Schimmel valt varroamijten aan!

Onderwerpen als varroa, Amerikaans vuilbroed en secundaire infecties bij bijen.
Gebruikersavatar
wilde
Berichten: 1641
Lid geworden op: do 03 okt 2002, 23:16
Imker sinds: 1980
Aantal volken: 15
Bijenras(sen): Bastaard
Locatie: Koudekerke
Contacteer:

Schimmel valt varroamijten aan!

Bericht door wilde » zo 06 feb 2005, 11:13

In het Vlaams Imkersblad van februari 2005 staat het volgende artikel, dat ik met toestemming van de redactie hier mag plaatsen:

Voor u gelezen in de USA

(Jan Aerts)

Redding voor de bijen: een schimmel ontdekt die de varroamijt aanvalt!
De varroamijt is en blijft een plaag voor de bijen. Ze zuigen het bloed op van de bijen, waardoor de bijen aan gewicht verliezen, misvormd geboren worden, onderhevig zijn aan ziektes en een kortere levensduur hebben. De mijt kan een gans volk ten ondergang brengen in een paar maanden tijd en deze plaag is nu praktisch over gans de wereld verspreid. De bij is van groot belang, voornamelijk voor de bestuiving van gewassen. Meer dan 130 gewassen zijn afhankelijk van de bijen voor bestuiving. De waarde voortkomend door bestuiving werd in 2003 geschat op 10 biljoen (Amerikaans biljoen = 1000 maal miljoen) dollars en in deze schatting is dan nog niet de productie van honing, was en andere bijenproducten meegerekend. De USDA (United States Department of Agriculture, ofwel het Amerikaans Ministerie van Landbouw) schat het aantal bijenvolken op 2,5 miljoen; 1% meer dan in 2002; en de honingproductie nam met 5% toe, tot een totale productie van 181 miljoen pond (Amerikaanse pond = 453 gram).

Sinds het jaar 2000 hebben wetenschappers van de ARS (Agricultural Research Service, oftewel de Onderzoeksdienst voor de Landbouw) voor Goedaardig Insectenonderzoek (BIRU, Beneficial Insects Research Unit) in het Texaanse Weslaco, onderzoeken gedaan naar een ziekte verwekkend middel, dat de varroa aantast. De mijt heeft immers een weerstand ontwikkeld tegen de chemische producten fluvalinaat en coumaphos, de enige producten die toegelaten zijn in de USA om de mijt te bestrijden. Coumaphos staat op de "hit list" van de EPA (Environmental Protection Agency, het departement voor natuurbescherming) om het gebruik ervan te verbieden. Zodoende hebben de wetenschappers zich toegespitst op de ziekteverwekker en hebben verschillende sterktes en toepassingsmethodes uitgetest, en tests gedaan op de eventuele giftige gevolgen voor bijen. Uiteindelijk hebben ze gekozen voor de schimmel Metarhizium Anisopliae waaraan de varroamijten zeer gevoelig zijn.

Deze schimmel doodt de mijten maar berokkent geen schade aan de bijen en het beïnvloedt ook de productiecapaciteiten van de koningin niet. Dit werd getest door strips te besmeren met droge schimmelsporen, die men dan in de bijenkasten plaatst. Aangezien bijen alles aanvallen wat 'onnatuurlijk' in de kast geplaatst wordt en dit trachten te verwijderen door er aan te knagen, worden de sporen verspreid doorheen het volk.
Bij actuele testen; eens dat deze strips in de kast werden gehangen; maakten de bijen vlug contact met de sporen. Binnen de 5 tot 10 minuten waren alle bijen blootgesteld aan de 'fungus' (schimmel) en het merendeel van de mijten stierven binnen de 3 tot 5 dagen. De schimmel bleek een uitstekend middel te zijn om de varroa te doden zonder dat het bijenvolk hieronder leed.

