De blik gericht op het totaalbeeld

Onderwerpen als varroa, Amerikaans vuilbroed en secundaire infecties bij bijen.
Ed Pieterse
Berichten: 346
Lid geworden op: do 16 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: De blik gericht op het totaalbeeld

Bericht door Ed Pieterse » di 11 dec 2001, 21:41

Beste Maarten,
Het gaat over de natuur en we dwalen wel iets af van de bijen met vossen.
Een vos zijn voedsel is buitengewoon veelzijdig, hij eet alles wat hij kan vinden: zoogdieren (van reekalf tot muis), vogels, eieren, kevers, regenwormen, fruit wilde bessen en aas, maar ook wat eetbaar is in vuilniszakken en op vuilnisbelten. Vooral echter muizen, die zijn hoofdvoedsel zijn. In het voorjaar tot in de herfst vangt hij veel mollen, kevers, sprinkhanen, engerlingen en regenwormen.
De wereldgezondheidsorganisatie beveelt twee tot vijf vossen per 1000 ha aan als maximum toelaatbaar. Bescherming van een diersoort mag niet leiden tot een onverantwoorde achteruitgang van een andere soort.
Dit volgens een cursus natuurbeheer.
Als er teveel vossen komen gaan ze ander voedsel zoeken, boeren hebben daar soms veel last van, maar ook bij ons in het dorp lopen ze soms gewoon op de kruispunten rond in plaats van in het bos, waar ze thuishoren. Het is overigens een zeer intelligent roofdier.

Ed Pieterse

Piet Jager
Berichten: 2128
Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: De blik gericht op het totaalbeeld

Bericht door Piet Jager » di 11 dec 2001, 22:16

Elke zichzelf respecterende vakhandel voor de imkerij adverteert met kunstraat, gemaakt van 100% zuivere bijenwas van de beste kwaliteit. Dat impliceert tevens dat er ook andere kwaliteiten bestaan, althans hebben bestaan. Veel was wordt geïmporteerd, waarop strenge proeven van zuiverheid worden uitgevoerd, hetgeen niet altijd gemakkelijk is.

Vervolgens komt de fase van smelten, reiniging en ontsmetting van de was, die vanuit verschillende lokaties bij elkaar is gebracht. Daar wordt dus '˜iets' meegedaan.

Daarna komt de fase van de verwerking. Voor kunstraat moet de was goed verwerkbaar zijn. Voldoet ze niet aan die eisen, dan moet ze daarvoor geschikt gemaakt worden en dat kan door toevoeging van al dan niet natuurlijke, maar niet altijd bij-eigen stoffen. Deze stoffen zullen de bijen echt geen kwaad doen, maar er gaat ook geen positieve werking meer vanuit. Voor het gieten heeft men weer een andere viscositeit nodig dan voor het walsen. Er moet dus weer iets mee worden gedaan! Dat behoeft geenszins negatief te zijn, maar positief is het ook niet!


De wasverwerkende instanties zullen je echt niet alles haarfijn vertellen en/of laten zien. Je ziet altijd wel het gieten of walsen van kunstraat, maar daar gaat het hier niet om..

Weet jij het verschil tussen bijenwas en:

1. ceresinewas = Aardwas, witte of gele vaste stof, oplosbaar in alcohol. Smeltpunt 68-72°C. Ontstaat door zuivering van ozokeriet met zwavelzuur, gevolgd door filtratie met behulp van houtskool.

2. carnauba was = gele of bruine harde blokken, smeltpunt 84-86°C. Bladwas in Brazilië gewonnen van een waaierpalm ( Copernicia cerfifera)

3. montaanwas = zeer harde was, gewonnen uit bruinkolen door extratie met benzeen. Oplosbaar in benzeen . Smeltpunt 90°C.

Men kent wassen van dierlijke (bijv. bijenwas en wolvet), plantaardige (carnaubawas, kapokwas, enz.) en minerale oorsprong (montaanwas). Soms rekent men chemische producten met de eigenschappen van was ook tot de wassen.

Zelf heb ik in de loop der jaren vele soorten (kwaliteiten) kunstraat gebruikt en/of afgewezen.

Eerst een visuele keuring, daarna ruiken en nog eens ruiken!. De ene partij ruikt sterker naar chemische stoffen dan de andere. Vervolgens een vel in de beurt van het bijenvolk leggen en kijken hoe zij erop reageren.

Ook proeven! Het heeft een kenmerkende geur en smaak.

Kauwen, kneden, snijden, breken etc. Nooit is iets hetzelfde, dus er zijn verschillen.

En lest, but not least! Bij elke bewerking boet een grondstof in aan kwaliteit!
En..., wat gebeurt er met die rijkdom aan vitamine A?

Roel kan ons het haarfijn uitleggen!

!Piet

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 39 gasten