Een nieuwe varroamijt ?

Onderwerpen als varroa, Amerikaans vuilbroed en secundaire infecties bij bijen.
Piet Jager
Berichten:2128
Lid geworden op:za 18 nov 2000, 00:00
Locatie:Nederland
Contacteer:
Een nieuwe varroamijt ?

Bericht door Piet Jager » za 19 okt 2002, 20:36

Een nieuwe varroamijt

Dat artikel van Johan Calis in BIJEN sprak me wel aan. Het leegruimgedrag door de Oosterse honingbij (Apis cerana) heeft er in de loop der tijden voor gezorgd, dat de Varroa jacobsoni zo is geëvolueerd dat ze haar eitjes niet meer in werksterbroed legt, maar slechts in het darrenbroed. Tussen haar en haar oorspronkelijke gastheer ontstond mede daardoor een aanvaardbare parasiet/gastheer relatie.

De varroamijt die in onze Westerse bijen voorkomt, behoort tot een andere populatie en heeft derhalve een ietsjes andere genetische inhoud. Zij legt haar eitjes zowel in darrenbroed als ook in werksterbroed met als gevolg een succesvolle voortplanting. Door haar enorme schade die ze daardoor aan het bijenvolk toebrengt, wordt ze ook wel Varroa destructor genoemd.

Op onze zoektocht naar Westerse honingbijen die minder gevoelig zijn voor de varroamijt, moeten we niet alleen kijken naar het hygiënisch gedrag, ziekteresistentie, etc. van onze bijen, maar vooral ook naar de mijten zelf! We moeten dan die volken selecteren, waarvan de mijten om wat voor reden dan ook een voorkeur hebben voor darrenbroed en op den duur nalaten om eieren te leggen in werksterbroed. Zo kan de Varroa destructor eveneens evolueren naar een aanvaardbare parasiet/gastheer relatie, aldus de onderliggende visie van Johan Calis.

Het moet dus een zo natuurlijk mogelijk proces zijn, waarin wij door selectie van bepaalde mijtenstammen een populatie mijten krijgen met een ietsjes andere genetische inhoud, die zich uiteindelijk alleen maar in het darrenbroed voortplanten. Voorwaar geen geringe opgave voor de imkerij!

!Piet




Piet Jager
Berichten:2128
Lid geworden op:za 18 nov 2000, 00:00
Locatie:Nederland
Contacteer:

Re: Een nieuwe varroamijt ?

Bericht door Piet Jager » zo 20 okt 2002, 11:45

Het leegruimgedrag van de Oosterse honingbij heeft dus de voortplantingsstrategie van de varroamijt beinvloed door middel van natuurlijke selectie van een minder schadelijke mijtenpopulatie!

Mijn vraag is nu: 'Waarom beperkt het leegruimgedrag van de Oosterse honingbij zich alleen, dan wel in hoge mate, tot het werksterbroed?'

!Piet

Romée van der Zee
Berichten:1218
Lid geworden op:di 14 nov 2000, 00:00
Contacteer:

Re: Een nieuwe varroamijt ?

Bericht door Romée van der Zee » di 22 okt 2002, 14:56

Bij de opmerking van Johan Calis in Bijen, dat de mijt alleen eieren in het darrenbroed legt en niet in het werksterbroed, moet wel bedacht worden, dat die mijten wel het werksterbroed ingaan.
Dat is van belang omdat Calis uitgebreid heeft proberen aan te tonen dat er geen voorkeur voor werkster of darrenbroed zou zijn. Ik heb dat jaren geleden overigens met argumenten bestreden.

De gedachte is nu ook bij Calis aanwezig dat niet alleen de bijen zich door middel van natuurlijke selectie hebben aangepast, maar ook de mijten.

Ik heb bovenstaande keer op keer aangevoerd. In het archief van het imkerforum is het na te lezen.
Daarom is het zo dom om alleen een bijenras uit Rusland te halen en niet de daarbij aanwezig zijnde mijten.
Met veel plezier zie ik Piet, dat jij het nu ook positief benadert.
:wink:

Romée

over dit onderwerp uitgebreid:
http://www.bijenhouden.nl/forum/topic.a ... PIC_ID=563

Ed Pieterse
Berichten:346
Lid geworden op:do 16 nov 2000, 00:00
Locatie:Nederland
Contacteer:

Re: Een nieuwe varroamijt ?

