De schadelijkheid van HMF gehalte is pas sinds 2009-2010 in de belangstelling gekomen . Een partij Invertsuikersiroop was door de leverancier te veel verwarmd en dit gehalte was te hoog voor bijenvoeding .Wim Joosten schreef:
Het HMF-gehalte in oude honing wordt elk jaar steeds hoger. HMF is giftig voor bijen.
Ik heb nooit gehoord of gelezen dat door de natuurlijke verhoging in de honing , volken hiervan doodgegaan zijn .
Voor die tijd was het dan ook normaal dat wat oudere honing gewoon zonder problemen aan de volken teruggevoerd zijn .
Ik lees hier ...https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q= ... jOtbVs7vMw
..HMF is giftig voor mens en bij. Voor honingbijen zijn concentraties tot 30 ppm niet giftig en boven 150 ppm wel met een verloop van giftigheid hiertussen. Ppm is part per million = mg per kg. Volgens de EU (directive 110/2001) mag honing niet meer dan 40 ppm HMF bevatten. Wanneer honing bij 20 graden bewaard wordt neemt het HMF gehalte met 1 tot 2 ppm per maand toe. Het duurt dus wel een hele tijd voordat honing giftig wordt voor bijen.