shock na steek.....hyposensibilisatiekuur

Praktijk-onderwerpen.

Moderator: Hans van der Post.

Plaats reactie
Gerrit-Jan Brouwer
Berichten: 8
Lid geworden op: zo 26 mei 2002, 16:59
Locatie: Nederland
Contacteer:

shock na steek.....hyposensibilisatiekuur

Bericht door Gerrit-Jan Brouwer » di 13 mei 2003, 23:08

Mijn man is vanochtend na 2 bijensteken in een anafylactische shock geraakt. Hij raakte 10 minuten na de steek onwel en viel bewusteloos neer. De 10-jarige dochter die thuis was kon gelukkig alarm slaan, dat kon hij zelf niet meer. Door snel medisch handelen in de vorm van huisarts met Adrenaline ging zijn bloeddruk, die gedaald was naar 40/20, gelukkig weer omhoog. De inmiddels bestelde ambulance kon gelukkig na een kwartier hulp en overleg met huisarts vertrekken zonder mijn man die weer wat begon op te knappen. Het eerste wat hij zei toen hij weer kon praten was dat hij de bijen niet weg zou doen!!

De schrik zit er desondanks in. De huisarts zegt dat hij een hyposensibilisatiekuur moet gaan doen, imker of geen imker, bij zo'n hevige reactie moet dat gewoon. Mijn man denkt dat hij, als hij gestabiliseerd is (....) weer verder gaat met zijn bijen. Zijn hier imkers die ook na zoiets zijn blijven imkeren? Graag jullie reacties.

Mijn man heeft sinds 3 jaar bijen, en is ondertussen best wel eens gestoken natuurlijk. Meestal heeft hij dan een dag een warme, jeukerige plek maar had verder geen gekke reacties. Tot nu ineens. De bijen zullen we helaas de hele zomer uit logeren moeten doen, om de situatie thuis in de tuin in ieder geval veilig te maken. De kuur zal enige maanden duren.

Gebruikersavatar
Hans van der Post.
Moderator
Berichten: 8246
Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds: 1962
Aantal volken: 14
Bijenras(sen): F1 carnica VSH
Locatie: Oegstgeest
Contacteer:

Re: shock na steek.....hyposensibilisatiekuur

Bericht door Hans van der Post. » di 13 mei 2003, 23:26

Ja, het heel erg schrikken. Van Teun Langenrak uit Bodegraven weet ik dat het "over" kan gaan. Teun doet een kuur waar weet ik even niet. Hij heeft nu dit voorjaar(ik sprak hem in Driebergen op de bijenmarkt)zijn eerste echte steek na dat hij onwel werd - mei 2002, nu maart 2003- bij zijn bijen opgelopen, geen probleen meer! Ook zijn eerste woorden waren, na het van de kaart zijn, de bijen doe ik niet weg!
Ik wil informeren hoe het verder is gegaan dit voorjaar. Je leest het nog.
Hans

Gerrit-Jan Brouwer
Berichten: 8
Lid geworden op: zo 26 mei 2002, 16:59
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: shock na steek.....hyposensibilisatiekuur

Bericht door Gerrit-Jan Brouwer » wo 14 mei 2003, 21:48

Dank Hans voor je reactie, we horen graag verder....

Gebruikersavatar
wilde
Berichten: 1641
Lid geworden op: do 03 okt 2002, 23:16
Imker sinds: 1980
Aantal volken: 15
Bijenras(sen): Bastaard
Locatie: Koudekerke
Contacteer:

Re: shock na steek.....hyposensibilisatiekuur

Bericht door wilde » wo 14 mei 2003, 22:19

Allergieën zijn vervelende verschijnselen en moeilijk te bestrijden, omdat de oorzaak niet altijd duidelijk is. Een bijensteek kan verschillende reacties geven. Bij mij op het erf staan een groot deel van het jaar al mijn bijenvolken. Dat zijn in toptijden ongeveer 1 miljoen bijen totaal. Dan kan er altijd wel eens een steek vallen, door chagrijnigheid, per ongeluk klem zetten van een bij in kleding of gewoon bij het oppakken van iets uit de tuin. Voor mij is dat geen enkel probleem, maar voor mijn vrouw geldt dat niet. Zij heeft een allergie opgebouwd voor bijensteken. Zij reageerde op de laatste steek met sterke benauwdheid en kriebelhoest gedurende ongeveer 1,5 uur. Dat was behoorlijk schrikken.

Zij heeft ook allergieën voor andere dingen (gehad) zoals allerlei planten en geurstoffen. Door behandeling van een gespecialiseerde arts (allergoloog) is vastgesteld waar de allergieën en intoleranties voor golden, maar de bestrijding was moeilijk en niet erg succesvol. De symptomen werden bestreden met een pilletje, dat wel hielp, maar de klachten kwamen steeds terug. Later kwam het bijengif er ook nog bij.

Toen heeft zij gezocht naar alternatieve methoden en die gevonden in de zogenaamde bio-resonantie behandeling, ook wel Mora-therapie genoemd. Zoek voor meer gegevens met Google met deze trefwoorden en je vindt voldoende sites met informatie.
Zij is nu ruim een jaar bezig met de behandeling (1 keer per maand of per 2 maanden) en boekt zeer goede resultaten. De intolerantie voor bijengif wordt iedere keer gemeten en die is praktisch weg nu. De eerste bijensteek moet echter nog volgen en dan weten we meer.

Zelf ben ik jaren geleden gedurende enkele jaren allergisch geweest voor propolis. Dat uitte zich bij het afkrabben van ramen of ander contact met propolis of propolisstof. Het gaf mij rode uitslag en opgezette huid op vochtige plaatsen: oksels, liezen, binnenkant polsen, knieholten, etc. Het is gelukkig vanzelf overgegaan. Dat kan dus ook, maar of dat ook geldt voor bijengif weet ik niet.

Albert

etienne_desmet@hotmail.co
Berichten: 5
Lid geworden op: vr 24 mei 2002, 21:36
Locatie: Belgium
Contacteer:

Re: shock na steek.....hyposensibilisatiekuur

Bericht door etienne_desmet@hotmail.co » ma 02 jun 2003, 23:48

Hallo collega imker;
Zelf heb ik dit probleem (allergische reactie) een aantal jaren geleden meegemaakt en ook na een aantal steken gehad te hebben , onwel geworden en het bewustzijn verloren.
De toegesnelde arts gaf me toen een adrealinespuit en een kwartiertje later waren we terug op de been. Ik heb toen een desensibilisatiekuur in het UZ-Gent gevolgd, beginnend met een hele lage dosis bijengif en na een hele tijd eindigend met een dosis gelijk aan een bijensteek . Nu een vijftal jaar later, heb ik nog weinig last van het bijengif, natuurlijk de eerste steek is het nog steeds spannend, en kan me nog eens koud uitbreken, maar als er iets een zekerheid is, ik heb steeds een spuitje binnen bereik moest er terug allergie de kop opsteken. die spuitjes zijn gemakkelijk in gebruik, de eerste weren nog met naald en alle toestanden derbij, maar nu is het een toestelletje dat je eenvoudig tegen een lichaamsdeel zet, je drukt op een knopje en een deel van het produkt wordt ingespoten met een ingebouwde druknaald, geen toestanden meer van in allerijl naald te bevestigen, en in tegenstelling tot vroeger moet je deze niet meer bewaren in de frigo. Maar niettegenstaande dit probleem ( dat steeds kan terug opduiken) blijf ik imkeren met plezier, enkel één goede raad,gebruik steeds beschermkledij bij werken aan de bijen.
beste imkersgroet ;Etienne

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 45 gasten