Inwinteren hoe doe je dat?

Praktijk-onderwerpen.

Moderator: Hans van der Post.

Gebruikersavatar
Hans van der Post.
Moderator
Berichten: 8254
Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds: 1962
Aantal volken: 14
Bijenras(sen): F1 carnica VSH
Locatie: Oegstgeest
Contacteer:

Inwinteren hoe doe je dat?

Bericht door Hans van der Post. » za 30 jul 2005, 23:02

Onder deze titel scheef ik in augustus 2002 het volgende:

Suiker oplossen of Beefit gebruiken dat is om het even, hoewel? Hoe winter je in. Geef je het in drieën, de 15 liter oplossing of om de dag 1 liter. Twee delen suiker op een deel water of een op een. Hoe zouden bijen reageren op een suikeroplossing die gelijk is aan de gemiddelde nectar afgifte van bloemen.
Het is wel leuk voor het bijenvolk om een suikeroplossing van 73% te krijgen zoals Beefit ook twee delen suiker op een deel water benaderd dit gehalte.
Bijen zijn verzamelaars dus binnen de kortste tijd zijn alle lege cellen voor de moer geblokkeerd. Dit jaar ben ik bij vier van mijn volken vroeg begonnen met voeren van een suikeroplossing van een op een. Om de andere dag 1 liter. Nu hebben deze volken een goede verhouding van broed in alle stadia. Terwijl volken die in drieën werden gevoerd grotendeels gesloten broed hebben.
Hoe is heb bij jullie gegaan of zal het gaan. ?
Hans.
~~~~~~~~~~
verder heb ik van de afgelopen jaren wat uit het archief bijeen gesprokkeld:
Afbeelding
http://www.bijenhouden.nl/forum/topic.a ... IC_ID=3995

http://www.bijenhouden.nl/forum/topic.a ... IC_ID=3902

http://www.bijenhouden.nl/forum/topic.a ... IC_ID=3898

http://www.bijenhouden.nl/forum/topic.a ... IC_ID=3851

http://www.bijenhouden.nl/forum/topic.a ... IC_ID=2495

http://www.bijenhouden.nl/forum/topic.a ... IC_ID=2439

http://www.bijenhouden.nl/forum/topic.a ... IC_ID=1862

http://www.bijenhouden.nl/forum/topic.a ... IC_ID=2382

http://www.bijenhouden.nl/forum/topic.a ... IC_ID=1145

http://www.bijenhouden.nl/forum/topic.a ... PIC_ID=393

http://www.bijenhouden.nl/forum/topic.a ... IC_ID=3929

http://www.bijenhouden.nl/forum/topic.a ... IC_ID=1171

http://www.bijenhouden.nl/forum/topic.a ... IC_ID=1246

buckfast_beekeeper
Berichten: 478
Lid geworden op: vr 29 apr 2005, 20:05
Locatie: Belgie
Contacteer:

Re: Inwinteren hoe doe je dat?

Bericht door buckfast_beekeeper » za 30 jul 2005, 23:38

De manier waarop ik de laatste 2 jaar heb ingewinterd bevalt mij heel goed.
Nu direct na de zomeroogst krijgen ze elk enkele keren 0,5 liter suikeroplossing 1:1. Dit alleen bij slecht weer. Verhongeren doen ze toch niet. Ik slinger geen enkel volk kaal. Deze suiker wordt dan ook niet meegeteld voor de inwintering. Ik ga er van uit dat deze volledig wordt omgezet in broed.

Ik begin omstreeks 15 augustus met dagelijks 0,5liter Raftisuc 66% (Lebbe) te geven aan mijn productievolken. Kleinere volken krijgen hun suiker later. Dit om te vermijden dat de koningin geblokkeerd wordt. Dit doe ik gedurende 20 dagen.

Hierna krijgen de productievolken nog 7 dagen 1 liter van dezelfde suiker. In totaal dus 17 liter.

Rond 10 à 15 september zijn mijn productievolken dan klaar voor de winter. Een laatste inspectie geeft uitsluitsel of de volken voldoende wintervoorraad hebben. Is dit niet zo is het niet te laat om nog wat bij te voeren.

Tot op heden verloor ik geen volken door een hongerdood in de winter. Ik hoop dit zo te houden. Ik zou mezelf de zuinigheid op wintervoedsel niet vergeven. En zeg nu zelf: een volk dat dit jaar meer dan 50 kg honing verzamelde, heeft dat geen recht op voldoende wintervoeding? (spijtig genoeg haalden ze niet allen meer dan 50kg, maar dat zal wel normaal zijn zeker?)


mvg

buckfast_beekeeper

Gebruikersavatar
hans hoogendoorn
