Pagina 1 van 1

Honing enten?

Geplaatst: do 29 jul 2004, 11:09
door croy
Wie kan mij vertellen waarom honing geent moet worden of is dit niet nodig?????

Re: Honing enten?

Geplaatst: do 29 jul 2004, 12:17
door c.h.schomaker
Beste Croy

Honing enten hoeft niet, maar de honing blijft wel lekker smeerbaar.
B.V. wilgen honing in appel honing, zalig!!! En ook beter te verkopen!!

groetjes Carl Heinz

Re: Honing enten?

Geplaatst: do 29 jul 2004, 12:43
door Frans vanTongeren
Beste Croy,
Een emmer honing (15 kilo) met veel druivensuiker (o.a.voorjaarshoning) zou ik enten met een potje klaverhoning.
Het snelle kristallisatieproces dat bij glucose hoort, kun je dan begeleiden en zoals Schomaker schrijft, blijft de honing hierdoor van een fijne structuur en wordt het geen 'bijltjeshoning'.
Honing met fruitsuiker vraagt geen aandacht van de imker. (linde/acacia)

Re: Honing enten?

Geplaatst: do 29 jul 2004, 16:23
door StefaanDeputter
Beste imkers en honingspecialisten,

Nu we het toch over honing enten hebben.
Dit jaar heb ik mijn voorjaarshoning in 3 emmers van 40 kg gedaan.
Bij de eerste emmer heb ik 5 kg zeer fijne cremehoning van vorig jaar gemengd.Na een week in potjes gedaan en 5 kg in de emmer gelaten.
Bij die 5kg heb ik dan de 2de emmer gevoegd en weer een week geroerd en in potjes gedaan, enz met de derde emmer.
De tweede serie potjes heb ik in een frigo bij 15°C bewaard.Heb ik ergens gelezen dat de fijnste kristallisatie gebeurd bij 15°C.
De eerste serie niet in een frigo.
De kleur van de honing van de eerste serie is donker geelbruin.
De kleur van de honing van de tweede serie is vanillekleurig.
Wie kan hier een verklaring voor geven ?

Stefaan