Vergiftiging? haalbijen keren niet terug!

Praktijk-onderwerpen.

Moderator:Hans van der Post.

Johannus
Berichten:2
Lid geworden op:vr 28 jul 2006, 23:41
Contacteer:
Vergiftiging? haalbijen keren niet terug!

Bericht door Johannus » vr 28 jul 2006, 23:58


Tot verleden week zondag leek alles voortreffelijk te gaan. Maar toen er zondag dode bijen voor één van de kasten lagen, ben ik aan het denken geslagen. Sinds half juni is het te rustig op de vliegplanken en neemt het aantal bijen in de kasten af of althans, zou er volgens de normale verwachting er uitbreiding van de kast nodig zijn maar dat bleef uit. Er is gewoon vers broed en in de kast werkt alles verder normaal. De bijen die dood voor de kast lagen, lagen daar met uitgestoken tong. Dit lijkt op vergiftiging. Heeft iemand hier ervaring mee? Maar dan komt de vraag, waardoor zijn ze vergiftigd. Op dit moment zijn er in de Betuwe geen gewassen waar de bijen op vliegen die gespoten worden. Althans niet de gewoonlijke drachtplanten. Maar door het hete droge weer zijn ze wellicht opzoek gegaan naar andere verder van de kast liggende bronnen en konden ze daardoor niet meer bij de kast terugkeren ( de kasten die niet zoals normaal gingen uitbreiden maar te rustig bleven). Of kan er vergiftiging voorkomen doordat de bijen honingdauw van bespoten luizen halen (omdat de bloemen die normaal worden aangedaan niet honingen door de extreme droogte)? In de Betuwe zijn erg veel boomkwekerijen (in een straal van 3 km om de bijenstal zitten er zeker wel 20 verschillende, erg moeilijk om na te gaan waar de gifbron zich bevind), die natuurlijk allemaal tegen luis spuiten. Normaliter vliegen de bijen niet op deze noodvoedselbron omdat er dan genoeg honing te halen valt. Wie kan mij meer vertellen over dit onderwerp, of heeft ervaringen zoals ik? Zijn er oplossingen, zodat de bijen niet naar deze vergiftigde bron toe gaan bijvoorbeeld?
Ik ben erg blij met reactie op mijn vraag.

Alvast bedankt,

Johannus

gerard.b.w.vos
Berichten:858
Lid geworden op:wo 16 jan 2002, 13:17
Contacteer:

Re: Vergiftiging? haalbijen keren niet terug!

Bericht door gerard.b.w.vos » zo 30 jul 2006, 08:53

Johannus schreef: Kan er vergiftiging voorkomen doordat de bijen honingdauw van bespoten luizen halen (omdat de bloemen die normaal worden aangedaan niet honingen door de extreme droogte)?
In 1996 is er zeer veel spuitschade geweest aan de bijen bij het op de aardappel voorkomende luis.
Landelijk nieuws en veel verloren volken.
Hopelijk maken wij dat niet nog een keer mee.
Maar wat ertegen doen?
De AID is alerter geworden, ieder voorval zal gemeld moeten worden.
Het is verstandig om je omgeving te kennen.
Daar is pas op het forum ook over gesproken.
Als je weet dat er arealen aardappel in de buurt staan, probeer er dan achter te komen wie de eigenaar is en overleg wanneer hij gaat spuiten.
Dan kunnen de kasten 's-avonds worden gesloten.
Mijn ervaringen zijn te vinden op:
http://www.bitsandbees.nl
onder inhoudsopgave staat het verhaal en tevens het wetsartikel waarop bij schade de eigenaar aansprakelijk gesteld kan worden voor de ondervonden schade aan de bijen.

De schade aan bijenvolken t.g.v. gewas- bespuitingen in augustus 1996 was zeer ernstig. De nasleep duurde bijna 2 jaar, bestaande uit virale aantasting en zwakke volken.

De resultaten van overleg waren -in kort bestek- dat de controlerende instantie AID sneller en beter inspeeld op meldingen, er nader overleg is geweest met de commissie op toezicht van bestrijdingsmiddelen met het hoofdbestuur van de bijenvereniging.

Op basis van Artikel 6:175 Burgelijk Wetboek heeft de verzekering een schade vergoeding uitgekeerd voor het verlies van bijenvolken t.g.v. het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.




Beter is het om schade te voorkomen.

Erop uit dus en verken je omgeving, zo heet is het nu niet meer!![8D]
De bijen zullen je dankbaar zijn.


gerard.b.w.vos

Gebruikersavatar
Hans van der Post.
Moderator
Berichten:8258
Lid geworden op:di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds:1962
Aantal volken:4
Bijenras(sen):F1 carnica VSH
Locatie:Oegstgeest
Contacteer:

Re: Vergiftiging? haalbijen keren niet terug!

