Bienenwohl wie kent dit?

Praktijk-onderwerpen.

Moderator: Hans van der Post.

Plaats reactie
ROY
Berichten: 3
Lid geworden op: vr 07 aug 2009, 14:05
Locatie: Germany
Contacteer:

Bienenwohl wie kent dit?

Bericht door ROY »

Goedemiddag

Heeft één van jullie wel eens van Bienenwohl gehoord en kun je dit in Nederland te kopen?
BienenWohl wordt in Oostenrijk door imkers in gezet tegen bestrijding van de Varroa Mijt maar is niet legaal te koop in Duitsland.

Ik -Roy- ben een Nederlander die in Duitsland woont en daar voor het tweede jaar de cursus imkeren volgt.
smile
Berichten: 109
Lid geworden op: do 13 okt 2005, 15:13
Locatie: Middelburg
Contacteer:

Re: Bienenwohl wie kent dit?

Bericht door smile »

Ik heb er van gehoord en er is een mini publicatie van de WUR van.
Het is op oxaalzuur basis vergelijkbaar met de druppel methode en heeft dus het beste effect in een broedloze periode. Daarbuiten wordt het dus niet geadviseerd.

Hier de link en het stukje:
http://enews.nieuwskiosk.nl/more.aspx?e ... 39&u=$uid$
Bienen-wohl oder nicht?
Vaak wordt gezegd dat varroamiddelen te duur zijn. Het argument is dat je ze net zo goed zelf kunt maken en dat het niet te betalen is van de verkoop van een paar potten honing. Met Bienenwohl is dat dubbel en dwars waar. Niet alleen is het eenvoudig zelf een oxaalzuursuikeroplossing (de werkzame component) te maken, maar door volledig te vertrouwen op de werkzaamheid van bienenwohl, kun je ook gelijk de aanschaf van nieuwe volken in je kostenberaming doorrekenen.
Bienenwohl is een middel op basis van een oxaalzuursuikeroplossing en wat andere stofjes die verder weinig doen. Het komt in een handige flacon waarmee je de vloeistof in een bijenvolk kunt druppelen. Tot zover niets aan de hand want ook wij zijn voor het gebruik van oxaalzuur. Verschil is wel dat geadviseerd wordt het in een volk met broed te gebruiken. Laten we het nog één keer herhalen: oxaalzuur werkt niet in volken met broed!
Natuurlijk vallen er wel een paar mijten dood neer, maar daar komen onze bijen de winter niet mee door. Dat had de producent ook begrepen en daarom is het advies het kort na elkaar te herhalen. Uitgebreide studies van de werkgroep varroabestrijding hebben jaren geleden al laten zien dat dit geen goed idee is (Anoniem 2001). Het levert namelijk schade op aan bijen. Al met al geen goede keuze dus. Gebruik dus alleen thymol en mierenzuur in volken met broed en oxaalzuur in de winter of in een broedloze periode in de zomermaanden (zie schema).
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 150 gasten