Pagina 1 van 2

Europa

Geplaatst: vr 15 mar 2013, 16:59
door Primus
Er is geen Europese eensgezindheid over maatregelen om de slinkende bijenpopulatie te beschermen.


Op een vergadering van experts in Brussel bleken er vrijdag onvoldoende lidstaten bereid om het gebruik van een aantal pesticiden gedurende twee jaar op te schorten.

Eind januari had de Europese Commissie voorgesteld om het gebruik van drie neonicotinoïdes gedurende twee jaar op te schorten voor de teelt van mais, zonnebloemen, koolzaad en katoen. Dat zijn gewassen die bijen aantrekken. Onderzoek van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) had uitgewezen dat de drie pesticiden mee verantwoordelijk zijn voor de slinkende bijenpopulatie.

Op een expertenvergadering bleek er echter geen gekwalificeerde meerderheid voor of tegen een moratorium te bestaan. België, Frankrijk, Italië en tien andere lidstaten steunden het voorstel, maar ze beschikten niet over voldoende stemmen om de maatregel door te drukken. Negen lidstaten kantten zich tegen het verbod. De grote lidstaten Groot-Brittannië en Duitsland kozen voor een onthouding.

De Europarlementsleden Bart Staes (Groen) en Kathleen Van Brempt (sp.a) reageren ontgoocheld, maar wijzen er ook op dat er evenmin een gekwalificeerde meerderheid tegen het moratorium voorhanden was. Dat betekent dat het voorstel niet van tafel is. Als de patstelling nog twee maanden aanhoudt, kan de Europese Commissie het voorstel alsnog doordrukken.

België heeft het voorstel de voorbije weken actief gesteund. "Het voortbestaan van bijen is van levensbelang. Wetenschappers schatten immers dat ruim 35 procent van de planten en goederen die we consumeren rechtstreeks afhangt van bestuiving", zo licht federaal minister van Landbouw Sabine Laruelle (MR) in een persbericht toe.
BELGA

Re: Europa

Geplaatst: vr 15 mar 2013, 17:54
door jjmvaningen

Re: Europa

Geplaatst: vr 15 mar 2013, 18:20
door Dar-Bert
Ik denk dat het probleem met de nenicotiniden nu vooral als een bijenprobleem wordt gezien, in de trant van: oh ja een aantal pensionado-imkers denkt dat hun hobby door Bayer en Syngenta wordt bedreigd. Maar ze weten het niet zeker.

En die twee bedrijven weten prima hoe je moet lobbyen trouwens.

Punt is dat het probleem waarschijnlijk veel groter is: denk aan bodeminsecten, hommels, solitaire bijen en vlinders en dan de dieren die afhankelijk zijn van insecten voor hun voedsel, denk aan allerlei vogelsoorten. Als duidelijk wordt dat een belangrijke component van de voedselketen onder druk staat, dan wordt de schadelijkheid wellicht wat breder getrokken dan alleen de honingbij.

Blijkbaar moeten we blijven pushen voor verandering in de landbouw.

Bert

Re: Europa

Geplaatst: vr 15 mar 2013, 23:11
door Jelte Pieter Dijkstra
dan wordt de schadelijkheid wellicht wat breder getrokken dan alleen de honingbij.
mee eens, maar de schadelijkheid die moet dan ook MEETBAAR zijn.

gr

Re: Europa

Geplaatst: vr 15 mar 2013, 23:36
door agastache
laten we nu eerst eens de producenten van deze gifstoffen aan laten tonen dat ze meetbaar onschadelijk zijn voordat ze op de markt gebracht mogen worden.

Re: Europa

Geplaatst: za 16 mar 2013, 00:39
door Jelte Pieter Dijkstra
producenten van deze gifstoffen aan laten tonen dat ze meetbaar onschadelijk
dat doen ze toch min of meer?
Het probleem is hier ook HOE doe je zo'n meting.

gr.

Re: Europa

Geplaatst: za 16 mar 2013, 01:25
door alfa vulgaris
Ze draaien het om.
Kijken wanneer er schadelijke effecten optreden bij dieren en stellen dan de concentratie naar beneden en beweren dat het veilig is voor mens en dier. HEUS! Het enge vind ik dat dit gebaseerd is op korte termijn studies...ik heb het dan over studies die nog niet een jaar hebben geduurd.

Re: Europa

Geplaatst: za 16 mar 2013, 01:28
door alfa vulgaris
Jelte Pieter Dijkstra schreef:Het probleem is hier ook HOE doe je zo'n meting.

gr.
Gewoon voeren en kijken wat er gebeurt.
Bijvoorbeeld wanneer begint het dier hevig te trillen of te braken.

Re: Europa

Geplaatst: za 16 mar 2013, 13:15
door wilgenroosje
alfa vulgaris schreef: Gewoon voeren en kijken wat er gebeurt.
Bijvoorbeeld wanneer begint het dier hevig te trillen of te braken.
Volgens mij is dat iets te simpel. Het probleem met dit soort middelen is dat zij al bij veel lagere concentraties dan concentraties die leiden tot trillen of breken effect hebben op het gedrag van bijen. Zij verliezen (deels) hun orientatievermogen en doen veel langer over een foerageervlucht (maken dus minder vluchten per dag) of ze komen helemaal niet meer terug omdat ze verdwalen. Het effect hiervan op de volkontwikkeling meet je niet met een dergelijke voertest op een individuele bij.
Ook kom je met zo'n voertest nooit iets te weten over het effect van blootstelling aan deze middelen in combinatie met blootstelling aan andere middelen, het effect van langdurige blootstelling aan lage concentraties, het effect op de ontwikkeling van het broed dat via voedsel met deze middelen in aanraking komt, etc., etc.

Re: Europa

Geplaatst: za 16 mar 2013, 16:09
door maartenkleijne
Alfa heeft t over standaardtestmethodes in het labo, die wettelijk zijn goedgekeurd.
Andere onderzoeksvormen zoals Wilgenroosje noemt, worden welk uitgevoerd maar niet makkelijk aanvaard omdat ze niet aan wettelijke normen voldoen.
Voor bijen zij de standaardtestmethodes sowieso nutteloos omdat de individuele bij niet het organisme is maar de imme is het organisme. Dat is een paar nullen ingewikkelder dan bijvoorbeeld testen op laboratten op individuele bijen.