is de eerste stap naar een Integraal Plagen Management programma (IPM). Steeds koninginnen gebruikend van ons selectieprogramma, zoals hierboven beschreven, hebben we 600 volken van een nieuwe koningin voorzien in de tijd van twee jaar (1998 & 1999). In de herfst van 1998 was een kwart van de volken niet met geneesmiddelen behandeld. En er waren erg weinig verliezen die op de varroabesmetting af te schrijven waren. In de herfst van 1999 slechts een volk op de 15 had veelbetekenende schade, en alleen die werden met geneesmiddelen behandeld. Deze volken zullen vroeg in 2000 van nieuwe koninginnen worden voorzien, zo gauw als er nieuwe koninginnen beschikbaar zijn.
Terwijl dit wordt geschreven (april 2000), hebben de meeste volken goed broed en laten weinig of geen ziektebesmetting zien van varroa. Dit in tegenstelling tot de druk op de bijen in de zomer van 1999 met weinig regen
en slechte plantengroei, gevolgd door een meest drieste inval van de herfst en winter in de geschreven historie.

Referentie:
De auteurs van dit stuk hebben in 1996, 1998 en 1999 ook al een stuk geschreven in ABJ over het kweken van varroaresistente bijen en de varroamijt.

jjmvaningen
Berichten: 1105
Lid geworden op: zo 20 apr 2003, 17:26
Imker sinds: 1998
Aantal volken: 8
Bijenras(sen): bastaard
Locatie: Doetinchem, Achterhoek
Contacteer:

Re: VARROA RESISTENTE BIJENVOLKEN SELECTEREN

Bericht door jjmvaningen » ma 13 okt 2014, 20:49

We zijn nu 14 jaar verder in de tijd.
En wat hebben we bereikt???? :think: :think:
Groet, Jacques

Gebruikersavatar
Erick
Berichten: 797
Lid geworden op: wo 23 apr 2014, 20:37
Imker sinds: 2019
Aantal volken: 1
Bijenras(sen): Apis Mellifera Mengelmoes
Locatie: Echt / Susteren
Contacteer:

Re: VARROA RESISTENTE BIJENVOLKEN SELECTEREN

Bericht door Erick » ma 13 okt 2014, 21:49

jjmvaningen schreef:...... We zijn nu 14 jaar verder in de tijd......
Ik denk dat je lang op antwoord kan wachten, Ed Pieterse heeft de site het laatst bezocht op 29 sep 2010 en de link naar zijn website geeft een fout melding:

Server niet gevonden
Het adres http://www.mamamoer.nl/ dat je probeerde te bereiken, is momenteel niet beschikbaar. Controleer of het webadres goed is geschreven, probeer daarna de pagina te herladen.
Met een :be3: zonder vriendelijk groet,
Erick

:think: Stof tot nadenken:
De natuur heeft de mens niet nodig, maar de mens wel de natuur

Lid van:
Imkervereniging Roer en Leudal
NBV

Gebruikersavatar
alfa vulgaris
Berichten: 1543
Lid geworden op: di 11 okt 2011, 01:36
Imker sinds: 2010
Aantal volken: 0

Re: VARROA RESISTENTE BIJENVOLKEN SELECTEREN

Bericht door alfa vulgaris » di 14 okt 2014, 06:38

Die ouwe berichten zijn allemaal afgekapt hèh.

Gebruikersavatar
alfa vulgaris
Berichten: 1543
Lid geworden op: di 11 okt 2011, 01:36
Imker sinds: 2010
Aantal volken: 0

Re: VARROA RESISTENTE BIJENVOLKEN SELECTEREN

Bericht door alfa vulgaris » di 14 okt 2014, 06:41

Er is een hele rits gebruikers er gewoon maar uitgeflikkert omdat ze zich niet recentelijk genoeg hadden aangemeld. Bepaalde individuen vonden dat handiger naar hun zeggen.

jjmvaningen
Berichten: 1105
Lid geworden op: zo 20 apr 2003, 17:26
Imker sinds: 1998
Aantal volken: 8
Bijenras(sen): bastaard
Locatie: Doetinchem, Achterhoek
Contacteer:

Re: VARROA RESISTENTE BIJENVOLKEN SELECTEREN

Bericht door jjmvaningen » di 14 okt 2014, 07:13

alfa vulgaris schreef:Er is een hele rits gebruikers er gewoon maar uitgeflikkert omdat ze zich niet recentelijk genoeg hadden aangemeld. Bepaalde individuen vonden dat handiger naar hun zeggen.
Dit zijn allemaal berichten uit de oude doos en zijn nog steeds actueel!!.
Deze zijn dus niet verwijderd. Ook niet door systeemconversies e.d.
Wat wel steeds meer voorkomt is dat deelnemers (van de geplaatste berichten) hun eigen sites niet meer actueel hebben.
Slordigheid of voorzienigheid van boven :roll:
Sommigen bekijken nu de natuur vanuit een geheel andere invalshoek :shhh:

Rens
Berichten: 32
Lid geworden op: vr 25 jul 2014, 13:04
Imker sinds: 2014
Aantal volken: 13
Bijenras(sen): Mellifera, Bastaard
Locatie: Driebergen
Contacteer:

Re: VARROA RESISTENTE BIJENVOLKEN SELECTEREN

Bericht door Rens » di 14 okt 2014, 09:12

Weet iemand een link naar het hele artikel van de eerste post?

Gebruikersavatar
Jan Kruit
Berichten: 305
Lid geworden op: vr 12 jan 2001, 00:00
Imker sinds: 1970
Aantal volken: 50
Bijenras(sen): Carnica
Locatie: Ter Apel Nederland
Contacteer:

Re: VARROA RESISTENTE BIJENVOLKEN SELECTEREN

Bericht door Jan Kruit » di 14 okt 2014, 09:45

Even voor de duidelijkheid. Ed Pietserse is helaas overleden. Vandaar dat de site niet meer te bereiken is.
Met vriendelijke Imkersgroet
uit het "hoge Noorden"

Jan Kruit

http://www.bijenstanddedriehoek.nl

Gebruikersavatar
willem
Berichten: 731
Lid geworden op: di 18 feb 2003, 21:23
Locatie: Hilversum
Contacteer:

Re: VARROA RESISTENTE BIJENVOLKEN SELECTEREN

Bericht door willem » di 14 okt 2014, 13:14

Rens schreef:Weet iemand een link naar het hele artikel van de eerste post?
Yes:
http://www.beesource.com/resources/usda ... -a-recipe/
Groeten, Willem :violin:

Freek
Berichten: 775
Lid geworden op: za 03 dec 2005, 10:02
Imker sinds: 1984
Aantal volken: 8
Bijenras(sen): Buckfast
Locatie: Harderwijk
Contacteer:

Re: VARROA RESISTENTE BIJENVOLKEN SELECTEREN

Bericht door Freek » di 14 okt 2014, 19:06

Ik heb hier nou tien kasten bijen staan.
En dat is veel voor mijn doen.
Maar om VTTB bijen te kunnen telen zou ik minimaal het dubbele, liever nog het driedubbele aantal bijen moeten hebben, omdat het % VTTB bijen 2 - 10% is.
Voor hobby imkers dus helaas zo goed als niet te doen dus.
Dit terwijl zo'n VTTB bij wel heel aantrekkelijk is, we gaan alleen maar meer behandelen, en dat zal ook steeds meer worden ben ik bang als we die bijen niet selecteren.


Freek

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bing [Bot] en 28 gasten