Pagina 1 van 2

Schiermonnikoog

Geplaatst: ma 25 nov 2002, 15:48
door Rejati
Radio Fryslan meldt:
Een onbekend virus bedreigt de bijenpopulatie op Schiermonnikoog.
Van de 35 carnicavolken zijn er nog 8 over.
Ze spreken van een zorgelijke toestand.
Ook wordt er voor de overige 8 volken gevreesd.
Mogelijk heeft een mijt het virus overgebracht aldus het bericht.

Rejati

Re: Schiermonnikoog

Geplaatst: ma 25 nov 2002, 18:11
door Romée van der Zee
Ik heb even contact opgenomen met Jan Charpentier, van de stichting Schiermonnikoog. Hij bevestigt de juistheid van bovenstaande. Vanaf augustus nam het aantal bijen in de volken dramatisch af. Aanvankelijk werden de dubbele bk teruggebracht tot enkele broedkamers. Enkele weken later bleken de meeste volken dood, of bijna zonder bijen. Van de restanten is verenigd tot 8 restvolken.

oorzaak
Aanvankelijk werd rekening gehouden met kwade opzet, maar na contact met enige wetenschappers uit Celle werd die mogelijkheid verlaten. Het is bijna uitgesloten om met een insecticide op deze wijze bijenvolken aan te tasten.
Blijft als enig redelijke verklaring een secundaire infectie als gevolg van varroa. Dit wordt nu onderzocht.

bestrijding
De bestrijding is vorige herfst uitgevoerd met apistan. In juni werd wel geconstateerd dat er meer mijten dan anders waren. Er liepen ook bijen rond met rafelige vleugeltjes, wat wijst op een secundaire infectie.

De volken hebben in de zomer goed gehaald. Jan had vernomen dat meer imkers in het Oosten van het land een groot deel van hun volken, onverwacht, verloren.

toekomst
Deze nare tegenslag zal niet leiden tot sluiting van Schier. Men zal proberen van de vertrouwde afnemers materiaal te verzamelen met het doel de schiermoer terug te telen.

ten slotte, wat is "Schiermonnikoog" eigenlijk:
Schier is voor imkers een begrip. Het is een bevruchtingsstation dat door de VBBN werd onderhouden met als doel de instandhouding van raszuivere Carnica-bijen.
Momenteel wordt dit teeltstation beheerd door de Stichting Schiermonnikoog onder supervisie van de Bedrijfsraad voor de Bijenhouderij in Nederland.

Romée

Re: Schiermonnikoog

Geplaatst: di 26 nov 2002, 12:20
door Jan Kruit
Ook bij ons de bijenstanden is hetzelfde verschijnsel geconstateerd.
Toen ik het bericht bij Radio Noord hoorde heb ik ook contact gezocht met Jan Charpentier. Uit het gesprek bleek dat we met hetzelfde fenomeen te doen hadden. Wij hebben het eerst in een vergiftiging gezocht maar dat is door onderzoek door het AID geen bewijs voor gevonden.
Daarna is contact gezocht met de Ambrosium hoeve, C. Smeekers.
Verhaal uitgelegd en het antwoord was: WE HEBBEN GEEN TIJD EN RUIMTE OM HIER AANDACHT TE BESTEDEN. STUUR MAAR EEN MONSTER.
(leuk als je jaarlijks € 4.54 betaald voor hun voortbestaan)
Er is toe contact geweest met het instituut in Celle die de monsters bijen hebben onderzocht. Resultaat: virus infectie door beschadigingen veroorzaakt door varoa.
Defintief rapport is onderweg.
Aangezien we hetzelfde een 10-tal jaren geleden ook hebben gehad vrees ik voor de populatie van Schiermonnikoog.
Bij onze bijenstanden zijn nu reeds 75 % van de volken weg.

