Nu kwam ik in het aprilnummer 1935 van het "Maandschrift voor Bijenteelt" (voorloper Bijen) onderstaand artikel tegen en daarin worden aanzienlijk mindere hoeveelheden suiker genoemd.
Mijn vraag: wie heeft er op onderstaande wijze het voedselgebruik in diverse winters gemeten? Natuurlijk graag met vermelding hoe het drachtaanbod in uw omgeving is in de maanden september t/m maart. En ook welk ras bijen u heeft, Buckfast heeft immers veel grotere hoeveelheden nodig dan huis-tuin-en-keuken- of Carnica bijen.
Els Kleijnendorst
Uit april 1935:
Vraag 234. Hoeveel hebben de bijen in deze zachte winter tot nu toe verbruikt? Wat is de normale hoeveelheid voor dit tijdvak? Mocht er veel ingeteerd zijn, dan zouden de imkers tijdig kunnen ingrijpen om verhongeren der bijen te voorkomen.
H.Chr. Versteeg te A. (Gld.) Lid van het H.B.
Antwoord: Over een periode van 16 jaar (1918/1933) verbruikte bij mij een kastvolk gemiddeld in Oct. 1,37 K.G, Nov. 0,9 K.G., Dec. 0,77 K.G., Jan. l K.G., Febr. 1,54 K.G., Maart 2,345 K.G, en in April, waarin in vroege voorjaren soms al enig gewin is, 2,235 K.G.
Thans is verbruikt in Oct. 1,5 K.G, Nov. 0,8 K.G., Dec. 1,1 K.G., Jan. l K.G. Totaal over 4 maanden 4,4 K,G. tegen 4,04 K.G. gemiddeld. Het verbruik valt tot nu toe dus nog al mee. Dat het groter is, is toe te schrijven aan het vrij grote aantal vliegdagen, waardoor de bijen zich nog herhaaldelijk konden reinigen. Op de dagen met reinigingsvluchten valt altijd de grootste afname waar te nemen. Van 1-15 Febr. j.l. is de gewichtsvermindering 0,75 K.G. geweest; de normale hoeveelheid voor Febr. 1,54 K.G. zal dan wel worden bereikt, vooral als er enkele sterke vliegdagen komen.