Verdwenen!

Onderwerpen als varroa, Amerikaans vuilbroed en secundaire infecties bij bijen.
Gebruikersavatar
apiario
Berichten: 1431
Lid geworden op: wo 08 sep 2004, 20:20
Imker sinds: 1976
Aantal volken: 8
Bijenras(sen): Carnica
Locatie: Streefkerk
Contacteer:

Re: Verdwenen!

Bericht door apiario » ma 13 nov 2006, 09:39

Het relatief kleine aantal imkers - ik denk ca 10%- van het forum is hiervan op de hoogte, de overige 90% is dus niet op de hoogte van gebeurtenissen, en het blad Bijen loopt dan 6 weken achter als je hierin iets wil melden.
Goede stukkies, Gerard en Ernst

Velen gaan snelle communicatie uit de weg. Het zal hun tijd wel uit dienen denken veel ouderen.(de goede daar gelaten)Helaas komt die tijd nooit meer terug en missen zij de boot. Maar voor hen die het wel willen is het een ramp.

gerard.b.w.vos
Berichten: 858
Lid geworden op: wo 16 jan 2002, 13:17
Contacteer:

Re: Verdwenen!

Bericht door gerard.b.w.vos » ma 13 nov 2006, 20:41

Mijn opmerking dat er geen onderzoek kan worden gedaan naar virussen bij PPO is niet juist.
Recentelijk is hier onderzoek naar gedaan en is mevr.Dr. Juliette Ongus gepromoveerd op 12 april 2006.

Vandaar hieronder het persbericht:
Op zoek naar een nieuwe methode om de varroamijt (Varroa destructor) in bijenvolken te bestrijden, stuitte promovenda Juliette Ongus aan Wageningen Universiteit op een agressief, niet eerder beschreven virus. Dit virus vermenigvuldigt zich niet alleen in de mijt, maar ook in de bij.

Ongus concludeert dat de varroamijt de overbrenger is van dit virus, dat behoort tot de grote groep picorna-achtige virussen. Onlangs hebben andere onderzoekers al vastgesteld dat de varroamijt het afweersysteem van de bij uitschakelt en dus virusinfecties meer kans geeft. De grote voorjaarssterfte onder bijen die de laatste paar jaar is waargenomen in Europa, valt hierdoor te verklaren.

Tot dusverre zijn er geen virussen gevonden waarvan bewezen is dat ze de varroamijt doden. Dat geldt ook voor het nieuwe type virus dat Ongus heeft gevonden. Dat dood wel bijen. Er zal dus verder onderzoek moeten worden gedaan om pathogene virussen te vinden die alleen de mijt doden. Een dergelijke bestrijdingsmethode had Ongus voor ogen. Deze is hard nodig aangezien de varroamijt resistent is geworden tegen chemische bestrijdingsmiddelen.
De varroamijt is een obligate parasiet van de bij, wat betekent dat die niet kan leven zonder de bij. De mijt plant zich voort in bijenbroed, en bij voorkeur in darrenbroed. Ook verankert ze zich op de rug van de bij en doorboort het rugsegment om hemolymfe op te zuigen. Dit verkort het leven van bijen.

Uit het onderzoek van Ongus blijkt dat virussen een belangrijke factor zijn in de teloorgang van bijenpopulaties. Volgens Ongus kunnen meerdere virussen tegelijkertijd in de bij en mijt aanwezig zijn. Verder onderzoek moet uitwijzen wat het totale effect van die virussen nu precies is.

Tijdens haar onderzoek heeft Ongus een betrouwbare genetische test , een pcr-test, ontwikkeld om virussen in bijen en mijten op te sporen. Die kan van waarde zijn in de praktijk en verder onderzoek.

Dr. Juliette Ongus promoveerde op 12 april bij persoonlijk hoogleraar in de virologie prof. Just Vlak.

Hugo Bouter






gerard.b.w.vos

Piet Jager
Berichten: 2128
Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Verdwenen!

Bericht door Piet Jager » ma 13 nov 2006, 22:09

Dat was al langer bekend!

Zie: http://www.bijenhouden.nl/forum/topic.asp?TOPIC_ID=6046

!Piet

tineke w.
Berichten: 259
Lid geworden op: ma 17 okt 2005, 10:50
Contacteer:

Re: Verdwenen!

Bericht door tineke w. » di 14 nov 2006, 06:24

gerard.b.w.vos schreef:
Mijn opmerking dat er geen onderzoek kan worden gedaan naar virussen bij PPO is niet juist.
Recentelijk is hier onderzoek naar gedaan en is mevr.Dr. Juliette Ongus gepromoveerd op 12 april 2006.[...]
gerard.b.w.vos
Dit is een onderzoek geweest bij de vakgroep Virologie, m.i. niet bij PPO.

henkvanderscheer
Berichten: 82
Lid geworden op: ma 26 nov 2001, 09:31
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Verdwenen!

