Pagina 1 van 1

bestuiving kers appel peer

Geplaatst: zo 19 apr 2020, 09:06
door peyterke
Goeiedag, ik heb dit jaar voor het eerst bijen staan bij het fruit. Ik vraag me af op welk uur van de dag de meeste bestuiving plaatsvind voor kers, peer en appel. Op de kers zie ik af en toe in de namiddag een bij die zoekt tussen de vele bloemen maar precies niet vind wat ze zoekt. Heeft dit met de droogte te maken of...? Is een plantage van 40 are te klein voor een groot bijenvolk, zodat ze misschien hun ding elders gaan halen? Zet men ze misschien best net voor de bloemen massaal opengaan zodat de wijde omgeving nog niet is gekend? Toch wel interessant om bij te leren, misschien ergens een cursus of site.
Gr. Peyterke

Re: bestuiving kers appel peer

Geplaatst: ma 20 apr 2020, 23:45
door Hans van der Post.
Bijen vliegen op bloemen die nog niet zijn bestoven vandaar het aarzelende zoeken wat hebt gezien.
Elk soort heeft een tijd waar er nectar wordt afgegeven. Dit weten bijen. Als de bron is opgedroogd haan ze de honing en stuifmeel elders zoeken.
Zoek een imker in de buurt die je het een en ander kan leren.
Hoeveel fruitbomen staan er op de 40 are

Re: bestuiving kers appel peer

Geplaatst: do 30 apr 2020, 11:29
door peyterke
De teler heeft het over een 1000 bomen. Zelf ga ik ergens eens op zoek om over bestuiving bij te leren(zoek het internet voorlopig af) :be8: . Ik zie dat er toch nog wel veel gesproeid wordt, zelfs op de akkers. Ik heb dat niet graag ook al is het niet altijd alarmerend.
Dank, alle meningen zijn welkom Peyterke

Re: bestuiving kers appel peer

Geplaatst: do 30 apr 2020, 11:39
door Jaap v.Popering
peyterke schreef:
do 30 apr 2020, 11:29
De teler heeft het over een 1000 bomen. Zelf ga ik ergens eens op zoek om over bestuiving bij te leren(zoek het internet voorlopig af)
Misschien is dit iets ..
http://www.nederlandsebestuivingscommissie.nl/