Oorzaak en gevolg van bijensterfte?

Praktijk-onderwerpen.

Moderator:Hans van der Post.

levenskracht
Berichten:4
Lid geworden op:do 07 jan 2010, 08:21
Locatie:Nederland
Contacteer:
Oorzaak en gevolg van bijensterfte?

Bericht door levenskracht » do 07 jan 2010, 08:49

Hallo allemaal,

Bij deze wilde ik jullie als ervaringsdeskundigen eens de volgende vraag voorleggen. Ikzelf zit al sinds mijn 16e levensjaar letterlijk en figuurlijk in 'het groen'. Van huis uit, heb ik respect voor de natuur met de paplepel ingegoten gekregen.

Omdat ik me tegenwoordig bezig houdt met zgn. 'effectieve micro-organismen' (omdat ik een heel groot hart heb voor natuur en milieu), zou ik jullie visie wel eens willen horen wat betreft het gebruik hiervan t.a.v. de bijensterfte.

Natuur en milieu-problematiek wordt bijna altijd aan de symptoomkant bestreden, terwijl er aan de oorzakelijke kant die hieraan ten grondslag ligt bijna nooit iets gedaan wordt. Als ik alleen al bekijk hoe de moderne landbouw, systematisch moeder natuur naar de knoppen aan het helpen is, met alle gevolgen vandien dan vraag ik me af, hoelang nog...?

Om een lang verhaal kort te maken, effectieve micro-organismen (EM) herstellen het natuurlijk evenwicht en verhogen de algemene weerstand van elk levend organisme, zo ook van de bijenvolkeren. EM zijn volkomen onschadelijk voor de totale kringloop van water, plant, dier en mens. Ook ben ik in het bezit van een uitvoerig artikel van een Duitse Dipl.- Ing., die zelf imker is, en met goed resultaat de EM heeft toegepast, reeds in 2003.

Ik hoop van harte, dat sommigen van jullie openstaan voor een andere en ruimere blik op deze hele problematiek. Want in het tijdperk van Q-koorts, Mexicaanse griep en bijensterfte redden we het écht niet als we maar te pas en te onpas blijven bestrijden!

Ik ben benieuwd naar jullie reactie's ...

Met vriendelijke groet,
René

Gebruikersavatar
marcv
Berichten:122
Lid geworden op:do 30 jul 2009, 17:07
Locatie:Belgie
Contacteer:

Re: Oorzaak en gevolg van bijensterfte?

Bericht door marcv » do 07 jan 2010, 09:43

Ik heb de indruk dat de werkzaamheid van EM's door de bedrijven die dit commercialiseren sterk wordt overdreven.

Ik denk onder meer aan deze studie (Wageningen), niet met bijen maar voor bodemverbetering:
http://www.velt.be/Joomla/index.php?opt ... ew&gid=230

conclusies van het onderzoek:
"De meeste resultaten duiden niet op een effect van EM
op ziektewerendheid, behalve bij R. solani in één grond
Geen verschil waargenomen in activiteit van de totale
bodem microflora door EM
Geen verschillen waargenomen in bacterie populatie. Dus
het organisme dat R. solani onderdrukt was waarschijnlijk
geen bacterie
Toevoeging van bokashi aan de bodem kan tijdelijk de
ziekteontwikkeling stimuleren
EM verbetert niet de algemene ziektewerendheid van de bodem"

Gebruikersavatar
AndreasH
Berichten:815
Lid geworden op:di 07 apr 2009, 11:07
Locatie:Vught
Contacteer:

Re: Oorzaak en gevolg van bijensterfte?

Bericht door AndreasH » do 07 jan 2010, 09:44

Hey,

Zou je me dat onderzoek eens willen opsturen?? Ben erg benieuwd (als regulier gebruiker van EM voor mijn eigen weerstand).

Groeten,

Andreas

Duurzaam en ecologisch tuinieren, imkeren en energieopwekking op mijn website (zie profiel).

LWPisa
Berichten:1528
Lid geworden op:di 01 jan 2002, 20:53
Imker sinds:1997
Aantal volken:15
Bijenras(sen):Carnica, mellifera, bastaard
Locatie:Soest
Contacteer:

Re: Oorzaak en gevolg van bijensterfte?

Bericht door LWPisa » do 07 jan 2010, 09:55

Ehm wat doet de duitse imker die EM toepast precies?