Bericht door Hans van der Post. » zo 30 jul 2006, 11:00

Ik kan niet in je profiel zien waar je woont.
Ik zelf - kijk in mijn profiel - heb een week geleden last gehad van bijensterfte van een volk. Rondjes lopen op de grond voor de kast na enig tijd dood tong uitgestoken en dit bij een volk. Bij mijn "buurman" 50 mrt verderop in de straat ook een volk met die vergiftiging verschijnselen.
Elk jaar eind juli heb ik dit probleem. het is niet zo massaal maar toch kost het bij elkaar twee handen bijen.
Ik wijd dit aan de bloementelers bij mij in de buurt -Rijnsburg -
Waren er nu maar bijen met stuifmeel dan zou je via die weg te weten komen op wat welke plant wordt bevlogen.
Hans

agastache
Berichten:179
Lid geworden op:di 11 jul 2006, 00:13
Imker sinds:1996
Aantal volken:6
Bijenras(sen):bastaard
Locatie:France
Contacteer:

Re: Vergiftiging? haalbijen keren niet terug!

Bericht door agastache » ma 31 jul 2006, 16:21

Hallo Hans,
Sinds het bericht van Johannus en ook jouw antwoord daarop heb ik, misschien ingegeven door de franse omstandigheden, zitten denken of het niet veroorzaakt kan zijn doordat de bijen stuifmeel halen op voedermais.Ik denk dat de mais in nederland net begint te bloeien en itt frankrijk is in nederland de coating van de zaden met Gaucho, werkzame stof imidaclopride,nog steeds toegestaan.imidaclopride is een systemisch middel dat op het zaad wordt aangebracht en in geringe concentraties in de hele plant en dus ook in het stuifmeel aanwezig is. Veroorzaakt bij de bijen in heel kleine concentraties verlies van richtingsgevoel, kunnen de kast niet meer vinden als de bijen in drachtarme perioden veel op de mais vliegen, de dood.Het is maar een idee en het moet makkelijk te checken zijn of er veel voedermais rondom je stek groeit, en nu bloeit.
groeten, meindert

Gebruikersavatar
Hans van der Post.
Moderator
Berichten:8258
Lid geworden op:di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds:1962
Aantal volken:4
Bijenras(sen):F1 carnica VSH
Locatie:Oegstgeest
Contacteer:

Re: Vergiftiging? haalbijen keren niet terug!

Bericht door Hans van der Post. » ma 31 jul 2006, 23:32

Meindert, hier in mijn regio - vlieg bereik bijen - heb ik geen mais maar volop bloementeelt die onder andere op de Franse markten te koop zijn. [:)] En "beestje" vrij moeten zijn[8D]
Hans

gerard.b.w.vos
Berichten:858
Lid geworden op:wo 16 jan 2002, 13:17
Contacteer:

Re: Vergiftiging? haalbijen keren niet terug!

Bericht door gerard.b.w.vos » di 01 aug 2006, 20:57

Of kan er vergiftiging voorkomen doordat de bijen honingdauw van bespoten luizen halen (omdat de bloemen die normaal worden aangedaan niet honingen door de extreme droogte)?

De reactie wijken af van de bemerkingen van Johannus.
Het vliegen op de honingdauw van de luis of de bespuitingen hierop zullen nooit een stuifmeel indicatie geven.
DAt is dan het probleem dat niet geconstateerd kan worden waarop gevlogen wordt door de bijen.
Alleen bemonsteren en testen waar ze aan gestorven zijn.
Maar..........
dat is een kostbare zaak en zal zo een,twee drie niet gebeuren, of er moet weer een grootschalige spuitperiode komen met alle ellende daaromheen.
Gespoten wordt tegen de luis met Parathion of Dimethoaat, deze middelen kunnen alleen in laboratoria worden onderzocht.

Het vliegen van de bijen hierop is een mix van gebrek aan voer en vocht.

Nu het weer is omgeslagen is hopelijk dit probleem over.

Nogmaals, bij bijen sterfte altijd melden bij de AID en de vereniging.
Hiervoor zijn spuitschade formulieren gemaakt.
Bij de verenigingssecretaris aanwezig!!!!!
En bij secretariaat van VBBN.


gerard.b.w.vos

Johannus
Berichten:2
Lid geworden op:vr 28 jul 2006, 23:41
Contacteer:

Re: Vergiftiging? haalbijen keren niet terug!

Bericht door Johannus » wo 02 aug 2006, 08:46

Hallo Meindert,

Best interessant over dat bijen de weg kwijtraken na het halen van stuifmeel op de voedermais. Want na de grote sterfte voor de kasten, is er nog steeds het probleem dat de volken erg weinig bijen hebben, er is geen aanwas lijkt het terwijl er genoeg broed is, de vliegplanken zijn leeg er komen wel wat bijenverkeer (in en uit) maar dat is minimaal. Dus dit verhaal van de voedermais zou een verklaring kunnen zijn.

groeten Johannus

Tyl
Berichten:6
Lid geworden op:di 25 jul 2006, 20:16
Locatie:Belgie
Contacteer:

Re: Vergiftiging? haalbijen keren niet terug!

