Kamillethee
Moderator:Hans van der Post.
-
- Berichten:1528
- Lid geworden op:di 01 jan 2002, 20:53
- Imker sinds:1997
- Aantal volken:15
- Bijenras(sen):Carnica, mellifera, bastaard
- Locatie:Soest
- Contacteer:
Dirk...tarwesuiker? Invertsuikerstroop bedoel je daarmee?
-
- Berichten:139
- Lid geworden op:za 17 feb 2007, 22:46
- Imker sinds:1982
- Aantal volken:24
- Locatie:Belgie
- Contacteer:
Re: Kamillethee
In een bijendarm die een zuur klimaat heeft zullen nosema sporen niet goed tot ontwikkeling komen. De zuurtegraag remt de ontwikkeling af.
Honing heeft een zuurtegraad met een Ph tussen 3,42-6,10, met een gemiddelde van ph 3.91. Doordat honing zuur is zullen micro-organismen niet goed tot ontwikkeling komen, ook niet in de darm die deze zure honing opneemt. (daarom word honing oa toegepast voor de ontsmetting, maar dit heeft ook andere redenen) We gaan in de winter suikersiroop geven die bijna een base is. Dat is juist het omgekeerde als wat in de natuur voor komt. Als er een risico op besmetting is zal deze in een quasi base omgeving gemakkelijker tot ontwikkeling komen dan in een zure omgeving.
In oude boeken zie je nog wel eens dat men aanraadde om het wintervoer zuur te maken, dit kan met azijn of met citroenzuur. Lange tijd is aangenomen dat dit echter geen zin heeft. Het is echter geen slechte praktijk. Je benaderd er het natuurlijke product mee en je help de bijen om een het hoofd te bieden aan sporen die desgevallend zouden willen ontkiemen.
PS: Ijsazijn word gebruikt om de wasmot uit de opgeslagen raten te houden. Het dood echter ook de nosema sporen. Daarom is het beter om Ijsazijn te gebruiken ipv citroenzuur.
Honing heeft een zuurtegraad met een Ph tussen 3,42-6,10, met een gemiddelde van ph 3.91. Doordat honing zuur is zullen micro-organismen niet goed tot ontwikkeling komen, ook niet in de darm die deze zure honing opneemt. (daarom word honing oa toegepast voor de ontsmetting, maar dit heeft ook andere redenen) We gaan in de winter suikersiroop geven die bijna een base is. Dat is juist het omgekeerde als wat in de natuur voor komt. Als er een risico op besmetting is zal deze in een quasi base omgeving gemakkelijker tot ontwikkeling komen dan in een zure omgeving.
In oude boeken zie je nog wel eens dat men aanraadde om het wintervoer zuur te maken, dit kan met azijn of met citroenzuur. Lange tijd is aangenomen dat dit echter geen zin heeft. Het is echter geen slechte praktijk. Je benaderd er het natuurlijke product mee en je help de bijen om een het hoofd te bieden aan sporen die desgevallend zouden willen ontkiemen.
PS: Ijsazijn word gebruikt om de wasmot uit de opgeslagen raten te houden. Het dood echter ook de nosema sporen. Daarom is het beter om Ijsazijn te gebruiken ipv citroenzuur.
Re: Kamillethee
Jozef Maier schreef:
In een bijendarm die een zuur klimaat heeft zullen nosema sporen niet goed tot ontwikkeling komen. De zuurtegraag remt de ontwikkeling af.
Honing heeft een zuurtegraad met een Ph tussen 3,42-6,10, met een gemiddelde van ph 3.91. Doordat honing zuur is zullen micro-organismen niet goed tot ontwikkeling komen, ook niet in de darm die deze zure honing opneemt. (daarom word honing oa toegepast voor de ontsmetting, maar dit heeft ook andere redenen) We gaan in de winter suikersiroop geven die bijna een base is. Dat is juist het omgekeerde als wat in de natuur voor komt. Als er een risico op besmetting is zal deze in een quasi base omgeving gemakkelijker tot ontwikkeling komen dan in een zure omgeving.
