Pagina 3 van 6

Re: gewalste of gegoten kunstraat

Geplaatst: di 01 feb 2011, 21:33
door Els Kleijnendorst
Beste Tinus, je schrijft: "Dan ga ik het gieten en dan kan je de wafels op vouwen en weer vlakmaken zonder dat ze breken."

Ook ik maak mijn eigen wasraten zonder toevoeging van andere stoffen. Bij mij lukt dat vouwen en vlakmaken alleen als de raat nog warm van het persen is. Hoe krijg jij het voor elkaar om de raten ook na afkoeling nog soepel te houden? Leg alsjeblieft uit (watertemperatuur bij schonen was? heel veel keer 'spoelen'?) Of ligt het eraan dat ik alleen was van braamraat, honingzegels en uit de honingkamers (her)gebruik?

Re: gewalste of gegoten kunstraat

Geplaatst: wo 02 feb 2011, 12:48
door m.kolsters.
Dag Els ik kook alle oude gebruikte raat zuiver in veel water en met 200 stuks om dat het anders te veel kost van stoken.
Maar er komen hier imkers om te laten persen van eigenwas, en dan merk ik ook dat deze was goed is.
Maar straks moet er weer worden geklaagd dat er geen zuivere was meer is, en dan te weten wat de imkers mengen.
Zo heb ik ook een keer was ingekocht met veel paraffine er in ,de imkers denken dat je het niet kan zien
en hoe meer kaarsen in de wassmelter des te meer kg. was.
Je kan dit meten of er paraffine in zit, maar ook de kleur is het merkbaar.
Hou de was WAS en klaag straks niet dat de bijen hem er uit knagen.

Re: gewalste of gegoten kunstraat

Geplaatst: wo 02 feb 2011, 16:36
door weertman
Kijk eens op de site van http://www.imkereibedarf-rettig.de/

Werk al een jaar of wat met volle tevredenheid met een niet watergekoelde mal van bovengenoemde firma;
kan er een stuk of 12 wafels van het formaat broedkamerraam mee gieten per uur.

Watergekoeld gaat natuurlijk veel sneller

Ze verkopen ook watergekoelde ,een heel stuk goedkoper als wat hier genoemd wordt
Voor verdere vragen mail maar even.

Vanuit het “Sallandsche”

Manni Weertman

Re: gewalste of gegoten kunstraat

Geplaatst: wo 02 feb 2011, 22:18
door Els Kleijnendorst
Tinus,
bedankt voor je advies. Denk dat ik altijd te weinig water heb gebruikt en liet het ook niet tot kookpunt komen.

Re: gewalste of gegoten kunstraat

Geplaatst: za 12 feb 2011, 14:20
door m.kolsters.
Ben van morgen weer in belgië geweest en ook gevraagd wat er voor toevoegingen in werden gedaan,
maar geen parafine of koolzaad olie ook hij wil graag geen andere producten in zijn was.
Ook wil ik laten weten dat het vanmorgen om half tien 11gr. boven nul was in zuid BE.

Re: gewalste of gegoten kunstraat

Geplaatst: za 12 feb 2011, 14:49
door Dirk C
Tinus,

Ik zou koolzaadolie en parafine toch niet in 1 naam vernoemen :naughty: .
Koolzaadolie is een totaal onschuldige toevoeging welk er enkel voor zorgt dat ze wat soepel blijven :doh: .
Ik heb was met hopen dus om de hoop te vergroten moet ik het zeker niet doen :think:

Bij handelaren komt de was van overal en is de kans niet denkbeeldig dat er zwaar verontreinigde was gebruikt wordt.
Als je hier bijvoorbeeld al leest op hoeveel verschillende manieren (en met hoeveel verschillende producten) de varroa bestreden wordt dan heb ik liefst waswafels van mijn zelf gewonnen was :whistle: .

groeten,
Dirk

Re: gewalste of gegoten kunstraat

Geplaatst: wo 28 dec 2016, 22:38
door bieke louis
Ik giet al vele jaren mijn eigen wafels, in het begin van alle was..nu alleen nog van ontzegelwas of ramen waar geen broed heeft ingezeten...zonder ook maar 1 toevoeging...zo blijft was..was en zijn mijn bijen blij hoop ik :be3:

Re: gewalste of gegoten kunstraat

Geplaatst: do 29 dec 2016, 00:07
door FerryB
maartenkleijne schreef:Alleen gewalste raten zij geschikt om kaarsen te rollem. Voor de rest hebben ze vooral nadelen.
Ik rol gewoon kaarsen van gegoten was. Als je het maar doet op kamertemperatuur.
Gaat prima.

Re: gewalste of gegoten kunstraat

Geplaatst: do 29 dec 2016, 00:14
door FerryB
Ik gebruik mijn eigen was en giet zelf met eigen gemaakte watergekoelde kunstraatpers. Ik doe geen enkele toevoeging, want dat is nergens voor nodig.
De was lost prima als je maar de juiste siliconen gebruikt in de pers.
En als je de raten op kamertemperatuur verwerkt breekt er geen enkele raat.
Dus geen olie of wat dan ook toevoegen.
De bijen bouwen het prima uit en ik ben er heel erg tevreden over.

Re: gewalste of gegoten kunstraat

Geplaatst: do 29 dec 2016, 11:46
door m.kolsters.
Gelukkig FerrtB ik vind het heel mooi dat je deze hebt terug gehaald,
Het probleem is er en de bijen hebben een groot probleem en nu vele imkers met hen.
Maar hoe lossen we dit op, zorg in ieder geval voor je eigen was en giet mal en hou het zuiver.

Ik wil wel dat de imkers het nog eens terug lezen.
Een gezond bijen jaar.