Bericht door Ed Pieterse » vr 25 okt 2002, 20:14

Beste Romee,

Je schreef:
Daarom is het zo dom om alleen een bijenras uit Rusland te halen en niet de daarbij aanwezig zijnde mijten.
Je snapt er niets van Romee, maar dat vind ik niet zo erg, we zijn allebij wel een beetje doorbijter en ik denk dat de tijd de waarhijd wel zal brenegen.
In elk geval zijn we op de goede weg met de testen van de Primorsky bij. Zelfs in Duitsland hebben ze spijt dat ze zo abrupt zijn gestopt, zonder tot het eind te wachten. De mijt bij ons is dezelfde als daar, maar dat is niet eens zo belangrijk, want we hebben bijen nodig, die tegen onze mijten bestand zijn.

Van de 21 Primorsky gelieerde volken zijn er nu 6 dood en er zullen er naar alle waarschijnlijkheid nog wel 3 volgen. Daarna is het wachten wat het voorjaar brengt. Ik had er 5 jaar voor uitgetrokken en we zijn nog maar 2 jaar bezig. Je hebt je oordeel snel klaar.

Ed

Piet Jager
Berichten:2128
Lid geworden op:za 18 nov 2000, 00:00
Locatie:Nederland
Contacteer:

Re: Een nieuwe varroamijt ?

Bericht door Piet Jager » zo 10 nov 2002, 23:04

Romee schrijft:
De gedachte is nu ook bij Calis aanwezig dat niet alleen de bijen zich door middel van natuurlijke selectie hebben aangepast, maar ook de mijten. Ik heb bovenstaande keer op keer aangevoerd. In het archief van het imkerforum is het na te lezen.
Daarom is het zo dom om alleen een bijenras uit Rusland te halen en niet de daarbij aanwezig zijnde mijten
Ed schrijft:
Je snapt er niets van Romee. De mijt bij ons is dezelfde als daar, maar dat is niet eens zo belangrijk, want we hebben bijen nodig, die tegen onze mijten bestand zijn.
Men was toen uiteraard alleen gefocust op de bijen en niet op de mijten. Gelukkig zijn ze niet meegekomen. Waren ze wel meegekomen, dan zou er door influx (instroom) van onze mijten door onze darren en vervliegen van onze werkbijen al snel weer een destructieve mijtenpopulatie zijn ontstaan.

Het leegruimgedrag van de Oosterse honingbij is mede van invloed geweest op de ontstane eigenschappen van de mijtenpopulatie in het Apis Cerana gebied. Doordat de mijten voordurend onderhevig waren aan de prikkels van dat leegruimgedrag hebben zij een voorkeur ontwikkeld voor het darrenbroed. Blijven die prikkels en dat leegruimgedrag niet voldoende sterk aanwezig (Westerse honingbijen), dan vindt er al snel weer een terugval plaats, naar zowel darrenbroed als werksterbroed met als gevolg het ontstaan van de varroa-destructor.

Naar mate het leegruimgedrag/de prikkel afneemt, zal er dus een geleidelijke terugval plaats vinden naar een destructieve mijtenpopulatie.

Wordt het leegruimgedrag/de prikkel echter sterker, dan vindt er een omslag plaats in het voordeel van een tolerantie door het ontstaan van een minder destructieve mijtenpopulatie, omdat hun voorkeur wordt geselecteerd naar darrenbroed.

"Romee zegt dus in feite: de bijen en mijten hebben elkaar nodig om samen te kunnen overleven en hebben zich door natuurlijke selectie aangepast. Er is dus een goedaardige parasiet/gastheer relatie ontstaan.
In het Primorsky gebied is hier en daar door de jaren heen zo'n relatie opgebouwd en door alleen de bijen hier naar toe te halen, verstoor je het aanvankelijk wankel evenwicht (het natuurlijk selectie-proces), dat juist daar is bereikt tussen bijen en mijten. Je zegt wel zo makkelijk dat de mijten daar dezelfde zijn als hier, maar is dat ook zo?"

