Stuifmeel opslag.
Moderator: Hans van der Post.
- alef pieter
- Berichten: 114
- Lid geworden op: za 24 jul 2010, 01:31
- Contacteer:
Stuifmeel opslag.
.
Laatst gewijzigd door alef pieter op do 21 okt 2010, 18:22, 1 keer totaal gewijzigd.
- Bart de Coo
- Moderator
- Berichten: 2977
- Lid geworden op: wo 14 jan 2004, 20:34
- Imker sinds: 2003
- Aantal volken: 15
- Bijenras(sen): Bastaard
- Locatie: Dieren (Gld)
- Contacteer:
Re: Stuifmeel opslag.
Leuke vraag.
Ik weet zeker dat de bijen stuifmeel een chemische bewerking laten ondergaan om het te conserveren. Bij die bewerking ontstaat melkzuur. Dat betekent dat geconserveerd stuifmeel te vergelijken moet zijn met zuurkool (!). Als je aan gesneden witte kool zout toevoegt en je zet het onder druk, dan ontstaat er eveneens melkzuur, en dat is het geheim van de lange conservering van zuurkool. Maar het fijne weet ik er niet van.
Niet alle stuifmeel wordt afgedekt met honing. Daarvoor hoef je alleen een raampje nauwkeurig te bekijken om te zien dat dat waar is. Stuifmeel dat afgedekt is met honing, kun je goed zien door het raampje tegen het zonlicht te houden. Het zou kunnen zijn dat de raten te donker zijn om het te zien, maar als je raathoning uit een korf haalt, of uit een kast waarin geen koninginnerooster lag, dan zie je de 'stuifmeelpitten' duidelijk zitten als je de raat dus tegen het zonlicht houdt.
Dus zo kun je enig idee krijgen van de aanwezige stuifmeelvoorraad. Toch zou ik me helemaal nergens zorgen om maken. Allereerst kun je geen stuifmeel toevoegen - behalve bonensurrogaat, maar daarover zijn de meningen zéér verdeeld - en verder leert de ervaring dat de hoeveelheid aanwezige stuifmeel weinig gewicht in de schaal legt als het gaat om de overwinteringskansen van een volk. Op dit moment wordt er prima gevlogen op de hedera bijvoorbeeld en in maart vliegen ze bijvoorbeeld weer op de krokussen. Dat komt wel goed.
Groet,
Bart
Ik weet zeker dat de bijen stuifmeel een chemische bewerking laten ondergaan om het te conserveren. Bij die bewerking ontstaat melkzuur. Dat betekent dat geconserveerd stuifmeel te vergelijken moet zijn met zuurkool (!). Als je aan gesneden witte kool zout toevoegt en je zet het onder druk, dan ontstaat er eveneens melkzuur, en dat is het geheim van de lange conservering van zuurkool. Maar het fijne weet ik er niet van.
Niet alle stuifmeel wordt afgedekt met honing. Daarvoor hoef je alleen een raampje nauwkeurig te bekijken om te zien dat dat waar is. Stuifmeel dat afgedekt is met honing, kun je goed zien door het raampje tegen het zonlicht te houden. Het zou kunnen zijn dat de raten te donker zijn om het te zien, maar als je raathoning uit een korf haalt, of uit een kast waarin geen koninginnerooster lag, dan zie je de 'stuifmeelpitten' duidelijk zitten als je de raat dus tegen het zonlicht houdt.
Dus zo kun je enig idee krijgen van de aanwezige stuifmeelvoorraad. Toch zou ik me helemaal nergens zorgen om maken. Allereerst kun je geen stuifmeel toevoegen - behalve bonensurrogaat, maar daarover zijn de meningen zéér verdeeld - en verder leert de ervaring dat de hoeveelheid aanwezige stuifmeel weinig gewicht in de schaal legt als het gaat om de overwinteringskansen van een volk. Op dit moment wordt er prima gevlogen op de hedera bijvoorbeeld en in maart vliegen ze bijvoorbeeld weer op de krokussen. Dat komt wel goed.
Groet,
Bart
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Ahrefs [Bot], Hans van der Post., Marije_en_Bas en 152 gasten