Bericht door henkvanderscheer » di 14 nov 2006, 11:25

Verdwijnziekte: oproep tot diagnostisch onderzoek

In de afgelopen weken zijn de verantwoordelijke bestuurders van de imkerorganisaties door meerdere imkers opgeroepen om eens wat te doen aan, c.q. te zeggen over, de verdwijnziekte. Er iets aan doen kunnen Marcel Simon en ik niet of nauwelijks, maar er iets over zeggen wel. Bij deze dus iets van mij. En een vervolgverhaal mag u volgend voorjaar verwachten in de opvolger van 'Bijen'.

De verdwijnziekte treedt op in de zomer en herfst. Kenmerkende symptomen in de zomer zijn het niet goed ontwikkelen/groeien van volken. Op het oog duidelijke ziektesymptomen ontbreken. Wel zijn er relatief veel krabbelaars voor de kast te vinden. Dat zijn bijen die niet meer kunnen vliegen, maar er verder normaal uitzien. In de nazomer en herfst neemt de omvang van dergelijke volken duidelijk af. Ze worden kleiner, ze verdwijnen en de bijen sterven voortijdig. Dergelijke volken worden gemakkelijk slachtoffer van beroven door buurvolken. Niets nieuws, ook vroeger kwam verdwijnziekte regelmatig voor.

In Frankrijk en Wallonië zijn de imkers er in de afgelopen jaren vast van overtuigd geraakt, dat de oorzaak van die verdwijnziekte ("troubles des abeilles") gezocht moet worden bij vergiftiging door het insecticide imidacloprid dat als handelsproduct bekend is onder de namen Gaucho en Admire. Zaaizaad van o.a. zonnebloemen, mais en koolzaad wordt daarmee behandeld en de bijen komen daarmee in contact als de planten uit die zaden stuifmeel vormen en nectar geven. Dat bestrijdingsmiddel gaat dus systemisch door de hele plant heen om insectenvraat tegen te gaan. In de concept-tekst van een onderzoeksverslag van AFSSA, de Franse Voedsel en Warenautoriteit, staat echter heel wat anders te lezen. In de periode 2002-2005 enquêteerde die dienst imkers in vijf departementen en bemonsterde jaarlijks regelmatig 125 volken om dode bijen, bijenbroed, stuifmeel en nectar te analyseren op aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen, ziektekiemen en ziektesymptomen. De dienst concludeert dat veel imkers hun volken slecht verzorgen. Ziekten als AVB en EVB komen voor zonder dat de imkers de symptomen herkennen. In veel gevallen komen er grote aantallen Nosema-sporen en virussen voor zonder dat deze ziektesymptomen veroorzaken. Volgens AFSSA laten veel te veel imkers de volken aan hun lot over in de lange drachtloze periode tussen de bloei van het koolzaad en de bloei van zonnebloemen. Koninginnen raken van de leg en de volken krimpen in omvang. Niks imidacloprid, maar slechte verzorging is de oorzaak van de "troubles des abeilles", aldus het concept-rapport!!?

Siede en Büchler, onderzoekers van het Bijeninstituut Kirchhain, schrijven dat Nosema in combinatie met virussen de waarschijnlijke oorzaak is van de verdwijnziekte en niet varroa. De endeldarm van de krabbelaars zag wit van de Nosema-sporen en daarnaast werden in de krabbelaars verschillende virussen gevonden. In alle gevallen was daar het zwarte koninginnencelvirus bij. Al meer dan 25 jaar geleden toonden onderzoekers in Engeland aan dat een combinatie van Nosema en het zwarte koninginnencelvirus de levensverwachting van de bijen sterk bekort.

De verdwijnziekte lijkt op wintersterfte van volken. Ook die verdwijnen, maar op een ander tijdstip: in de winter of het vroege voorjaar. Daar lijkt een combinatie van varroa en virussen de oorzaak te zijn van het verdwijnen, c.q. sterven van volken. Ook van die combinatie is uit onderzoek in Denemarken door Brödsgaard en medewerkers bekend, dat deze de levensverwachting van de bijen bekort.

Wilt u duidelijkheid over de oorzaken van de verschijnselen die uw bijenvolken vertonen, dan volstaat het houden van enquêtes niet, maar is diagnostisch onderzoek nodig. In dat geval moet een onderzoeksinstituut monsters onderzoeken van krabbelaars, broed, dode bijen, lege raten en wat dies meer zij. U en ik betalen PPO-Bijen, via de bijenhoudersorganisaties, om dat soort onderzoek te doen. Ze zijn daar ook bezig om virussen te kunnen detecteren. Daarvoor heb je zogenaamde PCR-primers nodig en die gaan aangemaakt worden. Deze winter moet dat gaan lukken. Neem in voorkomende gevallen eens contact op met PPO-Bijen en vraag wat ze kunnen en willen hebben. Ze zullen u zeker helpen. Daar worden we met z'n allen wijzer van.

Henk van der Scheer
hoofdbestuurslid NBV en tot de ALV in 2007 mede-voorzitter van de NBV-commissie Bijengezondheid

Els Kleijnendorst
Berichten: 976
Lid geworden op: zo 07 jan 2001, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Verdwenen!

Bericht door Els Kleijnendorst » di 14 nov 2006, 17:01

Henk, duidelijk verhaal. Bedankt.