"Nee, zegt Ed, de bijen en mijten hebben elkaar helemaal niet nodig. De bij moet de varroa de baas kunnen. Niks geen wederzijdse parasiet/gastheer relatie! In het Primorsky gebied begonnen de bijen juist de baas te spelen over de mijten en dat moeten wij afmaken door de goede Primorsky's te selecteren en te reproduceren"

Ed, kennen de Primorsky's eigenlijk een leegruimgedrag of ligt het accent meer op het poetsgedrag?

!Piet

Ed Pieterse
Berichten:346
Lid geworden op:do 16 nov 2000, 00:00
Locatie:Nederland
Contacteer:

Re: Een nieuwe varroamijt ?

Bericht door Ed Pieterse » ma 11 nov 2002, 23:35

Beste mensen,

Er zijn verschillende soorten mijten, men kent ze door hun DNA profiel, want uiterlijk schijnen ze hetzelfde te zijn.
Het gedrag van de mijten is verschillend, dat heeft o.a. Johan Calis aangetoond. Hij heeft onze mijt in het werksterbroed van de Cerana gezet en het bleek dat onze mijt zich wel in het werksterbroed van de Cerana kon reproduceren. De mijt die oorspronkelijk op de Cerana voorkomt doet dat niet. Ze kruipt soms wel in dat werksterbroed maar reproduceert zich daar niet.

Verder is er in de natuur altijd een aanpassing aan de omstandigheden. Neem twee gekloonde plantjes en zet de een in het zand en de ander in de klei. Je krijgt 2 verschillende plantjes (fenotypen). Na vele en vele jaren hebben de plantjes zich aangepast aan de omgeving en hebben andere eigenschappen gekregen. Sommige genen zijn dominant geworden en andere weer recessief. Langere wortels, minder water nodig, soms andere kleuren, en andere eigenschappen.

In de natuur bestaan geen goedaardige parasiet/gastheer relaties. De natuur is hard en vecht tot de dood er eventueel op volgt. Eten of gegeten worden. Soms ontstaat er een labiel evenwicht.
Alleen bij de mens onderling is er soms een goedaardige parasiet/gastheer relatie.

De Primorsky bij vecht tegen de Varroamijt!
1.) Door bij zichzelf of bij haar zusters de mijt regelrecht aan te vallen en te beschadigen, zodat de mijt naar beneden valt en niet meer terug kan keren naar de bijen. Als de voelsprieten van de mijt zijn beschadigd kan de mijt zich niet meer oriënteren.
Als hij alleen maar naar beneden valt en niet beschadigd is, zal de mijt proberen terug te keren. Het schijnt dat dit meer mijten zijn dan we in eerste instantie zouden denken. Is de ruimte onder de onderste raten meer dan 5 cm diep en valt de mijt door het rooster op bv de lade, dan zal de mijt ook gedesoriënteerd raken en niet meer weten waar hij naar toe moet.
2.) Als de Varroadruk in de kast groter wordt gebeurt er ook iets bij de Primorsky's. Hoe groot die druk moet zijn om broedtrekken te veroorzaken moeten we nog uitzoeken, maar dat er volken zijn die daar sneller mee beginnen dan andere volken is al duidelijk.
De volken die er meteen mee beginnen als ze merken dat er broed besmet is met de Varroamijt zijn de 'gouden'

Romée van der Zee
Berichten:1218
Lid geworden op:di 14 nov 2000, 00:00
Contacteer:

Re: Een nieuwe varroamijt ?

