Hoe lang blijven roeren alvorens in potjes te doen

Praktijk-onderwerpen.

Moderator:Hans van der Post.

Marcje
Berichten:475
Lid geworden op:vr 09 jan 2015, 19:08
Imker sinds:2015
Aantal volken:9
Bijenras(sen):Carnica
Locatie:Meetjesland Oost-Vlaanderen
Contacteer:
Re: Hoe lang blijven roeren alvorens in potjes te doen

Bericht door Marcje » do 05 okt 2017, 21:29

Hans van der Post. schreef: Marc wat voor een antwoord verwacht je van ons lezers?
Tja, ik weet dat ik maar blijf doorzeuren en dit tot vervelens toe, sorry hiervoor
Je hebt meer dan twee maanden geroerd bij een - achteraf te hoge temperatuur - het begint nu de te kristalliseren. Zet de gevulde potten koel weg 8/15 graden.
Oja de emmer maak die leeg anders krijg je de honing er niet meer uit. :)
Bedankt voor bijkomende info
bee-tree schreef:
Marcje schreef:
AnnekeW schreef:roer hem op het laatste moment nog een keer goed door, anders kan de honing er gemarmerd uitzien.
Vond ik sowieso een prima tip, en vandaag even getest of de honing nog door de
snijkraan heen kon.
Het lukte nog net, maar toen hij eenmaal in het potje zat, zag de honing er
gemarmerd uit( ik had niet extra geroerd , nog niet ).

20171004_210447 (Custom).jpg

Het heeft wel iets, maar nu vraag ik mij af of dit kwaad kan, en wat het verschil is op termijn ?

Groetjes.
Marc
En of het wel iets heeft !
Het lijkt satijnen honing die als laagjes zijde in het potje ligt.
De honing lijkt zijdezacht te zijn, net als satin oftewel satijn.
Dat kan geen kwaad :o Dus, de consument zal er niet over vallen.
Misschien wel de keurmeesters; die zien gelaagde ofwel gemarmerde honing
niet als superieur gebottelde honing. Abejas- árbor :b10:
Jawadde, hier heb ik zeer veel aan en zijn de antwoorden die ik zocht :clap:
Ik had verdikke zeer goed gezocht op het internet naar afbeeldingen , alsook hier naar "gemarmerde honing" maar noppes tot nu :dance:


P.S. De Francaise die aan het 'roer' staat in het filmpje, had het roer even los
kunnen laten, om die wesp weg te jagen die tot driemaal toe een landing maakte
op de smeuïge honing. Zij verjoeg de wesp niet want die was voor haar
de biologische indicator dat de consistentie van de honing naar haar zin was.
De wesp zakte niet weg in de bewegende honing, wat ze wel doet wanneer
de honing nog niet zo viskeus is. Ze plakte er ook niet aan vast.
Zij kon onverschrokken er af vliegen.
Ik had de wesp niet opgemerkt :doh: en inderdaad een prima indicatie hoe stroperig de honing is

Dus, dankzij de gewenste - door het roeren ontstane - cohesie ofwel samenhang
tussen de kristalliserende moleculen, is de oppervlaktespanning van de miel crémeux
precies goed geworden voor de smaak van iedere (?) consument.
Zet jouw potje even buiten, waar nog de nodige wespen rond vliegen ondanks
de storm van vandaag. Blijf er bij wachten om te zien hoe vlinders en bijen en wespen
zich gedragen als ze er op landen.
Ga ik zeker eens doen en hartelijk bedankt voor uw belangeloze inzet om mij te helpen in deze en zeker mij alleen niet als ik zie hoeveel maal dit gelezen is
Ondertussen zijn de potjes gevuld en ziet er veelbelovend uit :D

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 22 gasten