oorzaken Nosema

Onderwerpen als varroa, Amerikaans vuilbroed en secundaire infecties bij bijen.
Menkveld
Berichten: 40
Lid geworden op: ma 30 jun 2008, 09:13
Locatie: Nederland
Contacteer:

oorzaken Nosema

Bericht door Menkveld » ma 27 okt 2008, 19:48

Hallo specialisten,
Er van uitgaande dat ik inderdaad Nosema heb in mijn enigste volkje dat ik al 4 maanden heb, zou ik willen weten wat de oorzaken zijn. In boeken lees ik van alles wat het is etc., op het Forum wat je zou kunnen of moeten doen, maar ik wil eigenlijk weten hoe ik er aan kom. Is daar al meer over bekend??
In het boek van Speelziek wordt opgemerkt dat bijen die uit een poel drinken waarin vogels zwemmen, baden en hun uitwerpselen achterlaten, kans hebben om ziektes op te lopen. Mijn bijenstal staat 10 meter van een poel, waarin ieder jaar 6 meerkoeten worden geboren en groot gebracht. Het lijkt me zinloos de bijen te proberen te overtuigen dat ze uit een bakje moeten drinken en het water niet elders vandaan te halen.

Kan de stikstofrijkdom van een plant van invloed zijn op de pollen, en zodoende de darm van streek maken? Ze hebben nog steeds permanent gele mosterd en JKK tot hun beschikking.
groeten Evert

Dirk Blanken
Berichten: 2045
Lid geworden op: zo 08 okt 2006, 18:10
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: oorzaken Nosema

Bericht door Dirk Blanken » ma 27 okt 2008, 21:36

Evert,
Niemand kan zeggen waarom je volk nosema heeft gekregen.
Mischien valt het mee zoals ik al eerder aangaf.
Je zou het nu rust moeten gunnen.;
Volgend jaar 2 of 3 volken nemen zodat je wat kans hebt om in het voorjaar goede volken over te houden.
Zo werkt de natuur.
Dirk


dertiende

Gebruikersavatar
Jelte Pieter Dijkstra
Berichten: 5028
Lid geworden op: ma 19 feb 2001, 00:00
Imker sinds: 1998
Aantal volken: 0
Bijenras(sen): baastaard (mijn lievelingsbij), ca, bu
Locatie: Belgie
Contacteer:

Re: oorzaken Nosema

Bericht door Jelte Pieter Dijkstra » ma 27 okt 2008, 21:49

Nosema in het najaar zou een andere oorzaak kunnen hebben dan Nosema in het voorjaar. Het schijnt dat in het voorjaar met name een lange raatzit en een kwakkelvoorjaar tot Nosema kan leiden. Bijen kunnen zich dan niet goed 'uitpoepen' en doen het dan maar in de kast.
Ik heb wel eens volken die een beetje last hadden van Nosema maar nooit echt zo erg dat het de kasten uitliep. Een goede stuifmeel dracht in het voorjaar helpt om de volken erover heen te krijgen.
Je zou eens moeten kijken of er wel stuifmeel (genoeg) in je volk momenteel zit. Mijn volken hebben de laatste tijd erg veel stuifmeel geoogst op de klimop (gecheckt afgelopen zaterdag). Er zit ook nog veel broed in de volken.
Wat je zou kunnen doen om het volk nog wat op te kalefateren is een warme siroop geven en een eiwitvervanger als nectapol. Baat het niet het schaad ook niet. Bovendien zouoik eenmonstyer bijen opsturen naar Bijen(APENSTAART)wur. Verder vind ik het een twijfelachtig volk en je moet je afvragen wat je er verder mee wil.