"We zochten een 'pathogen' (ziekteverwekker) voor de varroa en we hebben het gevonden" zegde de onderzoeker Walker A. Jones van het ARS instituut. Testen hebben aangetoond dat Metarhizium evendoeltreffend is als fluvalinaat, zelfs 42 dagen na de toepassing.
Jones zegt: "Imkers zijn niet geneigd om coumaphos en fluvalinaat te gebruiken en zien er naar uit wanneer dit nieuw middel in de handel komt".

Het onderzoeksteam is nu bezig om de strategie te ontwikkelen om het middel in de handel te brengen. Dit artikel werd geschreven door Alfredo Flores, lid van de Landbouw-onderzoeksdienst en verscheen op de site http://www.beesource.com

Dit onderzoek valt onder de bevoegdheid van Crop Production, een ARS National program (#305) en is beschreven op de website http://www.nps.ars.usda.gov . "Red de bijen, fungus valt de varroa aan" is gepubliceerd in het oktober-nummer 2004 van het Agricultural Research tijdschrift.

Gebruikersavatar
Hans van der Post.
Moderator
Berichten: 8254
Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds: 1962
Aantal volken: 14
Bijenras(sen): F1 carnica VSH
Locatie: Oegstgeest
Contacteer:

Re: Schimmel valt varroamijten aan!

Bericht door Hans van der Post. » zo 06 feb 2005, 11:22

Er wordt in Engeland sinds 2004 met de schimmel proeven gedaan. Ook pbo bijen heeft daar oren naar.
We wachten af.
Hans.

Henk Klok
Berichten: 761
Lid geworden op: wo 17 jan 2001, 00:00

Re: Schimmel valt varroamijten aan!

Bericht door Henk Klok » zo 06 feb 2005, 13:28

In Wageningen is al onderzoek naar deze schimmel gedaan ter bestrijding van de malariamug. Misschien zou die kennis gebruikt kunnen worden voor de studie naar de mogelijke inzet van deze schimmel tegen varroa.
zie persbericht.

Groet,
Henk

Gebruikersavatar
wilde
Berichten: 1641
Lid geworden op: do 03 okt 2002, 23:16
Imker sinds: 1980
Aantal volken: 15
Bijenras(sen): Bastaard
Locatie: Koudekerke
Contacteer:

Re: Schimmel valt varroamijten aan!

Bericht door wilde » zo 06 feb 2005, 15:36

Hebben jullie enig idee hoe de schimmel gekweekt wordt? Dus op welk substraat en onder welke temperatuur- en vochtomstandigheden deze schimmel optimale groeifactoren heeft? Is de schimmel inheems in Nederland?
Albert

Gebruikersavatar
Harmen vd Ende
Berichten: 258
Lid geworden op: za 04 jan 2003, 23:48
Locatie: Netherlands
Contacteer:

Re: Schimmel valt varroamijten aan!

Bericht door Harmen vd Ende » zo 06 feb 2005, 16:34

Hallo Albert,

Het onderwerp is kortgleden ook aan bod geweest
zie link :http://www.bijenhouden.nl/forum/topic.asp?TOPIC_ID=4145

groeten Harmen

Gebruikersavatar
Hans van der Post.
Moderator
Berichten: 8254
Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds: 1962
Aantal volken: 14
Bijenras(sen): F1 carnica VSH
Locatie: Oegstgeest
Contacteer:

Re: Schimmel valt varroamijten aan!

Bericht door Hans van der Post. » zo 06 feb 2005, 16:43

Geen idee Albert hoe die schimmel wordt vermeederd.
Je zult even verder moet zoeken ik heb hier het art. waarop de Belgen hun art. art hebben gebaseerd, met altavista vertaalt.
Als het waar is zijn we inderdaad van de varroa verlost!
Hans
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
http://weslaco.ars.usda.gov/BIRU/honey3a.html

De Mijten van de Bij van de Controles van de schimmel - wordt het natuurlijke organisme van 10.18.04 A gevonden dat in de bestrijding van de varroa mijt kan helpen. Lees de bevindingen in de kwestie van Oktober van het Tijdschrift van het ARS- Nieuws.