Misschien heb je ergens een punt, er zijn zeker microorganismen verantwoordelijk voor allerlei processen in het bijenvolk en het zou kunnen dat die schade ondervinden van bepaalde bestrijdingen maar daar is nog niet veel over bekend. Check de archieven van Bee-list.

Bedenk wel dat ziekten normaal zijn in de natuur en ecologische evenwichten nooit statisch zijn. Het is normaal dat er dynamiek is door ziekten.

L

Gebruikersavatar
marcv
Berichten:122
Lid geworden op:do 30 jul 2009, 17:07
Locatie:Belgie
Contacteer:

Re: Oorzaak en gevolg van bijensterfte?

Bericht door marcv » do 07 jan 2010, 10:11

Zie de url.
Daarnaast heb ik enkel het samenvattend artikel in het tijdschrift van Velt (op papier dus). Maar de informatie via die url is vollediger dan het artikel meen ik mij te herinneren.

kreydt
Berichten:319
Lid geworden op:zo 13 mar 2005, 22:11
Locatie:Belgie
Contacteer:

Re: Oorzaak en gevolg van bijensterfte?

Bericht door kreydt » do 07 jan 2010, 10:22

Fijn, dat er nog jeugdige idealisten zijn.

EM is een commercieel produkt, dat in dezelfde categorie valt als voedingssuplementen. Ze zijn nodig maar bij een evenwichtige toestand, volkomen overbodig.

De uitvinder van EM, Teruo, paste zijn mix van microorganisme met sucses toe op de herinplanting van citrusbomen. Het mechanisme is hetvolgende; Elke plant leeft in een grond waarin de microorganisme ( de nuttigen en de belagers ) in een dynamisch evenwicht voorkomen.
Als men deze planten rooit en er direct nieuwe plant, is het evenwicht verstoord en zullen de negatieve organismen de overhand hebben met gevolg dat de plant geen symbiose kan ontwikkelen met de nuttige organismen wat dan als gevolg heeft dat de plant wegkwijnt.
Door nu een overvloed aan nuttige organismen toe te voegen worden de belagende organismen geremd en ontstaat er vlug een gunstig evenwicht voor de plant.
Theoretisch volledig in orde maar in de praktijk loopt het niet zo effectief. Gewoon omdat er voor elke soort ( en waarschijnlijk ook voor elke varieteit ) planten een andere mix moet samengesteld worden. En daar is nog geen onderzoek naar verricht.
In Belgie is enkele jaren geleden een proefveld, heringeplant met appelbomen in een grond verrijkt met het Teruo mengsel. Met een totaal negatief resultaat.
Een tweede aspect is de prijs. Het is betaalbaar om enkele bloempotten te enten maar om enkele hectaren te enten is het gewoon onbetaalbaar zeker nu de landbouwprijzen sterk onder druk staan.

Zoals alle "GROENE" voorstellen is ook dit "DE" juiste oplossing voor de milieu problemen maar als je met uw twee voeten op de grond blijft staan is het alleen een plezant ideetje.

Tussen haakjes;
"Als ik alleen al bekijk hoe de moderne landbouw, systematisch moeder natuur naar de knoppen aan het helpen is, met alle gevolgen vandien dan vraag ik me af, hoelang nog..." is zuivere demagogie. Doe de moeite eens om U te informeren over "MODERNE" landbouw.

kg

Gebruikersavatar
AndreasH
Berichten:815
Lid geworden op:di 07 apr 2009, 11:07
Locatie:Vught
Contacteer:

Re: Oorzaak en gevolg van bijensterfte?

Bericht door AndreasH » do 07 jan 2010, 10:38

(APENSTAART)kreijd

Blijft een feit dat ook MODERNE akkerbouwers problemen hebben met overbemesting. De stront moet toch ergens naartoe (zeg ik dan maar even).

Ik heb in het verleden al eens gevraagd of er iemand was die bekend was met het inwinteren op melasse maar het hoef natuurlijk niet alleen maar te maken te hebben met inwinteren. EM toevoegen aan de drink-gelegenheid van de bijen in het voorjaar zou wellicht al een positief effect kunnen hebben op de ontwikkeling van een volk. Dat zou uiteraard onderzocht moeten worden. (Biedt zich aan).

levenskracht
Berichten:4
Lid geworden op:do 07 jan 2010, 08:21
Locatie:Nederland
Contacteer:

Re: Oorzaak en gevolg van bijensterfte?