Met vriendelijke Imkersgroet
uit het "hoge Noorden"

Jan Kruit

http://www.kruit-marga-jan.tmfweb.nl

Re: Schiermonnikoog

Geplaatst: di 26 nov 2002, 14:24
door gerard.b.w.vos
Het laatste nieuws zoals het staat vermeld in de Leeuwarder Courant

Deel bijenvolken op Schier vermist
SCHIERMONNIKOOG - Het bijenstation op Schiermonnikoog mist 27 van de 35 bijenvolken. De oorzaak van de verdwijning is onbekend.
Bestuurslid Jan Frans Charpentier spreekt van een ramp. De bijenhouderij op Schiermonnikoog heeft in het land een bijzondere positie vanwege de ziektevrije status. Mogelijk heeft een virus toegeslagen. Duitse wetenschappers proberen de komende weken te achterhalen wat er is gebeurd.

Het bijenstation is begin dit jaar verplaatst van de Westerholtlaan naar de Reddingsweg nadat omwonende hadden geklaagd over bijenpoep. Het sta tion bestaat zo'n 55 jaar en levert jaarlijks 200 tot 250 koninginnen af aan imkers in Nederland.

Begin vorige week ontdekten leden van de stichting het drama. Tienduizenden bijen zijn verdwenen en vermoedelijk dood. ,,Het is een compleet raadsel'', aldus Charpentier.

De stichting Carnica gaat met de acht resterende volken door. Charpentier vermoedt dat het enige jaren zal duren voor het aantal Carnica-bijenvolken weer is hersteld.



dinsdag, 26 november 2002 12:22

Romee schrijft dat dit verlies van bijen bij meerdere imkers is geconstateerd in het oosten.
is bekend waar(en bij wie) dat is?
gerard.b.w.vos

Bijgewerkt door - gerard.b.w.vos op 26/11/2002 14:31:58

Bijgewerkt door - gerard.b.w.vos op 26/11/2002 15:04:52

Re: Schiermonnikoog

Geplaatst: di 26 nov 2002, 15:33
door Romée van der Zee
Bij onze bijenstanden zijn nu reeds 75 % van de volken weg.
Jan Kruit
Dat is me beroerd Jan. Gaat het om veel volken.
Ik hoop dat je er een uitweg uit vindt.
Heb je enig idee hoe je/jullie het aan gaat pakken.
Romée

Re: Schiermonnikoog

Geplaatst: di 26 nov 2002, 21:09
door Jan Kruit
Het gaat om 23 bijenvolken waarvan we nu reeds weten dat ze verloren zijn. Een jaar of tien geleden hadden we dezelfde situatie. Aan het begin van de winter nog een aantal bijenn volken dat leek de winter te halen. In het voorjaar waren ook deze bijenvolken verdwenen.
Het was toen uithuilen en opnieuw beginnen.
Om een beter beeld te hebben van de hele verhaal.
Eind augustus zijn de eerste verschijnselen reeds waar te nemen.
Volken die waren uitgegroeit tot 4 broedkamers (spaarkast) werden kleiner. Toen ze klaar gemaakt werden voor de winter, dracht was over, en we praten nu over begin september, konden deze volken terug gebracht worden tot 2 broedkamers.
Begin oktober zit er nog een paarramen met broed in en een hand vol bijen. Het is haast niet voor te stellen.
Nog een opmerkelijk feit is dat de bijen bij zeer lage temperaturen vliegen. D.w.z temperaturen van 6 á 7 graden.
Je kunt je voorstellen dat ze dat niet overleven.

Voor ons is het grootste nadeel dat je een hoeveelheid teeltmateriaal kwijt bent waar je U tegen zou zeggen.
Net begonnen met nieuwe carnica teelt lijnen en een proefbijenstand.

Maar zoals gezegd uithuilen en opnieuw beginnen in 2003.