Berichten: 929
Lid geworden op: di 18 mei 2004, 19:06
Locatie: Veelerveen
Contacteer:

Re: Inwinteren hoe doe je dat?

Bericht door hans hoogendoorn » zo 31 jul 2005, 09:39

Goed aangevoeld Hans (vdP),

Het in-winteren staat weer voor de deur. Sommigen kopen daarvoor reeds aangemaakte (invert)suiker,
terwijl anderen de voorkeur geven aan het gezellige huisvlijt in de keuken.
Pan op het fornuis, water aan de kook, suikerpak open even mikken &'¦. en roeren maar.

Andere huisvlijt-ers ; de wijn-bier-sterkerspul brouwers maken
met één extra simpele handeling hun suikeroplossing tot een hoogwaardiger produkt.

Ik vraag mij af of wij imkers daar ook ons voordeel mee kunnen/moeten doen ?
Ik heb namelijk gehoord (daar gaan we weer) .....

dat bijen invertsuiker beter of makkelijker opnemen en verwerken,
maar is dat waar en hebben we het daarbij over hetzelfde goedje ?
want we willen ook graag goed uitwinteren .....


Daarom bij deze hier een stukje letterlijke tekst van internet geplukt :

Invertsuiker. Wordt gemaakt door saccharose te splitsen (in glucose en fructose) met zuur.
Omdat fructose 1/3 zoeter is dan saccharose of glucose is invertsuiker erg zoet. Volledig vergistbaar.
Recept: suiker oplossen in heet water tot een stroop.
Dan theelepeltje wijnsteenzuur toevoegen. Doorverwarmen tot licht gouden kleur. Niet koken !

bron : http://home.wanadoo.nl/hoorns.hopbier/s ... vertsuiker

wie weet meer over deze invertsuiker-vraag mbt onze bijen ?



!HH! ..... we zijn er wel zoet mee [8D]

Piet Jager
Berichten: 2128
Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Inwinteren hoe doe je dat?

Bericht door Piet Jager » zo 31 jul 2005, 10:09

Laat ik het eerst even over de verhouding suiker/water hebben.

Ik geef altijd 3 delen suiker op 2 delen water.
Even tot aan de kook brengen en laten afkoelen.
3 delen suiker op 2 delen water staat gelijk aan 1,5 deel suiker op 1 deel water.
Door proeven in het verleden is komen vast te staan, dat suikerstroop met een dichtheid van 1,27 het snelst en het BEST wordt opgenomen.
Dat is 5 delen suiker en 4 delen water (5 : 4 = een dichtheid van 1,25). Bij invoeren in het najaar gebruikt men meestal een wat hogere dichtheid 1,50 ( 3 : 2 = een dichtheid van 1,50)

Je krijgt dan het volgende staatje:
1 op 1 (dichtheid = 1,0) = 50% vocht, waarvan ca 30% moet worden verdampt
3 op 2 (dichtheid = 1,5) = 40% vocht, waarvan ca 20% moet worden verdampt
2 op 1 (dichtheid = 2,0) = 33% vocht, waarvan ca 13% moet worden verdampt

Voor verdamping van al dat vocht is:.
1. veel energie nodig.
2. zijn veel bijen nodig.
3. een goede buitentemperateur nodig
4. een lage vochtigheidsgraad buiten nodig.
5. een goede kastventilatie nodig

Met bovenstaande factoren dien je goed rekening te houden.
Op een winterhoeveelheid van 12 kilo suiker gaat 8 liter water, waarvan 20% moet worden ingedampt = 1,6 liter water moet de kast weer uit.

!Piet

Frans vanTongeren
Berichten: 2016
Lid geworden op: wo 29 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland

Re: Inwinteren hoe doe je dat?

Bericht door Frans vanTongeren » zo 31 jul 2005, 10:32

drie delen suiker
twee delen water
-
Gaan jullie uit van het volume of van het gewicht?

Piet Jager
Berichten: 2128
Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Inwinteren hoe doe je dat?

Bericht door Piet Jager » zo 31 jul 2005, 11:00

Inhoud / gewicht

1 dm3 (liter) water = 1 kg
1 dm3 suiker = ca 1 kg (= 1 pak)

Wil je het heel nauwkeurig doen, dan moet je het soortelijk gewicht van suiker doorberekenen. Je krijgt dan minimale verschillen.
Grofweg dus: 3 kg suiker op 2 liter water is de beste oplossing

!Piet

van trijp
Berichten: 36
Lid geworden op: zo 16 feb 2003, 12:58
Locatie: Netherlands
Contacteer:

