Pagina 1 van 3

moerloos volk

Geplaatst: ma 24 mei 2010, 11:00
door lut
Ik ben sinds dit voorjaar beginnen imkeren na in de winter een beginnerscursus gevolgd te hebben. Ik ben gestart met twee volkeren. Het éne evolueert tot op heden 'normaal'. In het andere volk is er gezwermd. Ik ontdekte gesloten moerdoppen op het moment dat de koningin al vertrokken was. Ik heb één mooie moerdop laten staan. 9 mei was die uitgelopen. Gisteren heb ik de kasten gecontroleerd, nog geen legsel te zien, er is ook geen gesloten broed meer. Deze morgen ben ik terug een kijkje gaan nemen aan de vliegplank. Tot op vandaag was er niets abnormaals te zien op de vliegplank..bijen vlogen aan en af, wel met nauwelijks stuifmeel (wat te verklaren is door gebrek aan broed neem ik aan). Vanmorgen echter zaten er op de vliegplank een stuk of 50 bijen. Een heel aantal daarvan zaten te stretselen, anderen zaten daar precies maar wat te zonnen. Er was ook grote opkuis precies. Heel regelmatig werden dode of zwakke bijen buiten gedragen. Ondertussen vlogen ook heel wat haalbijen af en aan. Mijn indruk is dat ze terug meer stuifmeel binnenbrengen dan de dagen voordien, maar nog niet te vergelijken met de stuifmeel die door mijn tweede volk wordt binnengehaald. Ik weet niet goed hoe ik dit gedrag moet interpreteren? Ik ging er vanuit dat ik pas echt met een probleem zit als ik volgende zondag geen legsel in de kast vind, en dacht dan een raam met openbroed van mijn tweede kast in de moerloze kast te hangen. Mijn vraag is nu of ik het gedrag van de bijen zoals ik het deze morgen heb geobserveerd, moet beschouwen als alarmerend en eerder ingrijpen? Heel veel dank alvast om mij te willen helpen.

Re: moerloos volk

Geplaatst: ma 24 mei 2010, 11:28
door Ruinerweg
Gewoon afwachten, een jonge moer moet bronstig zijn en op bruidsvlucht, het duurt een paar dagen voor ze aan de leg geraakt. Laat ze even met rust, als ze echt moerloos zijn hoor je dat wel!!

Een raampje met eitjes in hangen kan dan altijd nog!

Geduld!

en succes,

Roel

Re: moerloos volk

Geplaatst: ma 24 mei 2010, 23:13
door joselito
ik ben niet akkoord. Als er 10 dagen na het uitlopen van de koningin nog geen eitjes zijn moet je een raam met open broed geven, tenzij je de koningin gezien hebt.
Een raam open broed geven geeft je de zekerheid dat de werksters niet gaan leggen.

Re: moerloos volk

Geplaatst: di 25 mei 2010, 06:14
door A.A. Staals
joselito schreef: Als er 10 dagen na het uitlopen van de koningin nog geen eitjes zijn moet je een raam met open broed geven, tenzij je de koningin gezien hebt.



10 dagen na het uitlopen van de koningin zijn er nog geen eitjes.
Koningin gaat pas aan de leg als het broednest leeg is, ongeveer vier weken na het verdwijnen van de oude koningin. 10 dagen na het uitlopen van een koningin duurt het nog ruim een week voor alle broed is uit gelopen. Meestal is in een bevruchtings volkje de koningin pas na 10 dagen aan de leg.

ad staals

Re: moerloos volk

Geplaatst: di 25 mei 2010, 08:36
door joselito
A.A. Staals schreef:
10 dagen na het uitlopen van de koningin zijn er nog geen eitjes.




Als het weer uitstekend is zijn er tien dagen na de geboorte van de koningin eitjes. Dan heb ik het over een bevruchtingskastje zonder broed. Als er broed is, of als het weer slecht is kan het inderdaad langer duren. Maar de reden van het geven van larfjes in een kast na 10 dagen heeft een andere reden. Na 5 dagen gaat de koningin op bevruchting en als ze niet terug komt om een of andere reden heb je snel leggende werksters. Het geven van larfjes voorkomt dat

Re: moerloos volk

Geplaatst: za 29 mei 2010, 11:37
door lut
Geduld hebben was wellicht een goed advies. Vandaag de kast nog eens gecontroleerd en er zitten terug kleine larfjes in. Ze zitten mooi aaneengesloten, ik denk dus dat ik er mag van uit gaan dat er terug een leggende moer in het nest is, niet?
Ik moet wel zeggen dat er duidelijk ook werksters aan de leg waren geraakt want in het darrenraam waren heel wat cellen gevuld met soms wel 10 eitjes tegelijk in één cel, heel sporadisch zaten er twee kleine larfjes in zo'n darrecel. De larfjes die ik nu gezien heb; liggen mooi in aaneengesloten celletjes, lopen op van klein naar groter....Klopt mijn redenering dat ik op basis van wat ik gezien heb in de kast (ondanks het feit dat ik geen koningin heb gezien) er mag van uit gaan dat er terug een leggende moer is en kan ik ze bijgevolg terug rustig de tijd geven om aan te groeien als volk(ze zijn toch wel erg uitgedund) of moet ik toch nog alert zijn voor één of ander? Heel erg bedankt voor de reactie. Dit imkerforum is echt wel zeer nuttig voor een groentje.

Re: moerloos volk

Geplaatst: za 29 mei 2010, 13:28
door lamheuv
Dag Lut, volgens mij heb je de nieuwe koningin aan de leg.
Broed in de gaten houden.
Nu, na een dag of 6 moet er mooi gesloten werksterbroed te zien zijn.
Met en krans van larfjes en een krans van eitjes daar om heen.

Meerdere eitjes in een cel zie je bij een pas leggende koningin wel vaker.

Succes er mee.

Door vragen en observeren wordt je wijs.

M.vr.gr. Elze Lammerts.

Re: moerloos volk

Geplaatst: za 29 mei 2010, 15:21
door joselito
Ik heb mijn twijfels. Waarom zouden de werksters beginnen te leggen als er een koningin aanwezig is? Nog een week wachten en dan weet je het.

Re: moerloos volk

Geplaatst: za 29 mei 2010, 20:26
door petro
Jonge moeren leggen vaak meerdere eitjes in één cel(effe wennen)Dat is vaak slechts de eerste dagen,Ze leggen algauw zoals het "hoort".
Geduld is ook hier het goede woord,als blijkt dat na het sluiten de moer toch darrebroedig is kan je altijd nog ingrijpen.
Gezien het aangesloten broed wat je benoemt zal het allemaal wel loslopen.
Petro

Re: moerloos volk

Geplaatst: za 29 mei 2010, 21:39
door erikzhs
Ik heb weleens gelezen dat je bij een jonge moer pas in de kast mag kijken als er gesloten broed is, omdat er anders gevaar voor inballen van de jonge moer bestaat. Is dat niet zo?

Groeten,

Erik