Uitwintering 2004

Onderwerpen als varroa, Amerikaans vuilbroed en secundaire infecties bij bijen.
Ria van den Berg
Berichten: 357
Lid geworden op: vr 24 nov 2000, 00:00
Locatie: Canada
Contacteer:

Re: Uitwintering 2004

Bericht door Ria van den Berg » za 20 mar 2004, 22:26

Wij houden ook van darren in een volk. Toch is er in de V.S. een onderzoek geweest, dat uitwees dat volken zonder darren meer honing produceerden dan die met. Volkomen in tegenspraak dus met wat in Polen is gevonden.

vanuit de Peace River Vallei, Ria van den Berg

Dennis
Berichten: 84
Lid geworden op: vr 20 jun 2003, 07:59
Locatie: Netherlands
Contacteer:

Re: Uitwintering 2004

Bericht door Dennis » zo 21 mar 2004, 11:33

Albert,Henk,

Waarom gebruiken jullie geen volledig raam met darrenraat? Albert, uit jou beschrijving haal ik dat jij slechts de helft verwijderd (om en om) maar hierdoor moeten de bijen elke keer weer op nieuw darrenraat maken of zet je de lege darrenraat weer terug nadat hij opgeschoond is. Volgens mij kan je net zo goed een heel raam met darrenraat gebruiken want de cyclus van de dar is 24 dagen tijd genoeg voor de moer om de raat te beleggen. Darrenraam na 20 dagen verwijderen 1 dag in de vriezer en dan met een broodmes de darren koppen vervolgens kan je heel gemakkelijk de darren verwijderen door het raam schuin te houden en een aantal tikken te geven. De darren vallen er makkelijk uit en vervolgens is het feest voor de vogels.

Vriendelijke groet,

Dennis van Randen

Henk Klok
Berichten: 761
Lid geworden op: wo 17 jan 2001, 00:00

Re: Uitwintering 2004

Bericht door Henk Klok » zo 21 mar 2004, 12:34

Dennis,

de drie delen zijn makkelijk te verwisselen.
De raampjes zijn er afzonderlijk uit te halen, mocht een raampje nog niet belegd zijn dan kan ik dat laten hangen.
Het raam met de drie kleine raampjes kan ik bijv. in een sterk volk hangen. Dit volk bouwt de raampjes uit met darreraat en de koningin belegd de raat. Hierna kan ik een deel eruit halen en bij een ander volk inhangen zonder dit volk met uitbouwen en het beleggen te belasten. Daarmee vang ik alvast wat varroa.
Maar nu belanden we bij de darreraatmethode.
Groet,
Henk

Gebruikersavatar
wilde
Berichten: 1641
Lid geworden op: do 03 okt 2002, 23:16
Imker sinds: 1980
Aantal volken: 15
Bijenras(sen): Bastaard
Locatie: Koudekerke
Contacteer:

Re: Uitwintering 2004

Bericht door wilde » zo 21 mar 2004, 13:13

Waarom gebruiken jullie geen volledig raam met darrenraat? Albert, uit jou beschrijving haal ik dat jij slechts de helft verwijderd (om en om) maar hierdoor moeten de bijen elke keer weer op nieuw darrenraat maken of zet je de lege darrenraat weer terug nadat hij opgeschoond is.
Als bij het nazien van de volken blijkt dat een stuk darrenraat in dat speciale raam geheel verzegeld is, snij ik het uit. Ik wil niet te veel darren tegelijkertijd opruimen, vandaar dat halve raam. Dat doe ik maximaal 2 x per jaar en na de zwermtijd. Ik geef het niet terug maar hang het 60 meter van de bijenstal verwijderd in mijn tuin om door de mezen en grote bonte specht te worden leeggegeten. De lege raat gaat in de wassmelter.

http://people.zeelandnet.nl/ahdewilde/p ... aat04c.jpg

Mijn hoofdvolken krijgen nooit kunstraat, dus ook geen darrenkunstraat. Omdat ze toch graag bouwen krijgen ze genoemd bouwraam. Ze bouwen daarin meestal darrenraat. Het raam hangt als 3e raam links in de onderbak. Het kan nu mooi dienen om in de zomer wat varroamijten op te ruimen.

Groetend, Albert

heidecap
Berichten: 979
Lid geworden op: za 14 dec 2002, 22:21
Locatie: Netherlands
Contacteer:

Re: Uitwintering 2004

Bericht door heidecap » zo 21 mar 2004, 22:05

wilde schreef:
Dat doe ik maximaal 2 x per jaar en na de zwermtijd.
Albert,

Op deze manier heeft de darrenraatmethode volgens mij totaal geen zin. De mijten hebben immers tot eind mei, begin juni al explosief kunnen groeien.
Voor een effectief gebruik van de methode dien je al vanaf april en dan diverse malen het gesloten broed te verwijderen.

Groeten, Thomas

Gebruikersavatar
wilde
Berichten: 1641
Lid geworden op: do 03 okt 2002, 23:16
Imker sinds: 1980
Aantal volken: 15
Bijenras(sen): Bastaard
Locatie: Koudekerke
Contacteer:

Re: Uitwintering 2004

Bericht door wilde » ma 22 mar 2004, 14:08

Op deze manier heeft de darrenraatmethode volgens mij totaal geen zin.
Daar ben ik het helemaal mee eens. Ik noem het ook geen darrenraatmethode, want dat is bepaald iets anders.

Het helpt misschien een beetje en het is nuttig om de varroadruk te bepalen. Ik trek er altijd minstens 30 larven uit om te zien hoeveel cellen besmet zijn. Het geeft ook wat ruimte om opnieuw te bouwen en meer nut heeft het niet.

