invoeren

Praktijk-onderwerpen.

Moderator:Hans van der Post.

heidecap
Berichten:979
Lid geworden op:za 14 dec 2002, 22:21
Locatie:Netherlands
Contacteer:
Re: invoeren

Bericht door heidecap » vr 29 aug 2003, 14:56

Frans, Piet,

Mag ik vragen waarom jullie het water koken ?


Groeten, Thomas



Bijgewerkt door - heidecap op 29/08/2003 14:59:46

Frans vanTongeren
Berichten:2016
Lid geworden op:wo 29 nov 2000, 00:00
Locatie:Nederland

Re: invoeren

Bericht door Frans vanTongeren » vr 29 aug 2003, 15:01

Dag Frans,
Je bijen hebben waarschijnlijk een overstap kunnen maken in de suikerplas van je Mommersbak en zijn toen verdronken.
Er moet voorkomen worden dat de bijen in een meer van suiker komen te belanden.
Die dode bijen voor de kast waren wellicht verdronken bijen die ze er hebben uitgesleept.
gr.
Frans
15.05
Frans,
Je volk zal ten dele verhongerd zijn.
Je hebt ze te laat gevoerd; een deel was reeds gestorven.
Nadat het resterend gedeelte de suiker heeft geconsumeerd, zijn ze aan hun taak begonnen:
Het verwijderen van de overledenen
gr.
Frans

Frans Klein Breteler
Berichten:68
Lid geworden op:wo 20 aug 2003, 08:40
Locatie:Netherlands
Contacteer:

Re: invoeren

Bericht door Frans Klein Breteler » vr 29 aug 2003, 15:11

beste Frans

weet jij (of u) ergens info over de mommersbak?

met vriendelijke groet, Frans

Piet Jager
Berichten:2128
Lid geworden op:za 18 nov 2000, 00:00
Locatie:Nederland
Contacteer:

Re: invoeren

Bericht door Piet Jager » vr 29 aug 2003, 15:36

Mag ik vragen waarom jullie het water koken ?
1. Oude, vaste gewoonte!
2. Gaat snel en de suiker lost volledig op!
3. Wellicht, dat het inverteren (splitsing naar enkelvoudige suikers) door de bijen dan wat gemakkelijker gaat (maar dat is maar een idee-fix van mij)
4. Misschien gaat het ook wat minder snel in de raat kristalliseren.
5. Het bevalt me prima.
6. Nooit uitwinterings-problemen mbt de voeding.

!Piet

Frans vanTongeren
Berichten:2016
Lid geworden op:wo 29 nov 2000, 00:00
Locatie:Nederland

Re: invoeren

Bericht door Frans vanTongeren » vr 29 aug 2003, 17:53

Dag Frans,
Zeg maar jij!
Die Mommersbakken kunnen vijf liter suikerwater bevatten.
Aan de voorzijde zijn een aantal rondjes geboord met een doorsnede van zo'n twee cm; de bijen kruipen daardoor van kast naar voederbak.
Vervolgens komen ze een soort sluis tegen van twee rechtopstaande plankjes waarvan de eerste lager is dan de tweede.
Ze kruipen op tegen de eerste en dalen vervolgens af naar...het smalle strookje (driekwart cm)suikerwater.
Het volgende hoge plankje heeft aan de onderzijde een gleuf van een paar mm, waar het suikerwater onderdoor vloeit.
Er moet een glasplaatje worden gelegd tussen voorzijde en tweede plankje om te voorkomen dat de bijen in het suikerwatermeer belanden.
Het werkt goed, maar er moeten geeen mankementen aanwezig zijn.
(Ben benieuwd of dit te volgen is!)
Ik heb nog drie bakken te koop!
gr.
Frans

Frans Klein Breteler
Berichten:68
Lid geworden op:wo 20 aug 2003, 08:40
Locatie:Netherlands
Contacteer:

Re: invoeren

Bericht door Frans Klein Breteler » di 02 sep 2003, 12:19

Heb begrepen dat je er ook gewoon stro op 10cm kunt afknippen en daar een laag van in je voerbak kunt leggen. Ook erg handig he! Op 4 ramen broed, moet daar een kilo of 10 aan suiker bij?

Henk Klok
Berichten:761
Lid geworden op:wo 17 jan 2001, 00:00

Re: invoeren

Bericht door Henk Klok » di 02 sep 2003, 13:02

Het onderstaande vond ik bij beekeeper.org:
(vertaald uit 't engels)
"--dat is zo geconcentreerd dat het moeilijk is om 2 pound suiker in warm water opgelost te krijgen tenzij het water kookt. Verder, probeer niet om suiker aan kokend water toe te voegen terwijl het op het fornuis staat omdat u waarschijnlijk de suiker zult branden en het carameliseert, wat de bijen ziek zal maken."

En dit bij een biologie cursus, betreffende toxicologie:
Caramelisering treedt op waneer koolhydraten, hoog verhit worden. Ook in dit geval ontstaan talrijke verschillende verbindingen . Er is nog weinig onderzoek verricht over de toxiciteit van deze stoffen. Enkele wel onderzochte verbindingen hebben bij muizen invloed op de hersenfuncties aangetoond.

Groeten,
Henk

Hennie Peters
Berichten:965
Lid geworden op:ma 26 aug 2002, 14:35
Locatie:Nederland
Contacteer:

Re: invoeren

Bericht door Hennie Peters » di 02 sep 2003, 13:27

Henk,

Suiker caramelliseert niet onder de honderd graden. Ik denk dat de auteur hier iets anders in gedachten heeft. Als je een grote hoeveelheid suiker in een pan kiepert dan maakt het water vrijwel geen contact meer met de bodem. De dikke laag suiker die dan op de bodem ligt kan daardoor mogelijk "aanbranden" als je het gas aan laat staan.

Frans schrijft:
ik heb eerst het water gekookt, vervolgens het gas uitgedaan en de suiker opgelost
Daarmee kan de suiker nooit boven de 100 graden komen.

Henk Klok
Berichten:761
Lid geworden op:wo 17 jan 2001, 00:00

Re: invoeren

Bericht door Henk Klok » di 02 sep 2003, 13:47

Hennie,

weet ik, en ik had ook gelezen wat Frans schreef, maar omdat het mij toch in z'n greep hield en ik op internet nog gezocht heb naar het verhitten van suiker en giftigheid, plaatste ik hierboven maar de (weinige) resultaten.

Henk

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 49 gasten