Re: Inwinteren hoe doe je dat?

Bericht door van trijp » zo 31 jul 2005, 12:30

suiker verdunnen gaat bij mij als volgt, ik heb een emmer met een inhoud van ruim 30 liter. In de bodem zitten gaatjes van 3mm. In deze emmer gaat 25 kg suiker,daar gaat 12,5 liter water niet in een keer maar in verschillende keren.De suiker lost op en loopt in een emmer. Als het water 12,5 liter op is gaat er weer 25 kg suiker in de emmer en begint het werk weer van voor afaan. De oplossing is ongeveer 2 suiker 1,25 water want er blijft iedere keer suiker over. dit lijkt mij de juiste verhouding omdat het water opneemt wat het opnemen kan zonder koken of roeren.
Een andere vraag kan het tijdstip van inwinteren te maken hebben met de voorjaars sterfte. De eerste winterbijen worden geboren in augustus.

gr. rini

Frans vanTongeren
Berichten: 2016
Lid geworden op: wo 29 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland

Re: Inwinteren hoe doe je dat?

Bericht door Frans vanTongeren » zo 31 jul 2005, 12:50

Dag Rini,
Jouw ''ideaal'' komt uit op 2 kilo suiker en 1,25 kilo(liter) water, schrijf je.
Dat komt redelijk overeen met mijn berekening:
3 Delen suiker houdt in dat 1 deel van een kilo suiker 333 gram moet zijn.
2 Delen water komt dan uit op 666 gram en twee kilo suiker heeft 2x 666 gram is 1,33 kilo (liter) water nodig.
-
Om twee kilo suiker op te lossen vul ik een pannetje met 1,3 liter heet water uit de kraan..
Vervolgens laat ik daar dan twee kilo suiker in stromen en roer dat (tijdens de maaltijd) om de drie minuten door.. gedurende een half uur.
Dan is alle suiker opgelost en kokend water is niet nodig.
(en het dineetje achter de rug)

Piet Jager
Berichten: 2128
Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Inwinteren hoe doe je dat?

Bericht door Piet Jager » zo 31 jul 2005, 13:32

Dag Frans,

2 suiker op 1,3 water = 1,53 op 1 = 3,06 op 2 (= dichtheid van 1,53)

!Piet

Piet Jager
Berichten: 2128
Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Inwinteren hoe doe je dat?

Bericht door Piet Jager » zo 31 jul 2005, 14:22

Vervolgens iets over invertsuikers

Invertsuiker is een oplossing van glucose en fructose suikermoleculen, dat is ontstaan door een splitsing van sacharose moleculen door zure of enzymatische hydrolyse

Enzymen zijn bijzondere eiwitten die een belangrijke rol spelen in de spijsverteringsprocessen. Zij breken ingewikkelde chemische stoffen af tot eenvoudige verbindingen, zodat deze stoffen in het lichaam gemakkelijk opgenomen kunnen worden. Een oudere benaming voor enzymen is fermenten.

Hoe is het industrieel fabricageproces van het splitsen geweest?

Invertsuikerstroop
Invertsuiker is een produkt dat verkregen wordt, als saccharose (biet- of rietsuiker) met zuur of enzymen behandeld wordt. Er onstaat dan een mengsel van glucose en fructose in de verhouding 1 : 1

Invertsuikerstropen zijn oplossingen van invertsuiker in water. Deze stropen kunnen industrieel op twee manieren vervaardigd worden.

1. De klassieke methode. Hierbij wordt saccharose met verdund zuur gekookt en vervolgens geklaard (gezuiverd). Bij dit fabricageproces wordt tevens HMF gevormd, meestal ca 500 mg/kg. Een te hoog percentage HMF is giftig voor bijen.

2. De moderne methode. Hierbij wordt uitgegaan van maïszetmeel.. Met behulp van een enzym wordt zetmeel eerst omgezet in glucose. Daarna wordt een tweede enzym toegevoegd, het zogeheten isomerase. Dit enzym bezit de eigenschap dat het de helft van de aanwezige glucose omzet in fructose.. De ontstane stroop heeft dezelfde samenstelling als die hierboven omschreven, maar deze stroop bevat geen HMF en is dus niet giftig voor de bijen.

!Piet

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 51 gasten