Bericht door levenskracht » do 07 jan 2010, 11:17

Hallo,

Heerlijk om te zien dat er weer wat leven in de brouwerij komt n.a.v. mijn aan- en opmerkingen. Als reactie op op Kreydt, wilde ik even het volgende opmerken.
Het is zo makkelijk om 'nieuwe' oude ideëen onderuit te halen, door naar allerlei onderzoeken te verwijzen, die je van horen zeggen hebt. Het lijkt me veel zinvoller om samen naar oplossingen te zoeken.
Want met alle respect, de chemische bestrijding van de Varroa-mijt is ook maar een tijdelijke oplossing, die aan de échte oorzaken geen mm. veranderen. De algemene weerstand wordt door allerlei milieu-invloeden systematisch om zeep geholpen, waardoor de bijen niet meer in staat zijn om weerstand te bieden. En juist het woordje weerstand is het toverwoord in deze.
Het heeft weinig nut om in een welles-nietes discussie te vervallen, het enigste wat ik wilde is een handreiking bieden die kan leiden tot een oplossing van een van de vele problemen waar wij als mensheid direct en indirect mee te maken krijgen.

levenskracht
Berichten:4
Lid geworden op:do 07 jan 2010, 08:21
Locatie:Nederland
Contacteer:

Re: Oorzaak en gevolg van bijensterfte?

Bericht door levenskracht » do 07 jan 2010, 11:30

Halle Marcv,

Als antwoord op jouw reactie ook nog even het volgende. Ik ben het volledig met je eens, dat je het alleen maar door toediening van EM niet kunt redden. Het is een combinatie van factoren, die je met o.m. EM in de hand hebt, om bodem ziekte-onderdrukkend te maken. Zeeschelpen-kalk en kleimineralen bieden hierin uitkomst.
Ik ben altijd al anti-pesticiden geweest, omdat dat ook alleen maar symptoom-bestrijding is. Een gezond organisme (of dat een mens, een plant, een dier zoals in dit geval een bij betreft) is in staat om weerstand te bieden. De huidige veestapels en landbouwgewassen, blijken zonder ingrijpen van buitenaf niet meer instaat om te overleven...
Met de tegenwoordige landbouwmethodiek worden m.b.v. an-organische messtoffen op korte termijn hele goede resultaten bereikt, alleen gaat dat t.k.v. grond, het grondwater en de kwaliteit van groente en fruit. Door meer gebruik te 'durven' maken van organische meststoffen worden er op de lange termijn veel betere resultaten bereikt en i.p.v. anti-milieu te zijn, dragen we dan weer ons steentje bij tot een herstel van het milieu.
Helaas leven wij tegenwoordig in een kwantiteits-maatschappij, het woordje kwaliteit wordt nog maar héél klein geschreven, met alle zwaarwegende gevolgen vandien.

Véél wijsheid toegewenst namens,
René Hanneman

Gebruikersavatar
Jeroenvt
Berichten:1535
Lid geworden op:do 06 sep 2007, 21:44
Aantal volken:5
Bijenras(sen):hele leuke
Locatie:Hoogland - Nederland
Contacteer:

Re: Oorzaak en gevolg van bijensterfte?

Bericht door Jeroenvt » do 07 jan 2010, 11:36

Nogal off topic, maar allez. Kreydt, is de landbouw in België wel vergelijkbaar met die in Nederland? Ik heb eigenlijk geen idee? Weet wel dat wij in NL één van de meest doorgevoerde bio-industrie hebben met alle problemen die daaromheen hangen, vooral in de niet-grondgebonden-landbouw. En die problemen hebben onmiskenbaar nog steeds grote invloed op onze leefomgeving en de natuur. Voor de rest ben ik het wel met je eens, het toevoegen van micro-organismen kan soms een goede start maken, voor de lange duur is een evenwicht nodig dat zelfstandig ontstaat.

--
Mvg Jeroen van Tol
http://www.bijentuin.nl
http://www.imkervereniging-zuidflevoland.nl/

[url="http://www.bijenhouden.nl/forum/viewtopic.php?t=11506"]10 jaar bijenhouden.nl meld je aan voor de feestelijke meeting[/url]

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 46 gasten