Bericht door Tyl » wo 02 aug 2006, 09:36

De volgende informatie werd mij toegezonden:

Subject: Prof.Haubruge : Vertaling Persbericht
Persbericht van de Belgische Federatie van Bijenhouders


Persbericht
Professor Haubruge van het Departement Insektenleer van de Fakulteit Landbouw van Gembloux heeft op 13 juni 2006 een perskonferentie gehouden, gepaard gaande met een persbericht. Het was de bedoeling de resultaten mee te delen van een recente 20 maanden durende studie en de redenen te omschrijven die bij het verval van de bijenkolonies in Wallonie aan de basis liggen.

Dit bericht dat de wereld van de bijenkwekers ernorm geschokt heeft, bevat verscheidene elementen die op zijn minst enkele verduidelijkingen vergen.

Positieve Punten
Bij het rapport moeten ontegensprekelijk een aantal zeer positieve punten worden benadrukt, zoals het veldwerk van de bewuste ingenieur, dat unaniem geapprecieerd werd door de imkers die hij bezocht heeft Het onderzoekswerk werd nauwkeurig en snel uitgevoerd en de kontakten waren steeds vriendelijk.

Hetzelfde kan gezegd worden over de wijze van oppunstelling door Professor De Pauw van de Universiteit van Luik ,die het protokol heeft opgesteld betreffende de omkadering van de analyses van de honing, de bijen en de was en dit zullen de sterke punten zijn die de sektor van de bijenkweek in de toekomst zullen helpen.


Wijze van Staalname
Een van de boodschappen die bekendgemaakt werden aan de pers betreft de rampzalige hygienische toestand bij de Waalse bijenvolken.

Bovendien werd als staalname geen aselekte steekproef gekozen.En bovendien- en dit is een zeer belangrijk punt-hebben vele imkers die met zware moeilijkheden kampten beroep gedaan op de labo-diensten.De stalen van de bezochte bijenhallen geven dan wel een beeld van bijenhallen met problemen maar geven geenszins weer wat de algemene toestand van het Waals bijenvolk betreft. Wie zou durven de gezondsheidstoestand van de patienten in een wachtkamer durven extapoleren naar de algemene toestand van de bevolking?

Het betrokken staal betreft 1275 bijenvolken. Zeer goed,maar dit vertegenwoordigt slecht 2.4% van de hele Waalse bijenstand. Analyses in verband met de pesticiden dekken slechts 1.1% van de kolonies.


Sterftegraad
Een sterftegraad van 17% ligt dichtbij de waarden die bij vorige onderzoeken gevonden werd '“ onder andere door CARI ( Onderzoeks - en Inlichtingscentrum van de Landbouw ) in Louvain-la Neuve.Op dit punt is iedereen het ermee eens : dit is viermaal te hoog.


Amerikaansuilbroed Amerikaans vuilbroed is een zware bakteriele, overdrachtelijke en besmettelijke aandoening. Het was de eerste vaststelling van de studie die in januari 2005 gestart werd. Er zijn sindsdien ettelijke artikelen over dit onderwerp verschenen en zij gingen allemaal over het feit dat de Waalse imkerij gedecimeerd werd door vuilbroed. Sindsdien is de ballon leeggelopen: de studie heeft twee of drie aangetaste kolonies kunnen aanwijzen. In Wallonie worden er minder dan tien gevallen per jaar gerapporteerd, en dit op 54000 kolonies. Melden dat 26% van de bijenstand aangetast is, is zoals een zoekertje in de streekkrant plaatsen, want de aanwezigheid van sporen betekent nog niet dat de ziekte gaat uitbreken.Vanuit een wetenschappelijk standpunt is het nochtans interessant vast te stellen dat het vuilbroed overal aanwezig is, zonder dat het overgaat in het ziektestadium.

De vorming van de Bijentelers
Uit de studie blijkt ook dat de imkers zeer slecht geinformeerd zijn en van ziekteleer van de bijen weinig afweten.

Vergeten we nochtans niet dat CARI - met regelmaat - kursussen van hoog niveau inricht over ziektes bij bijen en ook de imkers informeert in Abeilles & Co voor wat betreft de sanitaire aspekten. Deze organisatie geeft ook de revue Akti-Api uit, die aan alle imkers bedeeld wordt, en regelmatig de bijenziekten behandelt.

De uitgaven van de imker-federaties behandelen eveneens vele van deze onderwerpen. Men mag ook niet de cruciale rol onderschatten van de vele imkerscholen in het land, die lessen inrichten over de ziekteoorzaken bij bijen.