Je schrijft: ".....in de lange drachtloze periode tussen de bloei van het koolzaad en de bloei van zonnebloemen. Koninginnen raken van de leg en de volken krimpen in omvang.....

Als ik hierover even nadenk, dan bekruipt mij weer het gevoel dat het niet de varroa is, of de nosema, of de evb, of wat dan ook, dat de oorzaak is van de bijensterfte, die zijn slechts het gevolg van verzwakking van de bijen. Dat de oorzaak gezocht moet worden in bovengenoemde drachtloze periode.

Begin vorig jaar (2005) hebben wij hier al eens, op en buiten het forum, een gedachtenwisseling over gehad. Velen van ons kwamen toen tot de ontdekking dat er rond juni 2004 geen of bijna geen stuifmeel door de bijen werd binnengebracht, ondanks dat het weer prima was en er nectar in overvloed werd verzameld. Het al of niet ontbreken van voldoende stuifmeel in deze juni-periode was ook sterk afhankelijk van de plaats waar de bijen stonden (buitengebied of stedelijke omgeving). (Naar aanleiding van telefoongesprekken die ik met Gerard Luttinkhuis hierover had, heeft hij begin 2005 hierover bij collega-imkers in zijn omgeving (Achterhoek) navraag gedaan en dit vastgesteld. Ook in Den Haag kwam gedurende dezelfde periode minder stuifmeel binnen dan gewoonlijk.)

Ligt de oorzaak van de onverklaarbare verdwijningen van volken in de winterperiode niet in een grote stuifmeel-loze periode ergens in de zomer? Een periode waar in andere jaren wel een rijk stuifmeelaanbod is? Doordat de bijen, geboren in en vlak na zo'n periode, dusdanig gebrek hebben gekend aan belangrijke voeringsstoffen, dat zij later hun verzorgende taken niet naar behoren kunnen vervullen. Hetgeen daarna weer een slechte generatie winterbijen oplevert? En natuurlijk 'de deur'

gerard.b.w.vos
Berichten: 858
Lid geworden op: wo 16 jan 2002, 13:17
Contacteer:

Re: Verdwenen!

Bericht door gerard.b.w.vos » di 14 nov 2006, 19:59

Gerard Vos: heb jij het afgelopen bijenseizoen zo'n stuifmeel-drachtstop gezien?


Ik heb mijn ramen nog niet gesmolten, maar hoeveel ramen stuifmeel willen jullie hebben?
Dat was in ieder geval hier niet aan de orde.

De krabbelaars zijn een nog niet eerder vertoond verschijnsel geweest.
Zo veel en ogenschijnlijk ongeschonden en dat in eind juli, begin augustus.

Nogmaals een vraag waar geen antwoord op is gegeven:
Als de vliegbijen wegvliegen, verzwakt zijn, en dan onderweg bezwijken, waar blijven dan al die net geboren en andere jonge bijen?
Worden dat opeens vliegbijen en gaan hun oudere zusjes achterna?

Ik denk erover om maar een tijdje in winterzit te gaan!



gerard.b.w.vos

Piet Jager
Berichten: 2128
Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Verdwenen!

Bericht door Piet Jager » di 14 nov 2006, 21:31

Welles / nietes spelletje

"Onze Franse collega's zien een andere reden voor de verdwijnziekte, zij menen dat Imidacloprid en Fipronil de oorzaak zijn"

"Niks imidacloprid, maar slechte verzorging is de oorzaak van de "troubles des abeilles", aldus het concept-rapport!!?"

Dit zijn zenuwgiffen die systemisch in de plant worden verspreid. Het sap van de planten en de pollen bevatten een kleine hoeveelheid zenuwgif met een cummulatief effect. De bedoeling is de insecten, die van de plant eten of zuigen te doden en volgens de reclame van Bayer en BASF werkt dit ook.

Volgens de franse imkers verstoort het zenuwgif de orientatiezin van de bijen, dit zal dan resulteren in het verloren gaan van de bijen na het opeten van de wintervoorraad (honing en stuifmeel).

!Piet

de vos roger
Berichten: 1783
Lid geworden op: wo 07 sep 2005, 13:08
Locatie: Belgie -Oost-Vlaanderen
Contacteer:

Re: Verdwenen!

Bericht door de vos roger » di 14 nov 2006, 22:43

Piet Jager schreef:
Welles / nietes spelletje
[blue]Volgens de franse imkers verstoort het zenuwgif de orientatiezin van de bijen, dit zal dan resulteren in het verloren gaan van de bijen
!Piet
Piet dit verhaal vertelde mij ook vorig jaar een landbouwingenieur die bij ons aan het ministerie van landbouw werkt, verlies van oriëntatiezin met leegloop van de kast tot gevolg.

roger

agastache
Berichten: 179
Lid geworden op: di 11 jul 2006, 00:13
Imker sinds: 1996
Aantal volken: 6
Bijenras(sen): bastaard
Locatie: France
Contacteer:

Re: Verdwenen!

Bericht door agastache » wo 15 nov 2006, 00:18

wat ik ook 31/7 beweerde op dit forum.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 46 gasten