wintervoeren

Praktijk-onderwerpen.

Moderator: Hans van der Post.

Gebruikersavatar
Hans van der Post.
Moderator
Berichten: 8260
Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds: 1962
Aantal volken: 4
Bijenras(sen): F1 carnica VSH
Locatie: Oegstgeest
Contacteer:

Re: wintervoeren

Bericht door Hans van der Post. »

Marco schrijft: Ik ben bezig met inwinteren van mijn volken.
En gebruik de verhouding 4 liter warm water en 6 kg suiker.
60 % dus, maar ik vind dat er zoveel suiker neerslaat op de bodem van mijn voerbak.


Dit probleem heb ik ook gehad en "opgelost".

Bij suikeroplossing voor de wintervoorraad gooi ik in een emmer met een inhoud van twaalf liter, negen kg suiker. De hoogte van de droge suiker streep ik aan. (watervaste pen)
Bij het vullen van warm water zakt de suiker in. Er wordt nu warm water aangevuld tot het droge suiker nivo. Dan heb ik als ik dit oplos 60% suikeroplossing die na afkoeling (handwarm) - de voerbak ingaat. Op die wijze van oplossen kristalliseert het, na een dag in de voerbak, uit.
Je hebt maar weinig meer water nodig om de kristallisatie te voor komen. In de beschreven emmer met streep gooi ik nu 2 cm meer water dan tot aan de streep.
Als ik dan ga roeren tot alles is opgelost treed er geen kristallisatie in de voerbak op.

Het is wel een iets lagere suikeroplossing maar ik denk dan maar; nectar is 82% water en 18% suiker.

!Hans.
Marco en Ingrid
Berichten: 116
Lid geworden op: zo 04 jan 2009, 15:24
Locatie: Sweden
Contacteer:

Re: wintervoeren

Bericht door Marco en Ingrid »

Bedankt voor alle tips ga het 1 en ander proberen!!
Heb nog wel een vraag over inwinteren van afleggers maar die zal ik in een nieuwe onderwerp plaatsen.

groet, Marco
pim123
Berichten: 400
Lid geworden op: wo 30 mei 2007, 22:52
Locatie: Delft
Contacteer:

Re: wintervoeren

Bericht door pim123 »

Ik lees in "Bijenhouden, hoe doe je dat" dat je hooguit handwarm water mag gebruiken anders ontstaat er HMF, een stof die giftig is voor bijen. In Speelziek lees ik dat hij gewoon heet water gebruikt en hier gebruiken sommige mensen zelfs water wat tegen de kook is.
Is dat HMF nou een fabeltje ?

Ik heb voor de zekerheid maar 15kg suiker opgelost in 10 liter (3:2) koud water, dan heb ik in ieder geval genoeg voor mijn eerste volk...
Marco en Ingrid
Berichten: 116
Lid geworden op: zo 04 jan 2009, 15:24
Locatie: Sweden
Contacteer:

Re: wintervoeren

Bericht door Marco en Ingrid »

Wat is HMF ?
heb nog niets gemerkt dat de bijen het loodje leggen. sterker nog vandaag vliegen ze als nooit tevoren.

Marco
Gebruikersavatar
Berend
Berichten: 408
Lid geworden op: di 21 apr 2009, 14:10
Contacteer:

Re: wintervoeren

Bericht door Berend »

pim123
Berichten: 400
Lid geworden op: wo 30 mei 2007, 22:52
Locatie: Delft
Contacteer:

Re: wintervoeren

Bericht door pim123 »

Ok, point taken [:I]...zoek ik eens een keer niet voordat ik een vraag stel :D
Kees Overeem
Berichten: 104
Lid geworden op: wo 07 mar 2001, 00:00
Contacteer:

Re: wintervoeren

Bericht door Kees Overeem »

<<<<<
60 % dus, maar ik vind dat er zoveel suiker neerslaat op de bodem van mijn voerbak.
>>>>>>>>>>>>

