Pagina 1 van 2

De Boekenschorpioen

Geplaatst: za 04 mei 2019, 22:13
door crunx
Een relatief nieuwe ontwikkeling in het werken met varroa.

Zoals je zult begrijpen wordt er gebruik gemaakt van de Boekenschorpioen, wie kent ze niet :D


https://www.youtube.com/watch?v=LWgw_j1RSkM

Re: De Boekenschorpioen

Geplaatst: zo 05 mei 2019, 10:11
door Erick

Re: De Boekenschorpioen

Geplaatst: zo 05 mei 2019, 10:30
door Astrid Schoots
Ja, deze Torben Schiffer heeft grondig onderzoek en testen gedaan, in de voetsporen van Seeley, Neumann en Tautz.
Een tiental jaren geleden (of nog langer?) waren de pseudoschorpioentjes (bookscorpion) een korte hype die weer overvloog, omdat het onvoldoende zou helpen. Maar voorzover ik meekreeg is in die tijd onvoldoende aandacht besteed aan een goede behuizing en nestmogelijkheid voor deze varroa-killers, en iedere keer als je de schoongepoetste schuifla opende, kratsjkratsj de schorpioenen vermorzeld werden. Daarom is het goed om steeds te kijken hoe het in de oorspronkelijke habitat was, nl.de holle boom, van zowel de bijen als de samenlevende schorpioen, roofmijt en nog vele goede micro-organismen. Onze vierkante kasten met deels open bodem zijn er niet zo geschikt voor, al kun je ze aanpassen (zie filmpje).

Het tweede tegenargument dat je veel hoort is dat de schorpioenen geen mijten in het broed kunnen doden. Dat klopt, maar ze gaan wel actief op jacht naar de mijten op de bijen zelf, en immers via de voedsterbijen verplaatsen de mijten zich naar het zich sluitende broed. Bovendien eet een schorpioentje zo'n 9 mijten per dag, dus blijft de besmetting mooi laag.

Ik heb het hier niet over grootschalige imkerij voor honing of de nodige bestuiving, maar het lijkt me zinvol om daarnaast ook ruimte te maken voor hoe bijen het miljoenen jaren zonder mensen hebben weten te redden.
(lees ook de onderzoeken van Tom Seeley, waar de boombijen in 20 jaar 'verwaarlozing' een weerstand tegen de varroa hebben opgebouwd: https://www.naturalbeekeepingtrust.org/ ... beekeeping
https://americanbeejournal.com/natural- ... interview/
:hive:

Re: De Boekenschorpioen

Geplaatst: ma 06 mei 2019, 08:03
door Tieme
Deze boekenschorpioenen zullen ook wel niet zo goed tegen mierenzuur en oxaalzuur kunnen. Dus degene die dit wil proberen moet er helemaal voor gaan en stoppen met de chemische middelen. Thymol verdragen ze denk ik ook niet. Dit is een van de redenen (naast de schuifla) dat we dergelijke beestjes niet in de kast vinden.

Re: De Boekenschorpioen

Geplaatst: ma 06 mei 2019, 08:40
door Astrid Schoots
Ja Tieme, klopt helemaal,
al schijnen de oudere boekschorpioenen oxaalzuur enigszins te kunnen verdragen? Wordt onderzocht.

Re: De Boekenschorpioen

Geplaatst: ma 06 mei 2019, 08:50
door Jaap v.Popering
Tieme schreef: Dus degene die dit wil proberen moet er helemaal voor gaan en stoppen met de chemische middelen. T.
Ik bestrijd de varroa vanaf het begin omdat in veel met bestuiving te maken heb en het mij niet nog eens kan veroorloven dat het overgrote deel van mijn volken in de lente verdwenen zijn .
Als ik iets in mijn stal verplaats lopen overal de schorpioenen als een speer weg terwijl het volgens mij wel nachtdiertjes zijn .
Wanneer je deze niet in je stal ziet zal dat een andere reden hebben .

Re: De Boekenschorpioen

Geplaatst: ma 06 mei 2019, 10:02
door Tieme
Zitten ze ook in je kast Jaap?

Re: De Boekenschorpioen

Geplaatst: ma 06 mei 2019, 11:20
door Jaap v.Popering
Een enkele keer zie ik er enkele op de dekplank lopen maar zij zijn te snel om te fotograferen .

Re: De Boekenschorpioen

Geplaatst: ma 06 mei 2019, 12:13
door Tieme
Bij mijn weten heb ik dit niet. En dit terwijl ik niet overdreven veel behandel en toch wel aardig wat mijten heb in sommige volken. Ik zal eens beter kijken.

Re: De Boekenschorpioen

Geplaatst: wo 08 mei 2019, 21:08
door G,A3.
De boekenschorpioen zou dan de 2de methode voor biologische bestrijding van de Varrao zijn, maar bij mij heb ik er nog nooit een gezien, maar wel heel veel roofmijten op de bijenkastbodem. Op het filmpje meerdere per vierkante cm. https://youtu.be/ztStF9HNKHI G,A3.