Parasieten

Onderwerpen als varroa, Amerikaans vuilbroed en secundaire infecties bij bijen.
ko visser
Berichten:19
Lid geworden op:vr 22 mar 2002, 19:30
Locatie:Nederland
Contacteer:
Parasieten

Bericht door ko visser » ma 09 jun 2003, 19:23

Hieronder staat een ingekort citaat uit het NRC van zaterdag 7 juni van SANDER VOORMOLEN. Genoemde parasiet kan ook bij bijen voorkomen.
Als volken soms ten onder gaan (verdwijnziekte) wordt vaak naar varroa gewezen. Deze kan best een aanleiding zijn maar de precieze oorzaak kennen we niet. Als je onderstaand verhaal leest besef je dat er een goed onderzoek voor nodig is om een oorzaak te achterhalen waarom onze bijen het soms 'niet goed doen'. Er is helaas geen bijendokter.
PARASIET GEBRUIKT GASTHEERHUID ALS CAMOUFLAGEPAK
Insectenparasieten van de orde Strepsiptera (zelf ook insecten) kunnen op wel honderden verschillende gastheren parasiteren, van de mieren fruitvliegje tot aan de sprinkhaan en de bij. Nieuwsgierig naar de vraag hoe deze beestjes zo'n brede spreiding van gastheren kunnen hebben, ontdekten biologen van Oxford University dat de parasieten de huid van hun gastheer manipuleren. Er vormt zich een zakje waarin de parasiet onzichtbaar is voor het afweersysteem van zijn gastheer.
De larve van de parasiet prikt met zijn kop gedurende twintig minuten continu in het buitenste harde chitinelaag van zijn gastheer. Zo ontstaat een gaatje waarna de parasiet binnendringt. De larve blijft vervolgens ruim een dag lang tussen de harde buitenlaag en de zachte opperhuid zitten. Dan laat de opperhuid los van de chitinelaag, zoals ook gebeurt bij het vervellen van een insect, maar nu alleen op de plaats van de parasiet. Vervolgens ontstaat een zakje van epidermiscellen dat de parasiet omhult. Dat zakt steeds dieper in het vlees van de gastheer, totdat het helemaal los is van de buitenwand. Het zakje beschermt de larve tegen de afweer van de gastheer, terwijl het beestje wel de noodzakelijke voedingsstoffen uit de hemolymfe ('bloed') van zijn gastheer kan betrekken.
Als de parasiet toevallig in een van de poten binnendringt, reist zij in het zakje naar het onderlijf van de gastheer, weer zij zich verder ontwikkelt. In haar beschermende capsule vervelt de larve drie keer totdat zij het volwassen stadium bereikt. Dan steekt zij haar kopje weer naar buiten door de harde cuticula van de gastheer en vormt zelf ook een harde huid. De parasiet kan zich ongeslachtelijk voortplanten en produceert wel 800.000 nieuwe larven.
kv

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 21 gasten