Marco;
De verhouding is goed, de concentratie suiker zou ivm het tijdstip nog wel hoger kunnen.
Het enige wat eraan ontbreekt is voldoende roeren!!
Zelfs als je koud kraanwater gebruikt lost deze verhouding helemaal op, dus het is eigenlijk zonde van de verloren energie.
Probeer eens een verfroerder op een boormachine.
Veel succes.
Gebruikersavatar
Hans van der Post.
Moderator
Berichten: 8260
Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds: 1962
Aantal volken: 4
Bijenras(sen): F1 carnica VSH
Locatie: Oegstgeest
Contacteer:

Re: wintervoeren

Bericht door Hans van der Post. »

Pim123 schrijft: Is dat HMF nou een fabeltje ?

Ja ik weet het ook niet meer. Wat ik wel weet is dat suikerbieten gekookt worden en de daaropvolgende bewerkingen nog warm = heet zijn.
Is er iemand die mij kan uitleggen hoe het kan dat dan het HMF gehalte niet oploopt?



!Hans.
LWPisa
Berichten: 1528
Lid geworden op: di 01 jan 2002, 20:53
Imker sinds: 1997
Aantal volken: 15
Bijenras(sen): Carnica, mellifera, bastaard
Locatie: Soest
Contacteer:

Re: wintervoeren

Bericht door LWPisa »

Ik zit niet zo in de suikerchemie maar ik denk dat er geen/nauwelijks HMF in tafelsuiker zit om een paar redenen:

1) het proces van concentreren gebeurt in een basisch milieu voor zover ik het kan nazoeken. Ze lossen de suiker uit de gesneden bieten op in heet (70 graden) water waarna ze er kalkmelk bij doen om allerlei zetmeel/eiwitten etc neer te slaan door een hoge pH. HMF onstaat het best/meest in een zuur milieu.

2) De laatste stappen van concentreren gaan vooral door oppervlaktevergroting/vaccuumverdamping, daar komt weinig hitte bij kijken. Het gaat ook nog een keer door actieve kool heen.

3) HMF onstaat uit glucose/fructose en het proces om sucrose uit bieten te halen is zo gemaakt dat die nauwelijks onstaan, ze zijn uit op het concentreren van sucrose, glucose/fructose hebben andere eigenschappen wat betreft oplossen en kristaliseren.

4) De laatste stap van het proces bestaat uit het kristaliseren van sucrose en dan met centrifuges de kristallen uit de slurry halen. HMF lost vrij goed op in water, beter dan "in sucrose" dus als het er al in zat verdwijnt het met het afvalwater/melasse denk ik.

Om HMF te laten onstaan moet je hoge concentraties glucose/fructose hebben in combinatie met een lage pH en liefst ook metaalionen. Dus bij het inverteren van sucrose, bewaren van glucose/fructose stroop (en honing) heb je de meeste kans op HMF.

Momenteel gebeurt er vrij veel onderzoek aan HMF omdat het een potentiele biobrandstof is met voordelen tov ethanol.

Voor de liefhebber:

http://www.hyfoma.com/nl/content/voedin ... raffinage/


L
Kees Overeem
Berichten: 104
Lid geworden op: wo 07 mar 2001, 00:00
Contacteer:

Re: wintervoeren

Bericht door Kees Overeem »

<<<<<<<<<http://www.hyfoma.com/nl/content/voedingsmiddelen-branches-processing-bereiding-productie/zoetwaren/suiker-glucose-fructose/suiker-raffinage/ <<<<<<<<<<<<<<<<

Interessant!! , maar...
Alleen schrik je als je ziet wat men over honing beweert !
Zeker als je ook even bij " over hyfoma " kijkt, daar pretenderen ze dat het een belangwekkende kennisbank is voor de voedingsmiddelenindustrie.
Er is een mogelijkheid onder aan het honingartikel om te reageren, welke specialist uit ons midden wil dat doen ?
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Semrush [Bot] en 135 gasten