Re: suikerdeeg
Geplaatst: zo 31 jul 2005, 22:54
Inwinteren met deeg is wel handig.
Zelf heb ik, hoewel ik maar een kleine imker ben en imker met een tiental volken, mijn bijen op drie standen staan, waarvan eentje op een 150km. van huis.
Om het inwinteren te vergemakkelijken winter ik sinds enkele jaren de helft van mijn volken in met Ambrosia deeg. Een deeg hetwelke bestaat uit geïnverteerde suiker, verpakt in pakken van 15kg.
Dit kost wel iets meer dan de traditionele suikerstroop, al dan niet zelfgemaakt.
Deze meerkost weegt echter niet op tegen het gebruiksgemak. Ik leg zulk een pak op het voergat boven op de kast rond half augustus, de bijen nemen dit op in eigen tempo en steken dit mooi in de raten, op het tempo dat ze zelf willen. Ik gebruik 1 pak van 15kg. per volk.
Half septerber nog eens kijken of ik links of rechts nog enkele raampjes moet herschikken en ze zijn klaar om de winter in te gaan.
Niet te vergeten: In december nog even een varroabehandeling met oxaalzuur en klaar is kees.
Makkelijk zat.
groeten
dirk
Zelf heb ik, hoewel ik maar een kleine imker ben en imker met een tiental volken, mijn bijen op drie standen staan, waarvan eentje op een 150km. van huis.
Om het inwinteren te vergemakkelijken winter ik sinds enkele jaren de helft van mijn volken in met Ambrosia deeg. Een deeg hetwelke bestaat uit geïnverteerde suiker, verpakt in pakken van 15kg.
Dit kost wel iets meer dan de traditionele suikerstroop, al dan niet zelfgemaakt.
Deze meerkost weegt echter niet op tegen het gebruiksgemak. Ik leg zulk een pak op het voergat boven op de kast rond half augustus, de bijen nemen dit op in eigen tempo en steken dit mooi in de raten, op het tempo dat ze zelf willen. Ik gebruik 1 pak van 15kg. per volk.
Half septerber nog eens kijken of ik links of rechts nog enkele raampjes moet herschikken en ze zijn klaar om de winter in te gaan.
Niet te vergeten: In december nog even een varroabehandeling met oxaalzuur en klaar is kees.
Makkelijk zat.
groeten
dirk