Bericht
door Bart de Coo » wo 21 feb 2007, 11:18
Jelte,
Je hebt me zomaar een leuke ochtend bezorgd. Lees verder, dan zal ik het uitleggen.
Ik ben leraar en ik heb op dit moment vakantie. Er spelen op dit moment vier kinderen in mijn huiskamer, twee van mezelf en twee van de buren. Mijn vrouw is even de deur uit. Ondertussen verveel ik me een beetje en ik besluit het forum te gaan afschuimen. Ik lees jouw vraag en ik maak een aanzetje tot een antwoord.
In eerste instantie dacht ik: kun je in plaats van honing geen dikke suikerstroop koken en dat door de poedersuiker roeren? Dat kan, maar dan kun je net zo goed de poedersuiker vervangen door gewone kristalsuiker en een borstplaat maken. Doorzoek het forum op 'borstplaat' en je weet in een oogwenk alles wat je weten wilt.
Maar kun je niet gewoon een deeg kneden van poedersuiker en water? Het toeval wil dat ik maarliefst vier aangebroken bussen poedersuiker in mijn voorraadkast had staan. Vraag me niet waarom: dat is een lang verhaal. Ik pak een breekmes en snijd een centimeter van de bovenkant. Ik gooi de inhoud van de drie bussen in een beslagkom. Met veel culinair gevoel voor verhoudingen doe ik er een piepklein scheutje water bij en ik begin in de massa te roeren met een vork. Tot mijn plezier en verbazing, wordt het een prachtige, homogene deegbal, die bovendien heel mooi loslaat van de beslagkom. Ik pak een boterhamzakje en ik neem de deegbal uit de kom, zonder vieze handen te maken. Ik had natuurlijk net zo goed folie kunnen gebruiken, of wat dan ook. Omdat het deeg zo mooi loslaat van de kom, kun je er echt alles mee doen wat je wilt. Hoe je dit gaat voeren aan de bijen, laat ik aan jou over.
Wat mij verder opvalt, is dat je maar heel weinig hoeft te roeren met de vork: de poedersuiker is zó dun, dat het bijna uit zichzelf een homogene massa vormt. Ik had ongetwijfeld nog veel minder water kunnen gebruiken.
(Het zou overigens heel goed kunnen dat ik zojuist het wiel heb uitgevonden: de massa die op mijn keukenblad ligt, doet mij sterk denken aan glazuur! Iedere bakker had je vermoedelijk mijn 'ontdekking' zo kunnen vertellen.)
Rest er nog een vraag van mijn kant die ik graag doorspeel aan de volgende. Poedersuiker zoals je dat bij de supermarkt koopt, bevat naast suiker een anti-klontermiddel. Zou dat kwaad kunnen?
Nogmaals Jelte, dank voor de plezierige ochtend en veel succes ermee!
Groet,
Bart de Coo