Inwinteren hoe doe je dat?
Moderator: Hans van der Post.
-
- Berichten: 84
- Lid geworden op: do 11 sep 2003, 16:46
- Imker sinds: 2001
- Aantal volken: 5
- Bijenras(sen): Bastaard
- Locatie: Kerkdriel
- Contacteer:
Re: Inwinteren hoe doe je dat?
Gerard,
Waarom word er eigenlijk melkzuur bij de suikeroplossing toegevoegd?
Mij is dit nooit verteld, en ik doe dit dus ook niet. Wel heb ik eens meer gehoord dat iemand dit deed.
MVG. Paul.
Waarom word er eigenlijk melkzuur bij de suikeroplossing toegevoegd?
Mij is dit nooit verteld, en ik doe dit dus ook niet. Wel heb ik eens meer gehoord dat iemand dit deed.
MVG. Paul.
- hans hoogendoorn
- Berichten: 929
- Lid geworden op: di 18 mei 2004, 19:06
- Locatie: Veelerveen
- Contacteer:
Re: Inwinteren hoe doe je dat?
[quote="Poulus Coset"]
Gerard,
Waarom word er eigenlijk melkzuur bij de suikeroplossing toegevoegd?
Mij is dit nooit verteld, en ik doe dit dus ook niet. Wel heb ik eens meer gehoord dat iemand dit deed. [/quote]
Op pagina 1 van deze inwinterdiscussie (bladzij terug dus)
hebben Piet een Theo interessante info gegeven
over de zin en onzin van invertsuiker. het lezen waard.
Hieruit trok ik de volgende conclusie :
Als ik Piet goed begrijp :
Is de door mij voorgestelde bereiding van invertsuiker (zuur meeverwarmen) sterk af te raden !
Of moeten we er voorzichtig mee zijn ?
Immers, bij het verhitten van suiker waaraan zuur is toegevoegd, ontstaat HMF (hydroxymethylfurfural).
Net als bij het verhitten van honing. (Suikerwater heeft daar geen last van)
HMF is giftig voor bijen.
ik werd niet tegengesproken,
dus ...
!HH!
Gerard,
Waarom word er eigenlijk melkzuur bij de suikeroplossing toegevoegd?
Mij is dit nooit verteld, en ik doe dit dus ook niet. Wel heb ik eens meer gehoord dat iemand dit deed. [/quote]
Op pagina 1 van deze inwinterdiscussie (bladzij terug dus)
hebben Piet een Theo interessante info gegeven
over de zin en onzin van invertsuiker. het lezen waard.
Hieruit trok ik de volgende conclusie :
Als ik Piet goed begrijp :
Is de door mij voorgestelde bereiding van invertsuiker (zuur meeverwarmen) sterk af te raden !
Of moeten we er voorzichtig mee zijn ?
Immers, bij het verhitten van suiker waaraan zuur is toegevoegd, ontstaat HMF (hydroxymethylfurfural).
Net als bij het verhitten van honing. (Suikerwater heeft daar geen last van)
HMF is giftig voor bijen.
ik werd niet tegengesproken,
dus ...
!HH!
- hans hoogendoorn
- Berichten: 929
- Lid geworden op: di 18 mei 2004, 19:06
- Locatie: Veelerveen
- Contacteer:
Re: Inwinteren hoe doe je dat?
Overigens is melkzuur verkrijgbaar bij iedere winkel,
die benodigdheden voor de (thuis)wijnmakerij verkoopt,
zoals postorder www.vanrein.nl
Een drogist zal ook wel lukken.
!HH!
die benodigdheden voor de (thuis)wijnmakerij verkoopt,
zoals postorder www.vanrein.nl
Een drogist zal ook wel lukken.
!HH!
-
- Berichten: 478
- Lid geworden op: vr 29 apr 2005, 20:05
- Locatie: Belgie
- Contacteer:
Re: Inwinteren hoe doe je dat?
Ik denk dat hier het melkzuur wordt toegevoegd om bederf tegen te gaan. Schimmelvorming wordt zo voor een groot deel vermeden. Naar mijn mening kan je dit vervangen door een klein beetje azijn toe te voegen. Ook wijnsteenzuur moet volgens mij kunnen.
Wat de produktie van HMF betreft: De vorming van HMF kan worden vermeden als het zuur na het koken wordt toegevoegd.
mvg
buckfast_beekeeper
Wat de produktie van HMF betreft: De vorming van HMF kan worden vermeden als het zuur na het koken wordt toegevoegd.
mvg
buckfast_beekeeper
-
- Berichten: 84
- Lid geworden op: do 11 sep 2003, 16:46
- Imker sinds: 2001
- Aantal volken: 5
- Bijenras(sen): Bastaard
- Locatie: Kerkdriel
- Contacteer:
Re: Inwinteren hoe doe je dat?
Doen de bijen dit niet zelf door enzymen aan de suikeroplossing toe te voegen alvorens deze in de raten op te slaan?hans hoogendoorn schreef:Op pagina 1 van deze inwinterdiscussie (bladzij terug dus)Poulus Coset schreef:
Gerard,
Waarom word er eigenlijk melkzuur bij de suikeroplossing toegevoegd?