Bericht door Romée van der Zee » di 12 nov 2002, 10:26

Bijen en varroamijten blijken in sommige delen van de wereld zo aan elkaar te zijn aangepast dat ze beide kunnen overleven. Dat wil onder meer zeggen dat de vitaliteit zo hoog blijft dat voortplanting mogelijk is. Deze bij-parasiet relatie is het gevolg van natuurlijke selectie. De tijdsduur waarin deze aanpassing her en der is ontstaan is onbekend, evenals de wijze waarop deze zich ontwikkeld heeft.
Onder andere in Oost-Rusland is deze relatie gevonden bij wat nu de Primorsky bij heet, en een bepaald type varroamijt. Deze bij is een mengvorm van apis m. mellifera, apis m. macedonica , en in lichte mate apis m. Caucasica. Het verspreidingsgebied grenst aan dat van de apis cerana, waarop de varroamijt voorkomt. Verondersteld wordt dat daardoor al vanaf de invoer door immigranten, ruim honderd jaar geleden, van bovengenoemde Europese bijen, een varroadruk aanwezig is.
Wat doet een fatsoenlijk wetenschapper indien bovengenoemde situatie wordt aangetroffen. Nadenken, ter plaatse observeren, en vervolgens de juiste conclusies trekken. (En niet zoals in 1995 gebeurde, moeren naar de vs halen, in de hoop snel commercieel sukses te boeken).
Daarbij zou de volgende vraag primair geweest moeten zijn. Hoe is nu precies die gastheer parasietrelatie. Wat zijn de beschermingsmethoden van die bijen, en hoe gedraagt déze varroamijt zich ten opzichte van bijen. Een conclusie die zeker getrokken had moeten worden, is dat blijkbaar Europese bijen en mijten tot een minder schadelijke relatie konden komen. Dat daarom in Europa opnieuw gekeken zou moeten worden waarom een dergelijke relatie daar niet ontstond.
Het is duidelijk dat de imkerij, gesteund door onderzoekers, daar zelf de oorzaak van is. Wie voortdurend bestrijdt, en Ed is daarvan slechts een markante exponent, maakt een natuurlijke aanpassing onmogelijk. Er zijn vanaf de komst van de Varroamijt imkers in Nederland geweest, die zonder bestrijding hun bijen, ondanks de varroa, in leven hielden. Zelf bestrijd ik al zes jaar niet meer in een aantal volken. Waarom worden die signalen nooit opgepakt?
Het wordt hoog tijd dat in Nederland en Belgie onderzocht wordt of natuurlijke aanpassing mogelijk is bij bijen met kenmerken van het hier oorspronkelijk voorkomende bijenras, en welke rol mijten en bijen daarin spelen.
Romée

Gebruikersavatar
Oude Essink
Erelid
Berichten:3562
Lid geworden op:za 18 nov 2000, 00:00
Locatie:Nederland
Contacteer:

Re: Een nieuwe varroamijt ?

Bericht door Oude Essink » wo 13 nov 2002, 09:37

Ed Schrijft:
Alleen bij de mens onderling is er soms een goedaardige
parasiet/gastheer relatie.
Gelukkig maar

hennie oes

Afbeelding

Ed Pieterse
Berichten:346
Lid geworden op:do 16 nov 2000, 00:00
Locatie:Nederland
Contacteer:

Re: Een nieuwe varroamijt ?

Bericht door Ed Pieterse » wo 13 nov 2002, 22:27

Romee schreef:
Wat doet een fatsoenlijk wetenschapper indien bovengenoemde situatie wordt aangetroffen. Nadenken, ter plaatse observeren, en vervolgens de juiste conclusies trekken. (En niet zoals in 1995 gebeurde, moeren naar de vs halen, in de hoop snel commercieel sukses te boeken).
Zou je dat eens willen bewijzen Romee? Ik geloof en weet namelijk dat het heel anders in elkaar zit.

Romee schreef:
Hoe is nu precies die gastheer parasietrelatie. Wat zijn de beschermingsmethoden van die bijen, en hoe gedraagt déze varroamijt zich ten opzichte van bijen.
Dat wordt nu juist onderzocht en daar kan dan een ieder zijn voordeel mee doen.