De parasieten die als Varroa mijten worden bekend teisteren de kolonies die van de honingbij, die bloed van de bijen zuigen en gewichtsverlies, misvormingen, ziekten, en verminderde levensduur veroorzaken. Deze mijten, die een volledige kolonie binnen een paar maanden kunnen bijna vernietigen, teisteren nu de kolonies van de honingsbij over het grootste deel van Noord-Amerika.

De honingsbij is kritiek aan het handhaven van natuurlijke vegetatie, overbrengend stuifmeel tussen bloemen aangezien het het stuifmeel en de nectar voor zijn bijenkorf verzamelt. En meer dan 130 landbouwinstallaties in de Verenigde Staten worden bestoven door honingbijen. Elk jaar, beekeepers verzendt hun beste bijen door het land helpen gewassen, één landbouwbedrijf tegelijkertijd bestuiven. In 2003, werd de waarde die zij aan de gewassen van de V.S. hebben toegevoegd geschat op $10 miljard, niet met inbegrip van de honing, de bijenwas, en de koninklijke ook geproduceerde gelei. Dienst van de Landbouwstatistieken van USDA de Nationale meldde meer dan 2,5 miljoen kolonies van de honingbij'”omhoog 1 percent vanaf 2002'”en de de honingproductie van de V.S. verhoogde 5 percenten, tot 181 miljoen ponden.


Sinds 2000, hebben de wetenschappers in de Eenheid van het Onderzoek van de Voordelige Insecten van ARS (BIRU) in Weslaco, Texas, een ziekte-veroorzakende agent, of ziekteverwekker gezocht, die Varroa mijten kunnen tegenhouden. De mijt heeft weerstand tegen de enige goedgekeurde chemische producten'”fluvalinate en coumaphos ontwikkeld'”die nu voor controle wordt gebruikt, en coumaphos is op de de klaplijst "van het Agentschap van de Milieubescherming van de V.S." voor mogelijke verwijdering van de markt. Zo hebben de onderzoekers diverse ziekteagenten bekeken, verschillende dosering en toepassingsmethodes, geprobeerd en uitvoerden giftigheidstests. Tot slot selecteerden zij een spanning van anisopliae van schimmelmetarhizium die aan Varroa mijten hoogst pathogeen was.

Deze machtige schimmel, die ook termieten doodt, berokkent geen bijen of beïnvloedt de productie van hun koningin. Om het te testen, bedekten de wetenschappers plastic stroken met droge schimmelsporen met een laag en plaatsten hen binnen de bijenkorven. Aangezien de bijen natuurlijk om het even wat aanvallen die hun bijenkorven ingaat, probeerden zij om omhoog de stroken te kauwen, die de sporen door de kolonie uitspreiden.

In praktijkexperimenten, zodra de stroken binnen de bijenkorven waren, namen verscheidene bijen snel contact met de sporen op. Binnen 5 tot 10 minuten, werden alle bijen in de bijenkorf blootgesteld aan de schimmel, en de meeste mijten op hen stierven binnen 3 tot 5 dagen. De schimmel verstrekte uitstekende controle van Varroa zonder kolonieontwikkeling of bevolkingsgrootte te belemmeren.

"Wij probeerden om een ziekteverwekker van Varroa te vinden, en wij deden het!" zegt de entomoloog Walker A. Jones, onderzoekleider van ARS van BIRU. De tests toonden aan dat Metarhizium zoals fluvalinate, zelfs 42 dagen na toepassing zo efficiënt was. "Commerciële beekeepers zijn zeer gespannen over het gebruiken fluvalinate en coumaphos en zijn enthousiast om deze natuurlijke controle te zien aan markt krijgen," Jones zegt.

