Zijn deze raten uit de broedkamers van je volken? Deze zal ik niet uit het volk halen, die bijen zullen deze wel gebruiken / nodig hebben.
Als het uit in honingraten zit zal ik zeggen
- of persen
- of opwarmen en slingeren
- of openkrabben en s'avonds aan de bijen geven.
Echter heb ik hiervan geen praktische ervaring
marten schreef:2e als ik straks honing ga slingeren van de eerste opbrengst, hoe kan ik dit het best bewaren zodat het niet na een paar weken hard is geworden.
wie weet dit hoe ik dat het best kan doen. moet ik het gelijk in potten doen, of is er een andere manier voor.
Het hangt ervan af hoe je je honing wil hebben, hoe warm/koud hij staat te rijpen en wat erin zit glucose/fructose.
Als je de honing lang laat rijpen en de kristallen breekt door hem om de x dagen te roeren kan/moet je de honing nog wat langer laten staan voordat je hem kan afvullen.
Ik vind creme honing het lekkerst en dus neem ik meestal 1 t/m 3 weken de tijd om de kristallen op een goede maat te roeren. Als je grotere kristallen wil dan kan je hem vroeger afvullen.
En soms "schummel" ik ook wel en geef een lepel van de honing van afgelopen jaar erbij om de zelfde soort kristallen de maken.
Hierbij moet ik wel zeggen dat ik geen honing verkoop en deze dus niet laat keuren.