JP

Menkveld
Berichten: 40
Lid geworden op: ma 30 jun 2008, 09:13
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: oorzaken Nosema

Bericht door Menkveld » di 28 okt 2008, 22:23

Hallo allemaal,
Stel dat ik het advies zou volgen om het volk af te zwavelen , ontsmetten en opnieuw beginnen, dan voelt dit bij mij als dweilen met de kraan open.
Ik zou daarom willen vragen aan imkers om te reageren, die ooit nosema hadden, gewoon door zijn gegaan en waarmee het daara ook goed bleef gaan!!!
Groeten Evert

Jaap v.Popering
Berichten: 5703
Lid geworden op: vr 05 jan 2007, 14:22
Imker sinds: 1960
Aantal volken: 50
Bijenras(sen): bastaard
Locatie: St-Annaland
Contacteer:

Re: oorzaken Nosema

Bericht door Jaap v.Popering » di 28 okt 2008, 22:45

Beste Evert

Nozema komt in sporenvorm in bijna 90% van de bijenvolken voor .

Ik zie elk jaar wel een kast met die verschijnselen , en maak mij nooit zorgen , Als er een goede uitwintering volgt zie je weinig gevolgen , alleen zal het in de lente geen super volk zijn .

Jaap v P

Dirk Blanken
Berichten: 2045
Lid geworden op: zo 08 okt 2006, 18:10
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: oorzaken Nosema

Bericht door Dirk Blanken » wo 29 okt 2008, 19:09

Jaap, ik heb op de oude plaats nog op je gereageerd.
Als de beheerder Bart het nodig vind om het te verplaatsen vind ik dat prima.
Evert,
Twee keer per week controleer je je bodemlade.
Als je echt ernstig nosema apis hebt dan moeten er ook poepsporen op de bodemlade te zien zijn.
Want dan poepen de bijen in de kast, het slechtste teken wat je kan krijgen.
Eerst dacht ik toen ik de foto zag het kunnen ook propolissporen kunnen zijn omdat de sporen vrij donker zijn en poepsporen pas na enige tijd donker worden maar de sporen op je tafeltje geven toch wel aan dat het echt poepsporen zijn.
Een bankje(2 balken op poten) geven de bijen minder kans om terug te keren als een tafeltje of het tafeltje moet kleiner zijn dan de breedte van de kast.
Maar nu gewoon rust en afwachten zoals Hans ook aanraadt.
Dirk




dertiende

Ria van den Berg
Berichten: 357
Lid geworden op: vr 24 nov 2000, 00:00
Locatie: Canada
Contacteer:

Re: oorzaken Nosema

Bericht door Ria van den Berg » do 30 okt 2008, 03:53

Het is, voor zover ik weet, in Europa niet toegestaan. Maar het helpt om zwakke nosema volkjes te besproeien met een suikeroplossing met fumagiline. Die zwakke volkjes willen hun voer (waar je fumagiline aan toe voegt) vaak niet opnemen, zelfs niet als je het in een voerraam (innerfeeder heet dat hier) in het volk hangt. Wij gebruiken een halve teaspoon (maatlepeltje, in Nederland is een teaspoon een koffielepel) per halve liter 50% siroop. Dat is ongeveer de dubbele dosering vergeleken met als je het voert. Voor zover ik weet, werkt fumagiline ook tegen N. ceranae.
Hier in Canada is ook een landelijk onderzoek bezig naar de verspreiding van N. ceranae. Onze Machteld heeft trouw elke twee weken 34 volken in de thuisstand bemonsterd.
Evert, je vroeg of volken vanzelf over nosema heen komen. Ik hoorde een paar weken geleden van een van de onderzoekers, dat hij in het begin van de honingtijd hevig besmette monsters kreeg van een imker die klaagde, dat zijn bijen niet haalden. Toen hij dezelfde volken drie weken later weer bemonsterde, was er geen nosema te vinden. Sterke dracht doet erg veel goed aan een volk !
Wat betreft het drinken uit die poel. Bijen lijken niet van zuiver water te houden en ik betwijfel sterk of nosema zich verspreidt via vogels (meerkoeten).

vanuit de Peace River Vallei, Ria van den Berg
leven op een imkerij in Canada : http://www.vandenbergfamily.ca

Dirk Blanken
Berichten: 2045
Lid geworden op: zo 08 okt 2006, 18:10
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: oorzaken Nosema

Bericht door Dirk Blanken » do 30 okt 2008, 19:18

Ria,

Citaat; Sterke dracht doet veel goed aan een volk.