Dit onderzoek was begonnen met door Rosalind James, vroeger met de eenheid Weslaco. Lambert H.B. Kanga, de vroegere BIRU onderzoekvennoot en nu de stoel van de Afdeling van de Entomologie bij de Universiteit van Florida A&M in Tallahassee, blijven op het project samenwerken. "Terwijl Metarhizium niet zo snel zoals fluvalinate en coumaphos doodt, is het resultaat het zelfde," Kanga zegt. "Metarhizium krijgt de baan gedaan, en wij zullen niet moeten ons over Varroa ongerust maken die bestand tegen de schimmel." wordt

Het wetenschappelijke team nu verfijnt de strategie voor overdracht aan producenten.'”Door Alfredo Flores, het Personeel van de Informatie van de Dienst van het Landbouwonderzoek.

Dit onderzoek maakt deel uit van de Productie van het Gewas, een ARS Nationaal Programma (# 305) dat over het World Wide Web bij http://www.nps.ars.usda.gov wordt beschreven.
Walker A. Jones is in Eenheid van het Onderzoek van Voordelige Insecten USDA-ARS, 2413 E. Highway 83, Weslaco, TX 78596; telefoon (956) 969-4852, fax (956) 969-4888.

De "Bijen van de besparing: De schimmel die wordt gevonden werd om Varroa Mijten "aan te vallen gepubliceerd in de kwestie van Oktober 2004 van het tijdschrift van het Landbouw onderzoek.

heidecap
Berichten: 979
Lid geworden op: za 14 dec 2002, 22:21
Locatie: Netherlands
Contacteer:

Re: Schimmel valt varroamijten aan!

Bericht door heidecap » zo 06 feb 2005, 20:12

Hallo Albert en andere imkers,

op zich spreekt mij varroa-bestrijding d.m.v. schimmels veel meer aan dan door draaimolens of spinachtigen.

Tijdens de bijeenkomst van "Bijengezondheidscoordinatoren" (waarvan hier op het forum helaas geen uitgebreid verslag te lezen is !!??) op 6 november j.l. in het bijenhuis te Wageningen, kwam het volgende naar voren :

PPO bijen schijn in 2004 2 schimmelpreparaten in een voorlopige proef in bijenvolken verneveld te hebben. (heb ik vorige week gelezen in mijn locale imkerblad). Hierbij werd er geen duidelijk effect op de varroa-populatie waargenomen.

In 2005 zal PPO-Bijen vooral aandacht schenken aan het onderzoek naar de populatie-dynamica van bijen en varroamijten. Beide schimmelpreparaten ter bestrijding van mijten zullen opnieuw worden beproefd. Er zal een literatuurstudie worden gedaan naar signaalstoffen : welke zijn er en hoe zijn die te manipuleren.

Wel een beetje jammer dat je onderzoek door PPO-Bijen altijd maar via-via moet vernemen ... Om in mijn vaktaal te spreken : PPO is duidelijk geen beursgenoteerd bedrijf. Door de slechte PR zou de koers vrij laag staan...


Groeten, Thomas

Gebruikersavatar
Hans van der Post.
Moderator
Berichten: 8254
Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds: 1962
Aantal volken: 14
Bijenras(sen): F1 carnica VSH
Locatie: Oegstgeest
Contacteer:

Re: Schimmel valt varroamijten aan!

Bericht door Hans van der Post. » zo 06 feb 2005, 22:13

wilde schreef:
Hebben jullie enig idee hoe de schimmel gekweekt wordt? Dus op welk substraat en onder welke temperatuur- en vochtomstandigheden deze schimmel optimale groeifactoren heeft? Is de schimmel inheems in Nederland?
Albert
Heb jij niet indertijd een foto gemaakt van een zweefvlieg met schimmel?
Zou dat de zelfde schimmel kunnen zijn?
Hans.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 34 gasten