Met vriendelijke Imkersgroet
uit het "hoge Noorden"

Jan Kruit

http://www.kruit-marga-jan.tmfweb.nl

Re: Schiermonnikoog

Geplaatst: di 26 nov 2002, 23:41
door Els Kleijnendorst
Jan, wat erg wat je schrijft: 'Nu al 23 bijenvolken verloren'

Re: Schiermonnikoog

Geplaatst: wo 27 nov 2002, 12:51
door Jan Kruit
Dat bevestigt helemaal wat er door menigeen in de imkerij al lang verondersteld werd: het kan het PPO niets schelen wat er met bijen gebeurd, het geld van de imkers krijgen ze immers toch wel!
We hebben nu de discussie met de overheid om te komen tot een bijdrage in de ruiming van bijnevolken die besmet zijn met Amerikaans Vuilbroed. Het zou goed zijn de gelden die we nu inzetten voor de Ambrosiumhoeve in dit nieuwe fonds te stoppen.
We hebben op de kring vergadering van Groningen dit verhaal meegegeven aan onze hoofdbestuurder. Mischien doen ze er iets mee !?!?!
Betreft het overigens alleen volken van A.M. Carnica en hun afstamming of treft het ook andere bijenrassen?
Je schrijft ook dat de bijen in de volken binnen een paar weken letterlijk tot een hand bijen gereduceerd werden. Kan je ook wat vertellen over de hoeveelheid mijten die je voor die tijd al op de bijen en in het broed zag?
Het betreft in ons geval alleen A.M. Carnica zowel raszuiver alsook F1.
Wat de besmetting van de varoa betreft zitten we al een aantal jaren op een besmettings nivo van 500 á 1000 mijten bij de najaars behandeling.
De besmetting was ook dit jaar niet hoger. Er liep wel eens een bij met van die witte, verschrompelde vleugels. Ook is regelmatig darrenbroed getrokken met een ontzegelvork. Hierbij zijn niet overdadig veel mijten geconstateerd.
En hoe is er door de diverse imkers bij jou in de buurt bestreden? Apistan, mierenzuur of iets anders? Of was er misschien een nog een extra zware najaarsdracht waardoor de bijen extreem sleten?
Er zijn inderdaad ook een paar imkers in de omgeving die met hetzelfde probleem zitten. Zij hebben echter maar 1 of twee volken en reageren niet zo allert. Zij liften vaak mee met ons want dan heb je er niet zo veel werk van. De bestrijdingsmethoden verschillen inderdaad van Apistan, mierezuur tot aerosolbehandeling met Perizine.
Verder hebben de bijen op verschillende standen gestaan. Maar geen van deze standen had met extreme dracht van doen. Dus die oorzaak kun je eigenlijk uitsluiten.



Met vriendelijke Imkersgroet
uit het "hoge Noorden"

Jan Kruit

http://www.kruit-marga-jan.tmfweb.nl

Re: Schiermonnikoog

Geplaatst: wo 27 nov 2002, 13:47
door Romée van der Zee
Ik heb Christ Smeekens, technisch onderzoeker van het PPO Hilvarenbeek (voorheen Ambrosiushoeve) attent gemaakt op deze discussie.
Naar mijn mening is het alarmerend als meerdere carnicatelers, Schier inbegrepen, plotseling zoveel volken verliezen. Een degelijk onderzoek door het PPO naar de mogelijke oorzaken is van groot belang. Niet alleen voor de telers zelf, maar voor iedere imker, die met varroa te maken heeft.
R.

Re: Schiermonnikoog

Geplaatst: wo 27 nov 2002, 15:13
door Piet Jager
De bestrijdingsmethoden verschillen inderdaad van Apistan, mierezuur tot aerosolbehandeling met Perizine.
1. Je hebt het over 3 verschillende bestrijdingsmethoden. Kun je een globale inschatting maken van de verhouding in het gebruik ervan, zodat de meest gebruikte van de 3 er eventueel uit springt?

2. Je schrijft: 'Aangezien we hetzelfde een 10-tal jaren geleden ook hebben gehad vrees ik voor de populatie van Schiermonnikoog'

Dat was dus in 1992 en dat was tevens de eindfase van het gebruik van Perizin.

Note:
Perizin (Coumaphos) behoort tot de organische fosfaten. Enkele organische fosfaten worden ervan verdacht erfelijk materiaal (DNA) te veranderen en de immune afweer te verminderen.

!Piet