Groetend, Albert

vtongeren
Berichten: 4
Lid geworden op: do 08 mei 2003, 23:43
Locatie: Laos
Contacteer:

Re: Uitwintering 2004

Bericht door vtongeren » wo 31 mar 2004, 21:53

Het is voor mijde eerste keer dat ik op het Forum zit.Maar het is ook voor het eerst na 20 jaar dat mijn bijen niet goed uitwinterde.Van de 14 volken die in 2003 inwinterde zijn er drie verdwenen en 8 volken hebben maar 4 raampjes met bijen erzijn dus maar 3 volken goed uit de winter gekomen.IK heb de bijen in het najaar van 2003 behandeld met mierenzuur en tymovar .Wat is er Fout gegaan? Wie weet raad????
Groetjes Jan v Tongeren

Minne Bonnema.
Berichten: 252
Lid geworden op: za 06 jan 2001, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Uitwintering 2004

Bericht door Minne Bonnema. » do 01 apr 2004, 10:18

>>Wat is er Fout gegaan? <<
De bijenvolken met mierenzuur en tymovar te behandelen lijkt me geen goed idé. Een van de behandelingen moet voldoende wezen.
Minne.

zonnig46
Berichten: 54
Lid geworden op: vr 13 jun 2003, 15:44
Locatie: Netherlands
Contacteer:

Re: Uitwintering 2004

Bericht door zonnig46 » vr 02 apr 2004, 01:31

Minne Bonnema schreef:
>>Wat is er Fout gegaan? <<
De bijenvolken met mierenzuur en tymovar te behandelen lijkt me geen goed idee.
Zo is dat, je mag blij zijn dat je bijenkast niet is ontploft.

Ik maak er nu een grapje van maar wat mij opvalt is dat wanneer een imker een paar Bijen met verminkte vleugels uit zijn kast ziet komen, dit de imker laat schrikken. Vervolgens denkt hij of zij maar aan 1 ding : varoa vernietigen.
Dan worden alle middelen die maar mogelijk zijn gebruikt om de varoa te bestrijden. In een 1 of ander verslag lezen we dan dat er een groot aantal varoa mijten zijn vernietigd en bv. maar 230 bijen aan de behandeling zijn dood gegaan.

Ik keek niet zolang geleden naar een documantaire over Pakistan. Het ging over een vrouw die door haar man werd verdacht van overspel. Haar man vond het nodig om zijn vrouw, uit wraak, zoutzuur in het gezicht te gooien. Dit soort situaties schijnen daar vaker voor te komen. Een heel team van specialisten was nodig om het gezicht van die arme vrouw weer een beetje te reconstrueren.

Ik besef heel goed dat dit heel hard overkomt maar het is de realiteit: een zuur heeft een etsende werking.
De varoamijten zullen best voor een groot gedeelte dood gaan. Maar wanneer een imker in dit forum verteld dat een bepaald aantal bijen aan de behandeling van een zuur zijn dood gegaan kan je ervan uitgaan dat misschien wel een 10 voud zwaar invalide is daar weer een 10 voud ernstig invalide is hier weer een 10 voud zwaar gewond enz. Kortom, alle Bijen zullen meer of minder worden aangetast door het zuur.
Het zal duidelijk zijn dat dit de Bijenpopulatie enorm verzwakt.
Het zou mij niets verbazen wanneer dit ook de reden is dat zoveel Bijenvolken zomaar blijken te zijn verdwenen tijdens de uitwintering omdat ze gewoon door de bestrijding van de varoamijt te ernstig zijn verzwakt.
Kijk eens naar die prachtige oogjes van de Bijen, die zien er zo kwetsbaar uit, daar hoort toch geen mierenzuur of oxaalzuur in !



Vriendelijke groeten
Erik Rene

Lammert van Beek
Berichten: 176
Lid geworden op: do 08 aug 2002, 18:02
Locatie: Netherlands
Contacteer:

Re: Uitwintering 2004

Bericht door Lammert van Beek » vr 02 apr 2004, 17:58

Hans van der Post schreef:
Nu Henk dan kunnen we elkaar een hand geven. Er zijn bij mij vijf volken verdwenen.
Vorig jaar waren er dat 11 dus ik begin het te leren[:o)]
Misschien kunnen we dit jaar weer een vragenlijst maken of deze gebruiken van 2003
Hans.
Bovenstaand bericht dateert van 15-02-2004. Het was toen misschien nog wat te vroeg om conclusies te kunnen trekken met betrekking tot de overleving/sterfte onder onze bijenvolken in de winter 2003/2004.
Inmiddels is het april en lijkt het voorjaar echt te zijn aangebroken. De meeste imkers zullen hun volken al wel hebben gecontroleerd. Misschien kunnen we nu de balans wel opmaken: hoeveel overleving/sterfte hebben we gehad in de afgelopen winter?

Verleden jaar werd rond deze tijd de uitwinteringsenquête gestart via het imkerforum en in "Bijen"(aprilnummer). Ik heb begrepen dat in het blad Bijen voorlopig geen aandacht aan dit onderwerp zal worden besteed.

Uit contacten met andere imkers en uit de respons op mijn advertentie onder vraag en aanbod in het maartnummer van "Bijen" leid ik af, dat er in de afgelopen winter waarschijnlijk meer bijenvolken zijn doodgegaan dan in de winter 2002/2003.

Mijn vraag luidt: wordt er net als verleden jaar een uitwinteringsenquête uitgevoerd, zodat wij een beeld krijgen van de wintersterfte onder onze bijenvolken?
Ikzelf zou het toejuichen, alleen al omdat de waarde van het onderzoek van verleden jaar er groter door wordt en er mogelijk een trend aan het licht komt, waarop maatregelen kunnen worden afgestemd.

Lammert van Beek

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 26 gasten