In oude boeken zie je nog wel eens dat men aanraadde om het wintervoer zuur te maken, dit kan met azijn of met citroenzuur. Lange tijd is aangenomen dat dit echter geen zin heeft. Het is echter geen slechte praktijk. Je benaderd er het natuurlijke product mee en je help de bijen om een het hoofd te bieden aan sporen die desgevallend zouden willen ontkiemen.
PS: Ijsazijn word gebruikt om de wasmot uit de opgeslagen raten te houden. Het dood echter ook de nosema sporen. Daarom is het beter om Ijsazijn te gebruiken ipv citroenzuur.
In welke verhouding?
Met vr.gr. C.H.Ooms.
-
- Berichten:139
- Lid geworden op:za 17 feb 2007, 22:46
- Imker sinds:1982
- Aantal volken:24
- Locatie:Belgie
- Contacteer:
Re: Kamillethee
In welke verhouding?
Met vr.gr. C.H.Ooms.
Je kan bij de apotheker strookjes kopen waarmee je de PH controleert. Ze zijn niet erg precies maar dat hoeft voor deze toepassing ook niet. Zoals ik reeds schreef, ook honing heeft een variabel PH. Met een PH van tussen de 4 en 5 kom je al een heel eind.
http://www.fiers.be/nl/156790
Re: Kamillethee
Heb een test uitgevoerd met de kamillethee.
De afgelopen dagen, die dagen dat het koud en winderig was heb ik een van de kasten 'n halve kilo suiker in 1:1 verhouding gegeven. De volgende dag was er nog ongeveer de helft over.
Gisteravond heb ik ze weer 'n halve kilo gegeven, wederom 1:1 maar dit keer met een kopje kamillethee erbij. Toen ik vanavond ging kijken was het allemaal verdwenen en zaten er heel veel bijen in het voerbakje. In tegenstelling tot de vorige halve kilo waar er maar een stuk of 20 bijen in het voerbakje zaten. Beide keren heb ik om dezelfde tijd gekeken hoe het ervoor stond....
Ervaringen van anderen zou ik graag ook willen lezen.... Als die er zijn.
Duurzaam en ecologisch tuinieren, imkeren en energieopwekking op mijn website (zie profiel).
De afgelopen dagen, die dagen dat het koud en winderig was heb ik een van de kasten 'n halve kilo suiker in 1:1 verhouding gegeven. De volgende dag was er nog ongeveer de helft over.
Gisteravond heb ik ze weer 'n halve kilo gegeven, wederom 1:1 maar dit keer met een kopje kamillethee erbij. Toen ik vanavond ging kijken was het allemaal verdwenen en zaten er heel veel bijen in het voerbakje. In tegenstelling tot de vorige halve kilo waar er maar een stuk of 20 bijen in het voerbakje zaten. Beide keren heb ik om dezelfde tijd gekeken hoe het ervoor stond....
Ervaringen van anderen zou ik graag ook willen lezen.... Als die er zijn.
Duurzaam en ecologisch tuinieren, imkeren en energieopwekking op mijn website (zie profiel).
- Oude Essink
- Erelid
- Berichten:3562
- Lid geworden op:za 18 nov 2000, 00:00
- Locatie:Nederland
- Contacteer:
Re: Kamillethee
Een lekker kopje koffie wil er bij mijn bijen ook wel in met veel suiker het liefst en een wolkje room.:D
- maartenkleijne
- Moderator
- Berichten:3582
- Lid geworden op:di 21 nov 2000, 00:00
- Imker sinds:1974
- Aantal volken:3
- Bijenras(sen):bastaard
- Locatie:hilversum
- Contacteer:
Re: Kamillethee
Ik deed en aantal jaren altijd povencaalse kruiden in het suikerwater. De bijen namen dat enthousiast op. Het idee was dat de varroa's het niet prettig vinden.
Dit herinnert me eran dat ik dat dit jaar weer wil doen.
gr,
m
Dit herinnert me eran dat ik dat dit jaar weer wil doen.
gr,
m
Re: Kamillethee
En had je minder varroa dan ?
Re: Kamillethee
Ik houd het op een fors glas eigen gemaakte MEDE [:)]
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 157 gasten