Als een volk wat flink nosema apis heeft een goede dracht krijgt zal het eerst beginnen met afvliegen, veel volwassen bijen zijn te zwak om terug te keren.
Jonge bijen nemen hun posities in en er wordt weer een broednest opgestart.
Het gedecimeerde volk zal alles wat ze halen nodig hebben voor dat nieuwe broednest en het duurt minstens een generatie voordat er weer enige overmaat aan honing zal binnen komen.
Dit geldt voor Nosema apis maar geldt het ook voor Nosema ceranae???
Het kon best eens zo wezen dat deze nieuwe nosema niet slechts de volwassen bijen maar ook de jonge bijen treft.
Niet voor niets wordt er verondersteld dat de verdwijnziekte te maken heeft met Nosema ceranae.
Als Evert nosema heeft heeft hij nosema apis (diaree) maar hij heeft het in het najaar wat volgens mij weinig voorkomt, zelf heb ik dat nog nooit meegemaakt.
Zelfs niet bij een slecht najaar!
Bij goede dracht zie je in het najaar zeker geen nosema apis??
En de herfst was zeker niet slecht wat betreft de dracht.
Hoe kan dit???
Dirk

dertiende

Ed Pieterse
Berichten: 346
Lid geworden op: do 16 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: oorzaken Nosema

Bericht door Ed Pieterse » vr 31 okt 2008, 14:06

Nog weer even gespit in een kennispool waar ik wel eens een beroep op doe en bevestigd gekregen dat nosema eiwitten bezit, die niet tegen een erg lage temperatuur kunnen. Het behoort tot de ééncelligen. Nosema voedt zich op merkwaardige wijze en eigenlijk weet men nog niet hoe het zich in leven houdt, waarschijnlijk pikt het voeding uit de lucht op (bron RIVM). Bestrijding (ontsmetting) met CO2 spuitbussen op materialen die wel tegen lage temperaturen kunnen.

Tegenwoordig ondergebracht onder de schimmels. Mutaties zijn altijd kleiner als de oorspronkelijke soort. Er zijn vele soorten (iets minder dan 10), maar de mutaties verschillen weinig van elkaar als ze van één soort zijn. Ze zijn geen van alle gevaarlijk voor de mens.
Dat virussen zich in de nosema en bacterien kunnen vestigen en zich daarin explosief kunnen vermenigvuldigen is vervelender.
Het maakt het zoeken naar oorzaken van bv de CCD een stuk moeilijker.

Ed Pieterse

Gebruikersavatar
Bart de Coo
Moderator
Berichten: 2977
Lid geworden op: wo 14 jan 2004, 20:34
Imker sinds: 2003
Aantal volken: 15
Bijenras(sen): Bastaard
Locatie: Dieren (Gld)
Contacteer:

Re: oorzaken Nosema

Bericht door Bart de Coo » vr 31 okt 2008, 23:14

Ed,

Ik heb wel eens horen beweren dat je de kasten moet schoonmaken met natronloog/caustic soda na een gevalletje wintersterfte. De reden zou dan zijn dat je daarmee de nosemasporen doodt. Die kapselen zich in en zouden moeilijk (niet) gedood kunnen worden met hitte. Een kast uitbranden tegen de nosemasporen zou dus weinig zin hebben.

Ik heb onlangs een link geplaatst naar een Duitse film over Amerikaans vuilbroed waarin ze laten zien hoe je dat moet doen, schoonmaken met caustic soda. Ik heb het onderwerp caustic soda eerder aangesneden op dit forum en ik kreeg van alle kanten te horen: alsjeblieft! Niet doen! Het is levensgevaarlijke rotzooi! En daar leg ik mij graag bij neer. Als je bijna niets van scheikunde weet, dan ga je niet lopen knoeien.

Maar wat je hier beweert, klinkt in mijn oren erg hoopvol en revolutionair. Als je nosemasporen kunt doden met vrieskou, dan zou je daar dus eigenlijk een standaardbehandeling van moeten maken. Al je materiaal dat ongebruikt is, in het voorjaar even behandelen met de CO2-spuitbus. Is dat wat?


Groet,



Bart

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 42 gasten