Mij is dit nooit verteld, en ik doe dit dus ook niet. Wel heb ik eens meer gehoord dat iemand dit deed.
hebben Piet een Theo interessante info gegeven
over de zin en onzin van invertsuiker. het lezen waard.
Hieruit trok ik de volgende conclusie :
Nu de invertsuiker zelf.
Als ik Piet goed begrijp :
Is de door mij voorgestelde bereiding van invertsuiker sterk af te raden !
Of moeten we er voorzichtig mee zijn ?
Immers, bij het verhitten van suiker waaraan zuur is toegevoegd, ontstaat HMF (hydroxymethylfurfural).
Net als bij het verhitten van honing. (Suikerwater heeft daar geen last van)
HMF is giftig voor bijen.
ik werd niet tegengesproken,
dus ...
!HH!
- hans hoogendoorn
- Berichten: 929
- Lid geworden op: di 18 mei 2004, 19:06
- Locatie: Veelerveen
- Contacteer:
Re: Inwinteren hoe doe je dat?
[quote="buckfast_beekeeper"]
Ik denk dat hier het melkzuur wordt toegevoegd om bederf tegen te gaan. Schimmelvorming wordt zo voor een groot deel vermeden. Naar mijn mening kan je dit vervangen door een klein beetje azijn toe te voegen. Ook wijnsteenzuur moet volgens mij kunnen.
Wat de produktie van HMF betreft: De vorming van HMF kan worden vermeden als het zuur na het koken wordt toegevoegd.[/quote]
Voor de duidelijkheid :
Zuur als middel om invertsuiker te maken
moet volgens mijn info toch wel langere tijd meeverwarmd worden.
Zelfs totdat de vloeistof bruinig wordt.
Dit zou de (voor bijen giftige) HMF in ons bijenvoer opleveren.
Ik wil niet zeuren, ik ben hier onkundig in, maar wil het graag correct weten.
wie het weet en het niet met me eens is, spreek me rustig tegen !
Zuur als schimmelremmer lijkt mij heel nuttig.
Dit Kan ivm de HMF mogelijk beter na het koken.
Dit heb ik nog niet eerder gedaan of geprobeerd.
Dank u lief forum.
Hoeveel zuur is dan nodig ?
!HH!
Ik denk dat hier het melkzuur wordt toegevoegd om bederf tegen te gaan. Schimmelvorming wordt zo voor een groot deel vermeden. Naar mijn mening kan je dit vervangen door een klein beetje azijn toe te voegen. Ook wijnsteenzuur moet volgens mij kunnen.
Wat de produktie van HMF betreft: De vorming van HMF kan worden vermeden als het zuur na het koken wordt toegevoegd.[/quote]
Voor de duidelijkheid :
Zuur als middel om invertsuiker te maken
moet volgens mijn info toch wel langere tijd meeverwarmd worden.
Zelfs totdat de vloeistof bruinig wordt.
Dit zou de (voor bijen giftige) HMF in ons bijenvoer opleveren.
Ik wil niet zeuren, ik ben hier onkundig in, maar wil het graag correct weten.
wie het weet en het niet met me eens is, spreek me rustig tegen !
Zuur als schimmelremmer lijkt mij heel nuttig.
Dit Kan ivm de HMF mogelijk beter na het koken.
Dit heb ik nog niet eerder gedaan of geprobeerd.
Dank u lief forum.
Hoeveel zuur is dan nodig ?
!HH!
-
- Berichten: 858
- Lid geworden op: wo 16 jan 2002, 13:17
- Contacteer:
Re: Inwinteren hoe doe je dat?
Mijn collega imker met ruim 40 jaar ervaring gebruikt dit al vele jaren.Poulus Coset schreef: Waarom word er eigenlijk melkzuur bij de suikeroplossing toegevoegd?
Hij koopt het in Duitsland waar het zeer veel voordeliger is dan hier bij ons.
Ik ben geen chemicus dus wat het precies doet kan ik zelf niet vertellen.
De melkzuur zet het kristalsuiker om in invertsuiker.
gerard.b.w.vos
-
- Berichten: 84
- Lid geworden op: do 11 sep 2003, 16:46
- Imker sinds: 2001
- Aantal volken: 5
- Bijenras(sen): Bastaard
- Locatie: Kerkdriel
- Contacteer:
Re: Inwinteren hoe doe je dat?
De man die mij een beetje wegwijs heeft gemaakt in de imkerij heeft zelf al 69 jaar zijn bijen ingewinterd met een suikeroplossing zonder enige toevoegingen.
Maar is het verstandig om wel een zuur toe te voegen, of is het maar net waar je jezelf goed bij voelt?
MVG. Paul.
Maar is het verstandig om wel een zuur toe te voegen, of is het maar net waar je jezelf goed bij voelt?
MVG. Paul.
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 136 gasten