Romee schreef:
Een conclusie die zeker getrokken had moeten worden, is dat blijkbaar Europese bijen en mijten tot een minder schadelijke relatie konden komen.
Men is al 10 jaar in Kirchhhain bezig met een genetisch stabiele bij ( 2x 60 volken)om te selecteren op varroaresistentie. Denk je nu echt dat onze wilde bij dat beter zou kunnen en vooral sneller?
Ik begrijp best dat de genenpoel van de wilde Nederlandse bij aantrekkelijk is, maar is die ook geschikt en is die stabiel?
Het is helemaal niet zo bijzonder dat er volken zijn die twee jaar of langer Varroa overleven, maar als die volken jonge koninginnen krijgen, moeten die bevrucht worden door darren, die ook die eigenschappen hebben. Dan pas kom je verder.
Ik wil niet in herhaling vallen, maar je hebt vast begrepen dat ik vind dat in de natuur alleen maar een strijd bestaat om te kunnen overheersen. Het komt voor dat het lijkt dat er een evenwicht ontstaat, maar bij het minste geringste overwint een van de soorten, ook ten koste van zijn eigen belang. Alleen in zeer grote natuurgebieden, die we bijna niet meer hebben in de wereld is er een situatie waar beide soorten kunnen voortbestaan, waarbij ze dan wel blijven proberen om de hegemonie te krijgen.
De grote dwarsligger is de mens zelf, de aarde is te klein geworden voor zoveel mensen met al hun vervuiling en vraag naar voedsel. De natuur reguleren kunnen we nog proberen om vooral diversiteit te behouden, er sterven al veel soorten uit.

Romee schreef:
Wie voortdurend bestrijdt, en Ed is daarvan slechts een markante exponent, maakt een natuurlijke aanpassing onmogelijk.
Ik ben bezig met onderzoeken, wat een Varroaresistentie inhoudt en wat de oorzaken daarvan zijn bij een bij, die volgens wetenschappers een zekere resistentie zou bezitten. Misschien kan de Nederlandse imkerij er zijn voordeel mee doen. Misschien is inkruisen van bepaalde eigenschappen die interessant zijn mogelijk. Waarna selectie tot de mogelijkheden behoort.
Ik ben overigens alleen voor bestrijding als dat nodig is en dan met ieder jaar een ander middel om resistentie bij de mijt te vermijden. Men blaast nu wel hoog van de toren omdat de mijt resistent wordt tegen fluvalinaat, maar dat kan een ieder voorspellen die maar EEN middel achter elkaar gebruikt. Men moet verschillende middelen afwisselen. Dat kan nog steeds, waarbij fluvalinaat ook weer gebruikt kan worden.
Vergeet trouwens niet dat 80% van de imkers fluvalinaat gebruikte en dat de resterende 20% knoeide met verboden middelen en/of zijn bijen treiterde met alternative methoden, die niet wetenschappelijk begeleid werden. Ik heb nu gezien hoe een volk ten onder gaat aan de mijt en dat is geen plezierige ervaring.

Romee schreef:
Het wordt hoog tijd dat in Nederland en Belgie onderzocht wordt of natuurlijke aanpassing mogelijk is bij bijen met kenmerken van het hier oorspronkelijk voorkomende bijenras, en welke rol mijten en bijen daarin spelen
Welk (stabiel) "ras" bedoel je Romee en waar is dat voorradig?

Ed

Gebruikersavatar
maartenkleijne
Moderator
Berichten:3582
Lid geworden op:di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds:1974
Aantal volken:3
Bijenras(sen):bastaard
Locatie:hilversum
Contacteer:

Re: Een nieuwe varroamijt ?

Bericht door maartenkleijne » wo 13 nov 2002, 23:36

Een stabiel ras is dacht ik een ras met een grote en variabele genenpool dat daardoor van nature zoals onze bastaardbij tegen van alles is opgewassen; i.e. vooral de zwarte bij. Ze hebben de trachee mijt overleefd en de nosema en zullen dat uiteindelijk met de varroa en AVB ook doen. Jammer voor de extreem geselecteerde troetelrassen die het loodje gaan leggen, of giftige poducten gaan leveren.
Het is leuk voor de producenten van chemische middelen te denken dat zonder gif alle bijen gaan uitsterven, maar gelukkig is dat niet zo.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 21 gasten