Verband tussen omgeving en verzwakking van de bijenstand
Het perskommunikee benadrukt de het niet bestaan van een verband tussen de sterfte in een bijenstal enerzijds en anderzijds het aantal en de oppervlakte van landbouwpercelen die in de nabijheid gelegen zijn. Dit onderdeel van de studie is niet korrekt. De grootte van het staal is veel te klein (17 bijenstallen) en bovendien zegt de studie niets over de toepassing van de bestrijdingsmiddelen die werden gebruikt op gewassen in de nabijheid van die bijenvolken. Het is wetenschappelijk niet gegrond op dergelijke basis te stellen dat er geen verband bestaat tussen bijensterfte en gebruikte praktijk in de landbouw.

Dit is een van de wetenschappelijke zwakke plekken van dit werk.


Verband met landbouwpesticdes
De studie bevestigt en stelt dat er geen verband bestaat tussen de verzwakte kolonies en de pesticiden die gevonden worden in de korven. Veel onderzoeken hebben bevestigd dat het stuifmeel in de eerste plaats een bron van pesticiden kan zijn, die de zorgbijen en het broed verzwakt. Maar in de studie is niets terug te vinden van een analyse tijdens het seizoen. Wetenschappelijk gezien is het absurd op dit punt een besluit te trekken, zonder dat men enige meting op aanwezigheid van toxische stoffen in het stuifmeel heeft uitgevoerd. Dit is een andere belangrijke zwakte plek van de studie.

Anderzijds zou het nuttig zijn, aangezien dat honing een voedingsmiddel is, aan te geven hoe het mogelijk is dat de restanten (van toxische stoffen) die aangetroffen zijn in de korven lager liggen dan de Hoogste Limietwaarden voor Residus, ( van toxische stoffen) en ook mag men hieruit niet het besluit trekken dat deze molekulen onschadelijk zijn voor bijen. (de tekst is hierover- waarschijnlijk ongewild '“ dubbelzinnig)

In feite zijn bovenstaande Limietwaarden bepaald voor mensen en niet voor insekten die zoveel gevoeliger zijn voor insekticiden zoals neocotinoiden (Imidaclopride van Gaucho) dan de familie van de zoogdieren.

De afwezigheid van het bestaan van een duidelijk verband tussen restanten van pesticiden en de sterftegraad in de korven is gemakkelijk te verklaren. De eerste tekenen van intoxikatie bij bijen zijn het orientatieverlies, kortere levensduur, vermindering van het honing-halen, moeilijkheden bij het voeden, een niet meer synchroon werken van de vleugelspieren enz. De bijen vliegen verloren of sterven

en worden uit de korf verwijderd. Hierom mag men dus verwachten dat men praktisch geen residus meer zal vinden in honing of was.

Noteren we hier ook dat produkten zoals Imidaclopride in het lichaam van de bij in enkele uren worden afgebroken. Analyses die in de winter worden uitgevoerd op dode korven geven geen kans om nog duidelijk aanwijsbare restanten te vinden noch op bijen, honing of was.

Resten in de bodem
De studie citeert de Franse Commissie die zich bezighoudt met Toxische Stoffen (COMTOX) om aan te tonen dat het risico op blijvende restanten in de bodem niet bestaant. Daar is niets van aan. Diezelfde Franse experten die door de vereniging Nature et Progrès op 15 juni in Namen werden uitgenodigd hebben ons hetvolgende bevestigd :de concentratie Imidaclopride in de grond is op het einde van het teeltseizoen van zonnebloemen ongeveer 11 ppb (deeltjes per milliard).Na één jaar vindt men nog 4 ppb terug. Dit spreekt volledig de gegevens tegen die Bayer in zijn dossier voor homologatie heeft opgegeven : zij melden een halveringstijd in de orde van grootte van drie maanden, terwijl het eerder van 6 tot 12 maanden is.(afhankelijk van de grondsamenstelling)

Indien men gecoate zaden twee jaar achter elkaar uitzaait, dan vindt men een jaar later nog 7 ppm Imidaclopride terug, voldoende om de volgende zaaing te beschermen. Opnieuw trekt men voorbarige konklusies over het verband tussen teelten en verzwakking van de bijen, vermits er niets gezegd wordt over het type pesticide dat gebruikt wordt bij die teelten.


De Varroase
De studie weerhoudt Varroase als hoofdoorzaak van de verzwakking van de bijenstand. Anderzijds vertelt de studie niets over wat een belangrijke reden kan zijn van de Varroaseplaag, zoals ze evenzeer geen analyse doet over de correlatie van gelijk welke parameter '˜varroase' en de sterftegraad.

Het gaat hier dus over een hypothese'

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bing [Bot], Google [Bot] en 39 gasten