Pagina 4 van 5

Re: honing slingeren

Geplaatst: do 26 mei 2011, 19:47
door marcv
Het is zinloos om in honing te roeren zolang de kristallisatie niet begonnen is. Ik heb hier honing staan die geslingerd is op 1 mei en nog altijd vloeibaar. Ik mag er niet aan denken dat ik die al die tijd zou moeten roeren.
Ga om de paar dagen eens kijken en begin 2x per dag te roeren zodra je iets kleurverandering ziet.
Of doe het sneller gaan door te enten met wat honing van vorig jaar of van de winkel. In een tweede emmer met een klein beetje beginnen te mengen en elke dag wat meer van jouw honing toevoegen. Je hoeft er niet meer in te doen als je kan roeren. Dan 2/3e of zo inpotten en maar weer honing toevoegen. Tot alles verwerkt is...

Re: honing slingeren

Geplaatst: do 26 mei 2011, 19:59
door zanna
Hallo Marc,
je schrijft;
Of doe het sneller gaan door te enten met wat honing van vorig jaar of van de winkel.
Ok met je eigen honing (of die van een bevriend imker), maar .... "van de winkel".
Daar stel ik toch mijn vragen bij. :oops:

Re: honing slingeren

Geplaatst: do 26 mei 2011, 20:15
door Bijenhoudster
Bij mij begint het kristaliseren nu al. Cursusboek: "...stop als de inmiddels crèmig geworden substantie nog vloeibaar genoeg is voor het afvullen van de potten (meestal na enige weken roeren)".

Enige weken...dat is wel erg lang.

Re: honing slingeren

Geplaatst: do 26 mei 2011, 20:58
door marcv
zanna schreef: Ok met je eigen honing (of die van een bevriend imker), maar .... "van de winkel".
Daar stel ik toch mijn vragen bij. :oops:
Dat mag...
Ik niet :be9:

100g of zo in 30kg of meer?

Re: honing slingeren

Geplaatst: do 26 mei 2011, 21:01
door marcv
Bijenhoudster schreef:Enige weken...dat is wel erg lang.
Hoe lager de temperatuur, hoe sneller het gaat. Een beperkte hoeveelheid kan misschien in de koelkast?

Re: honing slingeren

Geplaatst: za 28 mei 2011, 02:12
door Berend
Bijenhoudster schreef:Ik wil zaterdag de kast weer in en o.a. kijken of er meer honing te halen valt.
Laat je ook wat voor de bijen over? :be8:

Re: honing slingeren

Geplaatst: za 28 mei 2011, 10:38
door Eddy Geurtsen
Een reeds voor een aantal jaren terug overleden bijenvriend maakte bij het afnemen van de honing altijd de opmerking: "Ik wil ze niet beroven".

Re: honing slingeren

Geplaatst: za 28 mei 2011, 15:29
door Bijenhoudster
marcv schreef:
Bijenhoudster schreef: Een beperkte hoeveelheid kan misschien in de koelkast?

Mijn koelkast is al 3/4 jaar stuk :oops: gelukkig is dit hele huis koud.

En ik laat genoeg over voor de bijen. Ik heb de honing uit de oude BK raten ook apart gehouden om terug te geven met wintervoeren. De overige honing in de BK niet geslingerd. En de rest van het jaar zal er waarschijnlijk niet meer geslingerd worden. Het voelt wel een beetje als beroven ja, maar dan vertel ik mijzelf dat ik ze eerst 24,5 kilo suiker water gegeven heb per kast.

Overigens dat slechte volkje (veger) eet de meegegeven honingraten aardig leeg.

Re: honing slingeren

Geplaatst: za 28 mei 2011, 16:21
door petro
Marc,
bij het lezen van je reactie dacht ik eerst hij heeft gelijk,een ieder zijn eigen gedachten.
Maar nu ik zelf eens over doordacht: Wat denk je van de ziektes die kunnen voorkomen in honing vanuit de winkel
(zeker die uit het buitenland!)
Er wordt toch niet voor niets gewaarschuwd niet te voeren met honing als die niet van eigen stand komt?!
Kleine beetjes die je gebruikt voor het laten kristaliseren van je eigen honing,zorgt voor ruime verspreiding van eventuele aanwezige ziektekiemen. Toch?
Petro
marcv schreef:
zanna schreef: Ok met je eigen honing (of die van een bevriend imker), maar .... "van de winkel".
Daar stel ik toch mijn vragen bij. :oops:
Dat mag...
Ik niet :be9:

100g of zo in 30kg of meer?

Re: honing slingeren

Geplaatst: zo 29 mei 2011, 11:35
door semar
Bijenhoudster schreef:[ maar dan vertel ik mijzelf dat ik ze eerst 24,5 kilo suiker water gegeven heb per kast..
bij mij krijgen ze zelf is de winter maar ±15 kg suiker.

Vriendelijke groet
Semar(Dominique)